De Rasbora Galaxy is nog steeds een redelijk nieuw visje. De vissoort is pas 10 jaar geleden ontdekt. (2007) Het is een uniek visje die zijn naam “Galaxy” te danken heeft aan de witte stipjes op zijn grijs/zwarte lichaam. Deze kunnen bij mooi licht stralen als de sterren in de ruimte. Als contrast hier op heeft de vis ook een prachtige rode kleur. Een mooie groepsvis die erg opvalt in ieder aquarium.

Rasbora Galaxy
Foto: Lindy de Bruyn
naam Celestichthys margaritatus
NL-Naam Rasbora Galaxy, Parel Danio
Oorsprong Burma, Thailand
lengte 2,2 cm
waterlaag midden
volume 60 liter
gedraag vredig (mannen maken onderling ruzie)
dieet Omnivoor (Alleseter)
verzorging Makkelijk – Medium
pH 6,5 – 7,5
temperatuur 20 – 26 graden C
licht Gemiddeld
leeftijd 2-5 jaar
groep groep van minimaal 5 stuks
plant-veiligheid Ja

Voeding

In de natuur eet deze vis voornamelijk kleine geleedpotigen, alg en andere kleine organismen. Wanneer deze vis in een aquarium gehouden wordt kan deze ook droogvoer gegeven worden. Echter zal de vis een afwisselend dieet gevoerd moeten worden, wil je de kleuren en gezondheid goed houden. Het proberen te voeren van voer vlokken is vrijwel zinloos. De Rasbora Galaxy komt vrijwel nooit in de buurt van het wateroppervlak en zal dus het voedsel niet vinden.

Rasbora Galaxy
Foto: Ludger Boerrigter

Levend voer in de vorm van watervlooien en artemia is nog altijd de beste optie. De vissen krijgen hierbij alles binnen wat ze nodig hebben en krijgen de mooiste kleuren. Wanneer je met deze vissen wil gaan kweken is levend voer een “must-have”.

Gedrag

Wanneer je naar de mooie vissen kijkt zul je zien dat een aantal een vuurrode buik hebben. Dit zijn de mannen. Vrouwen hebben een meer geel/groene buik. Let er wel op dat je het aantal mannen vrouwen gelijk probeert te houden. Mannen zullen anders alleen maar ruzie gaan maken over de vrouwen wat uiteindelijk in gewonden of doden kan eindigen.

Rasbora Galaxy
Foto: Jovan Aditya

Net als met veel kleine vissen zijn ze niet opgewassen tegen grotere vissen. Zorg er dus voor dat je niet al te grote of drukke vissen met ze samen houdt. Doe je dit wel dan loop je het risico dat ze niets te eten krijgen.

Rasbora Galaxy
Foto: Daniel Larsson

Het is op zichzelf een verlegen visje die een groep nodig heeft om zich zeker te voelen. Een ‘dither vis‘ is bij deze vis niet verkeerd, wat zal helpen om ze meer in het zicht te houden.