Aquarium planten zijn vrij verkrijgbaar in de meeste dierenwinkels. Het assortiment verschilt per winkel. Hierin is vaak ook het verschil in kennis van de winkel terug te vinden. Niet alle planten die als aquarium plant verkocht worden, zijn ook een aquarium planten. Het grote aantal kamer en terrarium planten die moeten doorgaan voor aquarium plant is gewoon weg absurd.

Hoe dit tegenwoordig tot stand komt is grotendeels te wijden aan de groothandel evenals de winkels. Zoals eerder gezegt heeft het met een groot stuk kennis te maken. De meeste dierenwinkels bestellen bij hun groothandel een mix pakket. Helaas zitten in deze mixpakketten vaak zowel terrarium- als aquarium planten. In de ergste gevallen kun je zelfs kamerplanten terugvinden in deze pakketten. Ze zijn erg mooi, het gaat namelijk in veel gevallen om exotische planten met felle kleuren, spannende patronen of wilde bladvormen. Helaas zullen deze planten het niet lang overleven. Ze zullen verdrinken tijdens hun verblijf in het aquarium en gewoon wegkwijnen.
terrariumplantsDit was misschien het grootste probleem maar een ander probleem heeft met kennis van planten te maken. Wanneer je naar een winkel gaat die aquariumplanten verkoopt, mag je er toch vanuit gaan dat er een goede kennis is over de planten. Helemaal, als het gaat om een aquarium speciaalzaak of een winkel die zich profileerd als gespecialiseerd in aquaria. Helaas is dit vaak niet de realiteit. Vaak kent het personeel de plantennamen niet of ziet het verschil niet per plant. Sommige weten het wel maar vertellen het gewoon niet. De reden: Geld! De planten vergaan waardoor je weer nieuwe planten moet komen kopen en zo gaat dit het cirkeltje rond. Dit houd niet in dat dit altijd zo is. Planten kunnen ook op een normale manier wegsmelten. Lees hierover ons stuk “help mijn plant smelt weg.

Het is handig om je altijd zelf te informeren. Het is triest om te zien, maar in de hedendaagse economie en maatschappij kun je helaas niet altijd meer blind vertrouwen op het personeel van een winkel. Mocht je er zelf achter komen dat dit het geval is, dan is het misschien handig na te denken of dit wel de beste winkel is voor jou. Als ze niks van planten afweten, wat smeren ze je dan nog meer voor onnodig aan? Waarschijnlijk kunnen ze dan ook niet voor hun eigen planten zorgen of soms nog erger?

Doe je dieren en je portomonee een plezier. Let op met wat je koopt en laat je goed voorlichten.
Goede aquariumwinkels zullen aangeven dat het om een terrarium, vivarium, paludarium of riparium plant gaat. In overgangen van water/land kan het soms goed gaan maar meestal zijn ze niet bedoelt voor een leven onderwater!

De volgende planten zijn NIET voor aquaria bedoelt

aquarium planten
Acorus gramineus var. Pusillus
aquarium planten
Acorus gramineus var. Ogon
aquarium planten
Acorus gramineus var. Variegatus
aquarium planten
Chamaedorea sp.
aquarium planten
Chlorophytum bichetii
aquarium planten
Cordyline sp.
aquarium planten
Cordyline sp. ‘Red Edge’
aquarium planten
Dracaena sp., Dracaena deremensis, Dracaena deramensis var.
aquarium planten
Dracaena godseffiana
aquarium planten
Fittonia sp.
aquarium planten
Fittonia sp.
aquarium planten
Fittonia sp.
aquarium planten
Hemigraphis colorata
aquarium planten
Hemigraphis repanda
aquarium planten
Liriope muscari
aquarium planten
Lycopodium Clavatum
aquarium planten
Ophiopogon Japonicus
aquarium planten
Ophiopogon jaburan
aquarium planten
Selaginella willdenowii
aquarium planten
Spathiphyllum wallisii
aquarium planten
Trichomanes-javanicum