Bij het maken van een Aquascape denken veel mensen alleen aan het steen, hout, de planten en hoe groot of hoe klein het aquarium moet zijn. Alleen is een Aquascape veel meer dan dat, het gaat om de details. Hierbij moet je dus ook nadenken over alle apparatuur die je in je aquarium doet. Het zou zonde zijn als je zoveel tijd en geld investeert in je aquarium layout om het daarna te laten verknoeien door alg, ziekte of erger. Filteren is hierbij waarschijnlijk de belangrijkste apparatuur die je zult moeten aanschaffen. Hierbij heb je de keuze tussen intern en extern filteren. De meeste aquarianen kiezen tegenwoordig voor extern filteren en dit is met een goede reden.
Afgezien van de ruimte die je bespaart heeft extern filteren meer voordelen. Sowieso wordt je filter volume vele malen groter. De meeste interne filters spoelen voornamelijk water over de sponsen in de filterkamer. Dit zorgt ervoor dat grote stukken rommel die in het water drijven, worden opgevangen waardoor het water schoner lijkt. Vaak is dit alleen het tegendeel. Het werk oppervlak voor de bacterien, die meestal in de spons leven, is erg beperkt. Wanneer de spons verzadigd is, loopt men de kans deze bacterien te verliezen vanwege te weinig oxidatie.
Het voordeel van een externe filter is: dat de filter ruimte vele malen groter is, waardoor je keuzes kunt maken over hoe je wilt gaan filteren. Het zogenaamd biologisch, chemisch en mechanisch filteren.
Mechanisch filteren
Met mechanisch filteren bedoelen we, het filteren door middel van passieve materialen. Hiermee verwijzen we eigenlijk altijd naar sponsen. Van grof tot zeer fijn. Sponsen zijn eigenlijk alleen maar bedoelt om de grote stukken rommel uit het water te halen. Bij de meeste externe filters gaat dit van zeer grof naar super fijn. Dit zorgt ervoor, dat iedere spons wat vuil opneemt en het water dus makkelijker kan blijven doorstromen.
Biologisch filteren
Biologisch filteren houd in: alle media waar de natuurlijke bacterien in kunnen gaan wonen die deel nemen aan de nitraat cirkel. Deze bacterien voeden zich met de ammonia en nitriet evenals de zuurstof die langs hen stroomt met het water. Als het water hier niet meer langs stroomt zullen deze dus “verhongeren”. Dit is ook de reden, waarom er negen van de tien keer tenminste een laag filter sponsen voor de biologische media zit. Ammonia en nitriet zijn slecht om in je aquarium te hebben, het is namelijk vreselijk giftig voor de dieren in het aquarium, maar dit is nu juist het lievelingsmaaltje van deze bacteriën. Hoe meer ammonia er zich in het water bevind hoe sneller de bacterien zich zullen vermenigvuldigen. Dit fenomeen wordt ook wel de bacteriebloei (Bacteria bloom) genoemd en zorgt voor de veel en wel bekende witte waas in het aquarium. Deze witte waas ziet er een beetje uit, alsof er rook in je aquarium geblazen is maar bestaat voornamelijk uit bacteria, die voorkomen uit de ammonia piek. Wanneer het ammonia niveau weer terug valt naar nul zullen deze bacterien weer afsterven en de witte waas verdwijnen. Dit is ook de reden, waarom de meeste aquascapers kiezen om extern te filteren met zowel mechanische als biologische filtermaterialen. Het is beter en makkelijker om een biologisch evenwicht op deze manier te creëren.
Chemische media
Van chemische media is er eigenlijk maar één heel bekend: namelijk actieve koolstof. Actieve koolstof zit vol met microscopische poriën die organische en niet organische stoffen aan zich kunnen binden. Hierbij moet je denken aan schadelijke stoffen zoals: koper en chloor. Het nadeel is dan ook weer dat actieve koolstof ook antibiotica en medicatie kan opnemen. Dit is de reden dat de meeste winkels je zullen adviseren bij gebruik aan medicatie, de koolstoffilter te verwijderen. Anders ben je letterlijk geld aan het weg gooien en dat is zonde. Vergeet niet dat als koolstof eenmaal stof heeft opgenomen, deze niet meer zal los laten. Na verloop van tijd zal de koolstof verzadigd zijn en vervangen moeten worden. Hoelang dit duurt is aquaria specifiek.
Vergeet niet
Heb je wel eens een interne filter uit een aquarium gehaald? En hoeveel rommel er dan weer terug je aquarium in stroomt? Dit is allemaal viezigheid die na verloop van tijd, ammonia of nitriet zal veroorzaken. Bij extern filteren kan dit met geen mogelijkheid meer je aquarium in, aangezien dit los staat van je aquarium. Wees verstandig en denk aan de beste oplossing voor je vissen. Het blijven immers dieren met gevoel, stress en een geheugen.