Een mooi beplant aquarium wil iedereen. Helaas struikelen een hoop beginnende aquarianen over hun eerste planten keuze. Alles ziet er zo mooi uit en vaak wordt vergeten dat niet alle planten dezelfde zorg nodig hebben. Wij hebben een lijst gemaakt met planten die in de meeste aquaria goed te houden zijn zonder al teveel poespas. Deze planten staan in een willekeurige volgorde.

Hygrophila Pinnatifida

Deze mooie en bijzondere plant komt van origine uit India vandaan. De golvende bladeren hebben onderwater een donker groen tot paars/bruin uiterlijk, afhankelijk van de verzorging en waterwaardes.

Foto: Ivan Lugovic

Wanneer de stengels die naar boven groeien telkens worden terug gesnoeid zal Hygrophila Pinnatifida horizontaal gaan groeien. Dit zorgt voor een compactere vorming wat de meeste aquascapers juist zo fraai vinden aan deze plant.

Foto: Duong Nhat Tan

Deze plant heeft een langzame tot middelmatige groei snelheid en kan ongeveer 15 tot 40 cm hoog worden. Wanneer de plant zoals hierboven beschreven bijgehouden wordt zal dit eerder maximaal 10-15 cm zijn. Intens licht helpt ook bij een compactere groei.

Hygrophila Pinnatifida kopen? Links: In Vitro / Pot / Op hout

Groeisnelheid Gemiddeld
Hoogte 15 – 40+ cm
Plaatsing Midden, Achter, Op steen of hout
Co2 behoefte Gemiddeld
Licht Behoefte
Gemiddeld


Anubias Petite

Anubias Petite is een mutatie van Anubias Barteri. Door deze mutatie blijven de bladeren maximaal 5 cm. Rhizomen die ook vaak niet groter worden van 5 tot 10 cm waarop de bladeren in een compact patroon groeien.

Anubias Petite
Foto: Lauris Karpovs Ziemelis

Net als de rest van de Anubias familie houd ook Anubias Petite niet van intense verlichting. Daarentegen is deze plant verder niet veeleisend. Aangezien deze plant een epiphyte is kun je de plant het beste bevestigen aan een stuk hout of steen. Dit kan gedaan worden met visdraad, aquarium katoen of aquariumplanten lijm. Het is belangrijk om de rhizoom (wortelstok) niet te bedekken. Anders is er een kans dat de plant gaat rotten.

Anubias Petite Kopen? Links: Pot

Groeisnelheid Langzaam
Hoogte 3 – 5+ cm
Plaatsing Op steen of hout
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Microsorum Pteropus ‘Trident’

Microsorum ook wel bekend als Javavaren is een taaie plant uit Azië, deze variant van de plant heeft smalle bladeren die vaak een drietand vormen.

Microsorum Pteropus ‘Trident’
Foto: Daniel Szente

Net als de meeste Microsorum varianten is ook de trident variant een gemakkelijke plant. Een mooie keuze voor zowel een beginner als een gevorderde aquascaper. Met een lengte van tussen de 15 en 20 cm kan deze plant ook gebruikt worden in zowel kleine als grote aquaria.

Microsorum Pteropus ‘Trident’
Foto: Nuno Matos

Microsorum Pteropus ‘Trident’ is een epiphyte en kan dus het beste op hout of steen worden vastgemaakt, waarbij de wortelstok (rhizoom) niet afgedekt mag worden om rotten te voorkomen.

Microsorum Pteropus ‘Trident’
Foto: Aquaflora

Op de punten van de bladeren kunnen nieuwe kleine plantjes ontstaan, deze kunnen voorzichtig worden verwijdert en opnieuw geplant worden op een stukje steen of hout.

Microsorum Pteropus ‘Trident’ Kopen? Links: Pot / Op hout

Groeisnelheid Langzaam
Hoogte 15 – 20+ cm
Plaatsing Op steen of hout
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Bolbitis Heudelotii

Deze sierlijke plant met mooie half transparante groene bladeren komt oorspronkelijk uit West-Afrika. De bladeren kunnen 15-40 cm hoog en breed worden. Zoek je een kleinere versie? Dan is de ‘difformis’ versie interessant, deze blijft kleiner. Natuurlijk is het afknippen van te grote bladeren ook altijd een mogelijkheid.

Bolbitis Heudelotii
Foto: Bolbitis Heudelotii

Het is een langzame groeier die het beste onder gemiddelde belichting staat. Wanneer je de groei wil versnellen is Co2 je beste vriend. Dit is ook goed aangezien deze plant ook van zacht en (licht) zuur water houd.

