We zijn dol op merken die nog niet zo bekend zijn in Nederland. Immers alle bedrijven verdienen een kans om zich te bewijzen. Voor dit bedrijf moeten we naar Litouwen toe. Vimi is een bedrijf dat in het oosten van Europa al vlot zijn marktdeel heeft uitgebreidt. Inmiddels hebben landen als Ierland, Duitsland en Polen dit product ook ontdekt en beginnen het te verkopen. Wij lieten ons verleiden en namen een kijkje.

vimiVimi heeft alle producten die je maar nodig hebt om een beplant aquarium goed te kunnen verzorgen. Licht of zwaar beplant, groot of klein, nieuwe aquariaan of expert. Voor alle aquaria is er een plantenvoeding. Ze bieden verschillende soorten complete plantenvoeding en extra “solo” toevoegingen voor de veeleisende planten.

De solo serie bestaat uit N, P, K en Fe. De voedingsstoffen die het meest nodig zijn. Het zijn immers de macro bouwstenen voor aquariumplanten.

Voor de complete plantenvoeding zijn meerdere versies gemaakt. “Micro” voor aquaria zonder CO2, “All in one” voor aquaria met CO2 en “All in red” voor aquaria met CO2 en erg veel rode planten.
vimiDe Micro plantenvoeding heeft het grootste verschil, in tegenstelling tot de andere twee, namelijk: het ontbreken van stikstof (N) en Fosfor (P). Ervan uitgaand dat er geen CO2 in het aquarium aanwezig is zullen deze macro stoffen namelijk minder snel worden opgenomen. De focus ligt dus met name op de micro stoffen, hier is dan ook de naam aan afgeleid.
De compositie van dit product is als volgt:

Kalium (K) 23.000 ppm
Ijzer (Fe)   1.500 ppm (DTPA, EDTA, gluconate)
Magnesium (Mg) 1.250 ppm
Mangaan (Mn) 375 ppm (EDTA)
Boor (B) 175 ppm
Zink (Zn) 37,5 ppm (EDTA)
Koper (Cu) 37,5 ppm (EDTA)
Molybdeen (Mo) 12,5 ppm
Kobalt (Co)  3,75 ppm
Nikkel (Ni)  1,25 ppm

 

Het heeft de algemene samenstelling, om het groen verlies van planten (chlorosis) te voorkomen. De opstelling zorgt dat alle bestanddelen in de fles makkelijk opgenomen kunnen worden door de planten. Zelfs als ze niet in de meest optimale omstandigheden moeten leven. Dit helpt bij het voorkomen van ophopingen van overgebleven voedingsstoffen.
vimiWanneer je wel CO2 aan je aquarium toevoegt is de beste keuze “All in one” uit de Vimi complete plantenvoeding serie. Deze plantenvoeding heeft stikstof en fosfaat toegevoegd naar de gebruikelijke voedingsstoffen. Doordat er CO2 in het aquarium gebruikt wordt zal deze sneller opgenomen worden.

Zoals in de samenstelling ook te zien valt, is er ruimte gemaakt om de extra fosfaat en stikstof te accommoderen. De compositie van dit product is als volgt:

Kalium (K) 27.000 ppm
Stikstof (N) 11.200 ppm
Fosfaat (P) 1.000 ppm
Ijzer (Fe) 1.000 ppm (DTPA, EDTA, gluconate)
Magnesium (Mg) 625 ppm
Mangaan (Mn) 187,5 ppm (EDTA)
Boor (B) 87,5 ppm
Zink (Zn) 18,75 ppm (EDTA)
Koper (Cu) 18,75 ppm (EDTA)
Molybdeen (Mo) 6,25 ppm
Kobalt (Co) 1,85 ppm
Nikkel (Ni) 0,625 ppm

Heb je CO2 en kleurt je aquarium vooral rood als het om planten gaat? Dan is ‘All in Red‘, zelfs nog beter voor je. Het product is net zo goed als de “all in one” plantenvoeding maar legt de nadruk op de verzorging van rode planten met een grote vraag naar ijzer. De verhoudingen zijn ook net iets anders verschoven zodat de andere metalen ook in overvloed aanwezig zijn. Veeleisende planten zullen hier graag hun voordeel mee doen en voller groeien.

De complete plantenvoedingen worden geleverd in een fles van 250 ml met een dispenser. Hierdoor is doseren super gemakkelijk. Voor de grootverbruikers zijn er nog een 1175 ml en 5 liter variant. Net als bij de meeste planten voeding geld: Houd de fles koel en in het donker, dan kun je er nog heel lang mee doen.
vimiWil je meer controle of voldoet de plantenvoeding toch niet helemaal aan je wensen? Dan is er altijd nog de VIMI Solo plantenvoeding. Geconcentreerde vloeibare toevoegingen voor aquariumplanten.

SOLO Fe (IJzer)
Dit product bestaat voornamelijk uit vloeibaar ijzer samen met mangaan in een verhouding van 14:1. Deze micro grondstof is nodig om rode aquariumplanten mooi rood te houden. Één druppel van dit product per 20 liter water verhoogd het ijzergehalte in het water met 0,03 ppm.

SOLO N (Stikstof)
Dit product bestaat voornamelijk uit vloeibaar stikstof. Het is erg belangrijk om te onthouden dat deze stof nooit overgedoseerd mag worden. Één druppel van dit product per 20 liter verhoogd het stikstofgehalte in het water met 0,226 ppm. Dit staat gelijk aan 1 ppm NO3 (nitraat). Lees ook ons stuk over NPK.

SOLO P (Fosfaat)
Dit product bestaat uit fosfaat gemixed met vloeibaar kalium in een verhouding van ongeveer 2:1. Ook fosfaat is een belangrijke macrovoedingsstof in het aquarium en mag nooit overgedoseerd worden. Één druppel van dit product per 20 liter verhoogd het fosfaatgehalte in het water met 0,1 ppm. Lees ook ons stuk over NPK.

SOLO K (Kalium)
Dit product bestaat uit alleen vloeibaar kalium. Deze macro grondstof is eigenlijk altijd te kort in het aquarium. Één druppel van dit product per 20 liter verhoogd het kaliumgehalte in het water met 0,7 ppm. Lees ook ons stuk over NPK.

Wanneer planten voor het eerst geïntroduceerd worden hebben ze een hoop stress te verduren. Dit klinkt misschien gek maar toch is het zo. Ze verliezen vaak een hoop van hun bladeren en wortels. De plant heeft een hoop energie nodig om zich te kunnen herstellen van dit verlies en het wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Dit is nog erger als de plant van zijn emerse (bovenwater) vorm moet transformeren naar zijn onderwater vorm.

Vimi heeft voor dit probleem een oplossing gevonden met de passende naam Stimulator, dit product geeft de planten net dat duwtje in de rug wat ze nodig hebben om de stress te boven  komen.

Vimi heeft in hun eigen land een rijke historie en wordt veel gebruikt. Langzaam proberen ze ook stappen te maken naar de rest van de Europese markt. Onze planten doen het er goed op en  groeien vergelijkbaar aan merken als DUPLA en Aqua Rebell. Let wel op bij het doseren. Wij kwamen met testen erachter dat het product sneller overdoseert. (vooral bij P en N) Kun je niet wachten tot het in Nederland verkrijgbaar is en wil je het alvast zelf proberen? Dan kun je hier of hier je slag slaan.