De kleur van een garnaal hangt af van de kwaliteit van zijn eten, waterkwaliteit en stress factoren. Daarnaast hebben de hoeveelheid licht, substraat soort/kleur en de achtergrondkleur ook invloed op de kleur van de garnaal.

Foto: Jason Feltham

Astaxanthin

Astacanthin is het hoofd pigment wat bij garnalen zorgt voor hen externe kleur. Het is met name verantwoordelijk voor de kleuren oranje, geel en rood, maar wanneer het zich chemisch bind met proteine zorgt het ook voor blauw, groen bruin en zwart.

Naast dat het voor meer pigment zorgt is Astaxanthin ook een bron van vitamine A, versterkt het het immuun systeem en helpt het bij de spijsvertering.

Astaxanthin is belangrijk voor het aanmaken van pigment aangezien garnalen dit niet zelf kunnen. De garnalen zijn hierdoor afhankelijk van aanvullende supplementen in hun eten. Er is ook uit onderzoek gebleken dat astaxanthin poeder de natuurlijke kleur van een garnaal verbeterd. Dit proces is na ongeveer 8 weken visueel duidelijk te zien.

Voeding

Goede voeding is essentieel voor garnalen hun kleurstelling evenals hun gezondheid. Zoals boven te lezen is, weten we dat de bron van garnalen hun kleuring is. Er zijn veel kwaliteits merken met voer dat zich richt op het versterken van garnalen hun kleurstelling. Meestal is dit op het potje te zien aan “color enhancing” of “color boost” of iets in dat straatje. Het is dan ook slim om te kijken op je huidige voeding of deze wel Astaxanthin bevat. (of Carotenoids, waar Astaxanthin onder valt).

Voorbeelden van goed voer zijn:

Donker Substraat

Garnalen op een donkere ondergrond zijn vaak mooier gekleurd dan op een witte/lichte ondergrond. Hoe kan dit?

De kleur vorming van een garnaal is hun eerste vorm van verdediging tegen jagers. Nu hoor ik je al denken “maar garnalen zijn groen, rood, geel of zelfs blauw! Dat valt toch op?” Daar heb je ook zeker een punt, echter dit is te danken aan de mensen. In de natuur hebben garnalen een beige of modder-achtige kleur. Hierdoor vallen de garnalen niet zo op. Garnalen kwekers hebben dit beschermingsmechanisme helaas van hen af genomen. Kwekers zijn gaan door kweken op de mooie kleuren zoals rood, blauw, geel etc. en hebben er alles aan gedaan de kleur zo goed mogelijk te versterken.

Dit zijn de kleur verandering na 15 dagen blootgesteld te zijn aan een bepaalde kleur achtergrond.

De garnaal is hiervan niet op de hoogte, deze gedragen zich volledig op instinct. Zij dempen hun kleur om zich aan te passen aan de omgeving. Naar hun idee vallen ze hierdoor minder op.

Uit onderzoek door biologen is gebleken: de hoeveelheid Astaxanthins (Carotenoids) van garnalen gehouden op een donker gravel, vele malen groter was dan op een witte gravel. Hetzelfde geld voor de achtergrond. Een donkere achtergrond, of een achtergrond van dezelfde kleur als de garnalen die in het aquarium zitten, helpen ook bij het opkleuren van de garnalen.

Leeftijd

Garnalen worden naarmate zij ouder worden ook steeds kleurrijker. Uit experimenten is gebleken dat er een groot verschil is tussen dezelfde garnaal op dag 1 en dag 180. De kleur was namelijk met 68,85% intenser geworden. Dit was vooral zichtbaar bij de vrouwen.

Jonge garnaal die pigment begint aan te maken. Foto: Jason Mendoza

Dit is wel iets om rekening mee te houden voordat je garnalen gaat uitselecteren op kleur.

Stress & Waterkwaliteit

Stress zorgt net als bij mensen ook bij garnalen voor complicaties. Wanneer dit over een langere periode gebeurt kan dit namelijk gevolgen hebben op de garnaal zijn immuun systeem. Ook hun kleur zal verbleken. Daarom is het handig om altijd een paar verstop plekken voor garnalen te hebben.

Wanneer garnalen zelf kunnen bepalen of ze in het zicht willen zitten of niet, zal hun kleur op het mooiste naar voren komen.

Ook groepsvorming kan helpen bij het verlagen van de stress. Dit principe werkt een beetje hetzelfde als een dither vis, de garnalen zien andere in het openlijk lopen, dus ze gaan er vanuit dat het veilig is.

Het laatste wat het allerbelangrijkste is, zijn de water waardes. Dit is per soort verschillend, maar de belangrijkste waardes om in de gaten te houden naast NH, NO2 en NO3 zijn:

  1. pH
  2. GH
  3. KH
  4. TDS
  5. Koper