Bolbitis Heudelotii
Foto: Ricardo Kobe

Bolbitis Heudelotii is een epiphyte en kan dus het beste op hout of steen worden vastgemaakt, waarbij de wortelstok (rhizoom) niet afgedekt mag worden om rotten te voorkomen.

Bolbitis Heudelotii
Foto: Artem Honchariuk

Het vermenigvuldigen van de plant is redelijk vanzelfsprekend. De wortelstok kan opgedeelt worden en zal hierna verder groeien.

Bolbitis Heudelotii Kopen? Links: Pot / Op hout

Groeisnelheid Langzaam
Hoogte 15 – 30+ cm
Plaatsing Op steen of hout
Co2 behoefte Gemiddeld
Licht Behoefte
Gemiddeld


Lilaeopsis Brasiliensis

Lilaeopsis Brasiliensis vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Het is een compact groeiende plant die in een groter aquarium zeer efficiënt gebruikt kan worden om een gazon effect te creëren. De plant wordt namelijk slechts 4 tot 7 cm hoog, wanneer deze onder sterke verlichting staat.

Lilaeopsis Brasiliensis
Foto: Viktor Lantos

Om de plant het snelste te laten dichtgroeien is het aan te raden de plant in plukjes ongeveer 1-2 cm uit elkaar te planten. De plant zal uit zichzelf uitlopen en de gaten opvullen. Probeer schaduw van eventuele andere planten te vermijden want Lilaeopsis zal een heel stuk minder hard groeien in de schaduw.

Lilaeopsis Brasiliensis Kopen? Links: Pot

Groeisnelheid Langzaam
Hoogte 3 – 5+ cm
Plaatsing Voorgrond
Co2 behoefte Gemiddeld
Licht Behoefte
Gemiddeld


Lobelia Cardinalis

Lobelia Cardinalis is veelal favoriet bij iedereen die in de aquariumwinkel bij de planten kijkt. Vanwege zijn donkergroene bladeren met paarse onderkant valt deze plant goed op.

Lobelia Cardinalis
Foto: Aquasabi

Helaas blijven de kleuren niet en zal de plant langzaam naar lichtgroen overgaan wanneer deze onder water staat. Het is en blijft daarom ook belangrijk om te vragen of de plant nog van vorm of kleur veranderd wanneer je deze in je aquarium plaatst. De meeste planten in de winkel zijn in bovenwater vorm.

Lobelia Cardinalis
Foto: Apeur

De stengels van de plant kunnen tussen de 10 en 30 cm lang worden met een blad wijdte van ongeveer vijf tot tien cm. Wanneer er vaak gesnoeid wordt zal de plant lager blijven.

Lobelia Cardinalis
Foto: Alen Hodžić

De plant zelf heeft geen grote eisen aan het aquarium en zijn omgeving. Bij lage verlichting zal de plant ook groeien alleen heel traag en zal naar het licht toe groeien om meer licht te kunnen vangen. Hoe beter de omstandigheden hoe beter en lager de groei.

Lobelia Cardinalis
Foto: Tiendamia

Lobelia Cardinalis is geliefd bij aquaria in de Nederlandse stijl. Het is een uitermate geschikte plant voor het maken van planten straatjes en plantsoentjes.

Mocht je deze plant gebruiken in een ondiep aquarium dan zullen de bladeren boven water weer hun donkergroene met paarse vorm aannemen, evenals de mogelijk bieden voor kleine vuur rode bloemetjes.

Lobelia Cardinalis Kopen? Links: Pot

Groeisnelheid Gemiddeld
Hoogte 20 – 30+ cm
Plaatsing Midden – Achtergrond
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Limnophila Sessiliflora

Limnophila Sessiliflora is een van die planten waarvan je kunt zeggen “die plant groeit nog in het donker”. Het is een plant die erg weinig eisen aan het aquarium stelt, maar wel als een speer kan groeien.

Limnophila Sessiliflora
Foto: Maiza Hyodo

Wanneer de plant in een te donker aquarium groeit zal de plant lange stelen vormen zonder bladeren tussendoor. De plant wil dan namelijk zo snel mogelijk naar het licht groeien om daar alsnog bladeren te produceren.

Limnophila is op zijn mooist met goede verlichting (standaard TL of non-budget LED) en lage plantenvoeding. Maar ook zonder specifieke plantenvoeding zal deze plant goed zijn best doen. Geef je wel toe aan al zijn wensen? Dan zal de plant je belonen door uitlopers over de bodem te laten gaan.

