Als je extern gaat filteren dan doe je dit meestal om twee redenen. Ten eerste, je hebt een hekel aan interne filters omdat ze je in de weg zitten en omdat je beter kunt filteren met een externe filter. Ten tweede: vooral vaak de reden bij aquascapers dat een interne filter te groot is, het neemt veel ruimte in en verstoord de layout van je Aquascape. Dan is een externe filter met zijn twee kleinere buizen toch een betere oplossing. Helaas is het niet altijd mogelijk om deze buizen in iedere layout te verstoppen. Gelukkig is hier iets op gevonden, namelijk glazen in- en outflow buizen. Hierbij heb je een grote selectie aan keuzes en voor ieder wat wils. Het grote voordeel van deze producten is: dat wanneer het van goede kwaliteit is, zij bijna niet opvallen in een Aquascape.
Lily Pipe
Misschien wel de bekendste outflow buis als het op glas aankomt is de Lily pipe. Vooral bekend gemaakt door het gebruik in Japanse Aquascapes van onder andere Takashi Amano is dit een voortreffelijk object in het aquarium. De Lily pipe is ontworpen voor een goede doorstroom van het water. Dit is ideaal voor beplante aquaria, de stroming die uit de Lily pipe komt, zorgt ervoor dat zowel gas (Co2) als voedingstoffen die toegevoegd worden aan het aquarium beter opgenomen worden. Ook zorgt de vorm van de Lily pipe er voor dat het wateroppervlak licht in beweging wordt gezet. Mocht dit niet genoeg zijn: dan kun je s’avonds de Lily pipe iets naar boven doen. Op deze manier zal de Lily pipe extra zuurtstof aanzuigen en mixen met het water.
Jet Pipe
Een alternatief is het gebruik van een Jet pipe. Een Jet pipe laat bijna letterlijk een water straal door in het aquarium. Dit zorgt voor een krachtigere waterstroming vooral aan de oppervlakte. Deze pijpen zijn vooral bedoelt voor nano en kleinere aquaria. Omdat de pomp hiervan meestal niet zo heel krachtig is, wordt door deze pijp de water kracht versterkt, waardoor toch een goede tot sterke stroming gecreëerd kan worden. Een ander voordeel is dat deze pijp weinig tot geen profiel heeft in het aquarium vanwege zijn dunne afmetingen. Hierdoor zal hij zelfs in een nano aquaria bijna niet opvallen.
Bubble Pipe
Een pijp die we steeds minder tegen komen is de “bubbel” pijp. Deze outflow pijp heeft aan het einde een grote bol in de vorm van een bubbel. Deze bubbel zorgt ervoor dat het water wordt afgeremt bij het verlaten van de pijp. Deze pijp is voornamelijk bedoelt voor aquaria met vissen die niet echt van stroming houden zoals Killies en Betta’s.
Lily Pipe Spin
De laatst outflow pijp is de vervanger van de vorige “bubbel” pijp. Deze pijp heet de ‘Lily pipe spin‘. Het water doet ook letterlijk wat de naam zegt. Het water wordt in rondjes geduwt waardoor het ook in deze pijp wordt vertraagd. Mocht je meerdere filters willen aansluiten op je aquarium voor extra filtrage maar liever niet nog meer stroming, dan is deze pijp zeer interessant.
Inflow Pipe
Natuurlijk is er ook gedacht aan de inflow van de filter. Een mooie glazen intake met kleine ingangen aan de bodem zorgen voor de intake. Tenzij je baby garnalen in je aquarium wilt houden, hoef je dus geen filterbeschermer er meer over heen te doen. In de meeste gevallen komt de inflow pijp in twee maten, dit is afhankelijk of je een diep of ondiep aquarium hebt.
Inflow pipe + Skimmer
Wil je de intake nog een stapje verder nemen, dan is een glazen skimmer nog een optie. Deze zorgt ervoor dat al het oppervlakte vuil wordt opgezogen. Dit kunnen blaadjes zijn maar ook het vies lijkende laagje wat op het wateroppervlak drijft en gewoon maar niet weg wil. Doormiddel van een klein rooster aan de bovenkant wat mee kan bewegen met eventuele golfjes, zuigt de skimmer zowel water van de bovenkant als van de bodem af. Hierdoor filter je eigenlijk twee kanten tegelijk. Let wel op. Kleine garnalen willen nog wel eens aan de bovenkant naar binnen springen.
De bekendste merken die glazen pijpen fabriceren zijn: ADA, gUSH, DO!Aqua, Aqua Rebell, Cal Aqua Labs en VIV