Je wilt een aquarium beginnen. Super leuk! Je hebt ze vast bij een ander gezien en denkt dat wil ik ook. Die mooie grote vissen en/of die fel gekleurde vissen in de dierenwinkel. Je kan niet wachten tot je ze mee naar huis kunt nemen. Je hebt nog wel een vaas thuis dat moet toch voldoende zijn? Nou nee, niet echt maar dit is helaas is dit iets wat wij maar al te vaak horen.

aquariumWij van Aquascapen.nl vinden het erg belangrijk dat jij van je aquarium dieren en planten kunt genieten maar in ruil daarvoor, de dieren een mooi leven biedt en de planten gezond blijven.

Wat moet je eerst weten?

Een vis is geen voorwerp. Het is een levend dier met gevoel en een geheugen. In tegendeel tot wat veel mensen denken voelt een vis ook stress, onthoud hij ook alles en kan hij zelfs een trauma oplopen. Het is een levend dier met een recht op een goed leven net als een kat of hond. Houd altijd in gedachten; behandel het dier met hetzelfde respect als jij zou willen.

Wat heb je nodig aan spullen?

Het Aquarium
Natuurlijk heb je een aquarium nodig. Een vissenkom/vaas is gewoon niet geschikt voor het houden van vissen. Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je wilt gaan houden. Wat voor dieren wil je uiteindelijk in je aquarium houden. Vissen, garnalen, kreeften, krabben, zoet of zout water. Aan deze wensen pas je de aquarium keuzes aan. Ieder dier heeft zijn eigen wensen.
aquariumHet is verstandig om te kijken naar de volwassen grote van een vis of geleedpotige voordat je tot aanschaf overgaat. De meeste vissen in de winkels zijn namelijk jonkies. Veel winkel eigenaren zeggen ‘een vis groeit naar de maat van je aquarium’, maar dit is absoluut niet waar. Een vis zal altijd blijven doorgroeien tot zijn ‘natuurlijke’ maximale lengte. De tijdsduur tussen deze groei verschilt maar vergeet niet dat er ook een snelle groeier bij kan zitten. Het is dan ook altijd aan te raden dat als je de ruimte hebt, liever een iets groter aquarium te nemen om alvast te compenseren voor de groei.

Een andere keuze die je moet maken is glas of acrylaat (plexiglas).

Glas heeft als voordeel dat het niet snel krast, kan tegen hogere druk en wanneer je voor een hoge kwaliteit rimless aquarium gaat is de helderheid ongeëvenaard.

Acrylaat aquarium kunnen beter tegen botsingen, isoleren beter als het gaat om warmte, wegen vele malen minder en zijn van nature al helder. Houd er wel rekening mee dat Acrylaat ontzettend snel krast.

aquariumHet Filter
Het filter is misschien wel een van de meest essentiële apparaten voor het aquarium, dit is het apparaat wat het aquarium over langere tijd gezond weet te houden. Bij de meeste aquaria wordt een interne filter meegeleverd maar het is een keuze of je deze optie aangenaam vind. Naast het aanzicht heeft een externe filter vele voordelen boven een interne filter. Zoals bijvoorbeeld de outflow pijp.

aquariumVerwarming
Het op temperatuur houden van een tropisch aquarium is heel belangrijk. Veel vissen kunnen niet goed tegen temperatuurs wisselingen. Nu zul je denken: maar het aquarium is overdag warm en er staat een lamp op. Ja, dit klopt maar voornamelijk s ’avonds kan de temperatuur zeer rap dalen. Wat ervoor kan zorgen dat je vissen vatbaarder worden voor ziekte of infecties. Zie het maar een beetje als een koudje vatten. De watertemperatuur hangt erg af van de soort vissen die je hebt, maar over het algemeen is een temperatuur tussen de 23 en 25 graden goed.

Verlichting
Wat voor lamp je boven je aquarium hangt heeft voornamelijk te maken met wat je zelf mooi vind en of dat je planten houd. De meest gangbare licht soorten zijn wit licht, dag licht en kleur licht waarbij de laatste twee het beste zijn voor de planten. Een kleurlamp die vaak paars/magenta van kleur is zorgt ervoor dat de kleur van de vissen, mooier naar buiten komt.
ADA AquaskyDe keuze voor LED is tegenwoordig ook steeds gangbaarder. Het is hierbij wel verstandig om toch te kijken naar een kwalitatief betere lamp als je een beplant aquarium hebt. Budget lampen leveren nu eenmaal vaak niet het licht waar de planten om vragen, wat ervoor zal zorgen dat de plantengroei minder wordt.