Limnophila Sessiliflora
Foto: Jordi Domigo

Net als (bijna) alle stem planten is de plant makkelijk in te korten of te herplanten door de steel af te knippen en eventuele het losse stuk opnieuw in de grond te steken.

Limnophila Sessiliflora kopen? Pot

Groeisnelheid Snel
Hoogte 15 – 30+ cm
Plaatsing Midden – Achtergrond
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Echinodorus ‘Barthii’

Echinodorus ‘Barthii’ is een prachtige groffe achtergrond plant die het vooral in grotere aquaria erg mooi doet. Met een hoogte van 25-50 cm is deze plant bepaald geen kleintje te noemen en met een bladgrootte van 20-30 cm kan deze plant de achtergrond mooi opvullen. De plant is redelijk lastig te gebruiken in de meeste aquascapes, maar in een natuur aquarium, biotoop of nederlandse stijl aquascape kan deze plant erg mooi staan.

Echinodorus 'Barthii'
Foto: Tropica

Wanneer de plant in zijn bovenwater vorm is wordt deze plant gekenmerkt door de frisse groene bladeren met rode randen en nerven. Op dat moment zijn de bladeren ook redelijk ovaal van vorm.

Echinodorus 'Barthii'
Foto: Tropica

Als de plant in zijn onderwater vorm is verschillende de bladeren van kleur van donkergroen tot een diep bordeauxrood. De bladeren zijn dan ook zichtbaar langer, net of de originele bladeren zijn uitgerekt. De hoeveelheid kleur, blad grote en groei snelheid hangen samen met de hoeveelheid licht, micro-voedingsstoffen, co2 en voedingsbodem. Hoe meer er van deze aanwezig zijn, hoe mooier en sneller de plant zal groeien.

Echinodorus 'Barthii'
Foto: Aquafood

Het is handig om te onthouden dat de grote bladeren van Echinodorus ‘Barthii’ een hoop licht opvangen en blokkeren voor alles wat eronder zit. Het is dus verstandig de plant of vaak te snoeien of te zorgen dat er geen planten onder groeien met een grote licht behoefte.

Echinodorus ‘Barthii’ kopen? Links: Pot / Pot XL

Groeisnelheid Gemiddeld
Hoogte 20 – 30+ cm
Plaatsing Midden – Achtergrond
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Cryptocoryne Beckettii ‘Petchii’

Cryptocoryne beckettii ‘Petchii’ is een kleinere versie van de bekende Cryptocoryne beckettii. Deze vorm van de Cryptocoryne beckettii kenmerkt zich door de spit gepunte bladeren van ongeveer 10 tot 15 cm lang. De bladeren zijn een soort donker olijf groen en een bruin/paarse onderkant.

Cryptocoryne beckettii 'Petchii'
Foto: Tropica

Net als bij veel Cryptocoryne soorten hangt de grote, kleur en vorm van de bladeren af van de aquarium omstandigheden. De plant zelf is niet veeleisend om te kunnen overleven in een aquarium, maar is op zijn mooiste met goede verlichting en een voedingsbodem.

Wanneer de plant het naar zijn zin heeft in het aquarium zal deze langzaam over de bodem kruipen en nieuwe bosjes maken.

Cryptocoryne beckettii ‘Petchii’ kopen? Links: Pot / Op Steen

Groeisnelheid Gemiddeld
Hoogte 10 – 15+ cm
Plaatsing Voor – Midden
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte
Laag


Bacopa Caroliniana

Meeste aquarianen hebben een haat liefde relatie met deze plant. De aquascapers vinden hem vaak te grof, vooral in kleinere aquaria, maar bij de gewone aquariaan is deze plant een makkelijke favoriet.

Bacopa Caroliniana
Foto: Gennady Poberezesky

Het is een plant die tussen de 10 en 30 cm lang wordt met een blad wijdte van ongeveer drie tot vier cm. De oorsprong van Bacopa Caroliniana ligt in Amerika (VS). In tegenstelling tot de meeste stengelplanten is Bacopa een langzame groeier. Behalve redelijke verlichting stelt deze plant ook maar weinig eisen.

Bacopa Caroliniana
Foto: FrroK

De plant heeft de mogelijkheid om boven het water uit te groeien. Hier kan de plant mooie kleine roze/paarse bloemetjes krijgen. Wanneer je een open aquarium hebt kan dit een leuke bonus zijn.

Bacopa Caroliniana kopen? Links: Pot

Groeisnelheid Langzaam
Hoogte 10 – 30+ cm
Plaatsing Midden – Achtergrond
Co2 behoefte Laag
Licht Behoefte Laag