Helaas is het een steeds meer voorkomend verschijnsel in de aquarium hobby, dat de vis dezer dagen vaker wordt gezien als een wegwerpproduct. Maar is dit ook zo “normaal”? Een probleem wat er door de jaren heen langzaam is ingeslopen en nu als “normaal” gezien wordt.

Een vis wordt jammer genoeg door veel mensen gezien als een dom/minderwaardig dier. Je kan hem niet aaien, dus dan hoef je er geen rekening mee te houden. Toch heeft een vis zorg nodig. Misschien zelfs wel meer dan een hond of kat. Dit komt doordat je niet alleen verantwoordelijk bent voor de vis zelf maar ook voor zijn “beademingsapparaat”.

Immers de vis vliegt niet door de lucht maar leeft in een aquarium. Dit aquarium is zijn vitale levens wereld. Zijn de waardes in het water niet goed, dan kun je dat vergelijken met gasvorming in onze atmosfeer. Waarbij de groei aan ammonia en nitriet vergelijkbaar zijn met gifgas in je huis loslaten en er naar kijken. Dat vinden we niet normaal? Dit is in principe, wel wat er met een vis aquarium gebeurt, wanneer het slecht onderhouden wordt. Je ziet het niet altijd meteen maar er gebeurt daadwerkelijk wel wat. Als we dit ook met de hond of kat zouden doen? Alleen maar omdat deze haar heeft en zo schattig aaibaar is, misschien wel tegen je aan kan kruipen, is hij dan meer waard dan een ander dierenleven? Ik denk dat een groot deel, van onder andere de Betta houders kunnen meepraten over dat vissen wel degelijk een persoonlijkheid hebben. Ik ga hier nu niet verkondigen wat goed en fout is maar een inzicht geven over waar men misschien niet over nadenkt.

wegwerpproduct
Te klein. Waarom niet wat groen? Een Betta houd van relaxen op bladeren.

In tegendeel tot wat een groot deel van de aquarium houders denkt, voelt een vis gewoon pijn, angst en stress. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van het diertje. Het maakt hen vatbaar voor ziektes, infecties en andere problemen. Soms is het zo erg, dat ze gewoon het loodje leggen. Nu denken sommigen “O, dan haal ik toch gewoon een nieuwe” maar zouden we dit ook zo makkelijk doen met onze hond of kat waar we jaren lang voor gezorgd hebben? Er zijn vis soorten die makkelijk 25 jaar oud kunnen worden. Verdienen die dan niet het respect van tenminste een goede verzorging?

wegwerpproduct
Zo moet het dus NIET!
Inhoud: 2 Oscars, 1 Jack Dempsey, 1 Maanvis, 1 Jewel Cichlide, 13 Goudvissen en 1 Koi

Je hebt vast wel eens gehoord van “als je in bad zit, dan drijf je in je eigen vuil”. Dit is natuurlijk waar, alleen denken we daar liever niet lang over na. We spoelen het water meestal na een uurtje toch weg en niemand die er last van heeft. Nu zwemmen vissen in een doorzichtige badkuip. Hun water zit in een gesloten systeem en in de ergste gevallen staat dit zelfs stil. “Ja, maar dan neem ik wel een interne filter” dat is makkelijk denken. Deze mensen proberen hun best te doen om in ieder geval, het de dieren naar hun zin te maken. Deze manier van filterage, is in negen van de tien gevallen alleen mechanisch. Dit houd in: dat alleen het grove vuil wordt weg gehaald. Het is een goed begin maar toch zal er meer moeten gebeuren. Dit is waarom velen van ons aquariumliefhebbers, aansturen op waterwissels. Bij deze waterwissels doe je eigenlijk hetzelfde als je met de badkuip doet. Je spoelt een hoop van het vuil weg, waarna je weer schoon water kan toevoegen. Iets wat interne filters zelden doen. Het alternatief de “externe filter”, kun je wel makkelijk inrichten als biologische filter. Deze manier van filteren zorgt ervoor dat ook de afbraak van giftige stoffen in het aquarium begint. Hierdoor zal de water kwaliteit een grote sprong vooruit maken. Voor de echte diehards zijn er biologen maar dit is een echt vak apart.

Wat ik in dit stuk probeer te zeggen is: wanneer je niet voor een dier kunt zorgen en hem geen goede kwaliteit van leven kunt geven, je beter er geen kunt kopen. Dit geldt net zoveel voor vissen als het voor een hond of kat geldt. Vissen geven hun je prachtige kleuren en gedrag om naar te kijken. Is het dan niet een kleine moeite hen een mooi huis en goed voedsel te geven zodat zij ook een mooi leven hebben?

Wees ervan bewust dat dieren in het water vaak slimmer zijn dan je denkt. Denk maar bijvoorbeeld aan die leuke dolfijn.