Planten & Water

Planten in je aquarium of niet?
Het is verstandig om, voordat je het aquarium koopt vast te beslissen of je wel of geen planten in je aquarium wilt hebben. De één vindt veel planten heel mooi en de ander heeft liever hier en daar een plantje. Wij zijn er niet om over je eigen smaak te oordelen, maar het is wel zo dat genoeg echte planten, de vissen vaker motiveren tot natuurlijk gedrag. Er zijn vele meningen over hoe je voor planten moet zorgen en wat wel of niet nodig is. Een ding is zeker, de ene plant is de andere plant niet. Wil je de planten tot zijn volle potentie benutten, lees je zelf er dan een beetje op in. Gelukkig zijn er genoeg planten die wel heel gemakkelijk zijn. Een voorbeeld hiervan zijn mos soorten.aquariumNatuurlijk zijn er ook alternatieven, sommige vinden ‘echte planten’, teveel werk. Of het werkt gewoon niet met echte planten. Sommige L-nummer vissen en de meeste Cichliden zijn heel goed in een aquarium omploegen. Dan zijn planten misschien niet de beste uitkomst. Zorg er dan wel voor dat je altijd genoeg zuurtstof in het water hebt. Een zuurstof pomp of een oxydator is dan ook geen overbodige luxe. Is er niet genoeg zuurstof in het water dan zullen de vissen verdrinken.aquarium

Niet alle planten kunnen in een aquarium
Niet alle planten horen thuis in een aquarium. Helaas worden ze wel als aquarium planten verkocht. We hebben een lijst opgesteld met de meest voorkomende planten die verkocht worden als aquariumplanten maar het eigenlijk niet zijn.

Bacteriën
Ja, je hebt het goed gelezen. Een aquarium heeft bacteriën nodig, maar in tegendeel tot waar we vaak aan denken zijn deze bacteriën zeer nuttig. Ze helpen bij het verwerken van de giftige stoffen ammonia en nitriet. Het is daarom altijd verstandig om een flesje bacteriën te kopen bij de opstart van je aquarium. Deze bacteriën gaan leven in de biologische media in je filter en in de aquarium bodem. De bodem is echter meer een passieve filter sinds dat de waterstroom daar heel wat minder is dan door de filter. Vergeet niet dat deze bacteriën zuurtstof nodig hebben om te leven. Langdurig je filter uitzetten heeft een negatief effect en zal ervoor zorgen dat de bacteriën vlot afsterven.

Water waardes
In ieder aquarium zit water. Het water is de levensbron van de vissen of geleedpotigen die in het aquarium zitten. Het is daarom ook handig om tenminste te weten, wat de letter afkortingen betekenen die je veel zult tegen komen op testen en dergelijken.

pH – Zuurgraad van het water op een schaal van 0 tot 14. 0 is extreem zuur en 14 extreem base.
NH3 – Ammonia, is een giftige stof voor aquarium leven. Deze komt voort uit rottend overtollig voedsel en plant materiaal.
NO2 – Nitriet, nitriet is het nog steeds net even niet. Nitriet wordt gevormd door de eerste soort bacteriën die aan het water worden toegevoegd. Ze eten het ammonia op en laten nitriet daarvoor in het proces achter.
NO3 – Nitraat, dit blijft over wanneer de tweede groep bacteriën aan het werk zijn geweest. Ze nemen het nitriet op en laten nitraat achter. Nitraat kan weer door de planten worden opgenomen als bemesting. Nitraat is een heel stuk minder giftig dan nitriet en ammonia, maar kan in hogere concentraties nog steeds complicaties opnemen.
KH – Karbonaathardheid geeft aan, hoeveel carbonaat er in het water zit. Deze waarde heeft direct invloed op de hoogte van het pH en het Co2 gehalte.
GH – General hardness (algemene hardheid) is gelijk aan de hoeveelheid mineralen in het aquarium water. Iets wat ook wij kunnen proeven als we aquarium water drinken.
NStikstof
PO4Fosfaat
KKalium
Fe – IJzer
SiO2 – Silikaat
CO2 – Koolstofdioxide
O2 – Zuurstof