Help mijn planten smelten! Hoe komt dit? Is dit gevaarlijk? Heb ik nu mijn geld weg gegooit? Allemaal vragen die vrij logisch zijn. Zeker als je net voor heel veel geld aan planten in je aquarium hebt gezet en denkt alles goed te doen. Dan is het zeker balen als je erachter komt dat alles weg smelt.

Het ziet er misschien erger uit dan het in werkelijkheid is. Aquariumplanten worden, net als de meeste planten, in kassen bovenwater geteeld. Dit, omdat het sneller en makkelijker is voor de massa productie. Natuurlijk kan dit totaal geen kwaad, maar zorgt er wel voor dat de planten even wat extra werk hebben, als ze eenmaal in hun nieuwe onderwater onderkomen worden neer  gezet.

smelten
Kas van Aquaflora. Foto: Filipe Oliveira

De meeste aquarium planten hebben een boven- en onderwater vorm. Wanneer ze in een aquarium gezet worden, zijn ze meestal nog in hun bovenwater vorm. Hierdoor moeten ze een verandering ondergaan. In de meeste gevallen zal tijdens dit proces de bladeren afsterven en wegsmelten. Wees niet getreurd, maar laat de plant gewoon lekker zijn gang gaan. Nadat alles weggesmolten is, zal de plant namelijk net zo hard terug groeien met nieuwe mooie bladeren. Deze zijn gemaakt voor het leven onderwater en zullen de bladeren worden die de plant dus behoud. Dit kan even duren maar geduld is een schone zaak. Je kunt dit het beste combineren met de indraai periode van het aquarium. Dit bespaart een hoop tijd. Je planten krijgen dan de kans om zich te verankeren met hun wortels en de nieuwe bladeren om aan te groeien. Tegelijkertijd kunnen de bacteriën groeien en zich klaar maken voor de eerste afvalstoffen.

smeltenNa circa 10 dagen zul je zien dat de eerste nieuwe bladeren beginnen aan te groeien en dat de wortels ook al goed hun werk aan het doen zijn. Als je slim bent begin je in het aquarium met het toevoegen van een opruim ploeg, deze zullen de restjes plantmateriaal opruimen. Is dit eenmaal gebeurt en je onderhoud de planten goed met de voedingstoffen die ze nodig hebben dan kun je nog heel lang van je planten genieten.

  1. Heb je een echte aquarium plant?
  2. Zijn je waterwaardes goed?
  3. Heb je een voedingsbodem en/of plantenvoeding toegevoegd?

Kun je op alles ja zeggen? Dan moet je gewoon wachten en de natuur zijn gang laten gaan. Binnen de kortste keren kun je genieten van al het groen in je aquarium.

EDIT: Laat het duidelijk zijn dat de kashouder geen schuld aan te schrijven valt.