Ocean Free is een naam die vooral het laatste jaar een grote opmars heeft gemaakt binnen de aquarium hobby. Velen hebben de kleinere Hydra filters al gezien, maar weten niet dat ze ook een externe filter lijn hebben met de naam “Filtron”. Deze lijn filters is voornamelijk bedoeld voor grotere aquaria en brengt hierbij de de kracht van Hydro-pure naar ieder soort aquarium. Nu is echter de vraag; brengt de Filtron iets nieuws naar de markt?filtron

Filter

Wij testen de de Hydra Filtron 1000, een filter gemaakt voor aquaria tussen de 80 en 300 liter. Met een pompkracht van 1000 liter per uur, zorgt de filtron voor een nette doorvoer van water door het filter systeem. De Filtron 1000 wordt geleverd met 3 filter media manden als wel de filter media zodat een volledige start gemaakt kan worden nadat de filter uit de doos gehaald is. Met een volume van circa 4,7 liter, kan er aardig media in de filter die niet onder doet voor de bekendere filter zoals de Eheim Classic of JBL Cristalprofi-series.

Met een respectievelijke grote van 24 x 24 x 36,3 cm (LxBxH) past de filter in de meeste kastjes. De filter is redelijk fors, maar door zijn ontwerp valt hij niet erg op wanneer hij eventueel buiten een kast geplaatst wordt.

filtronZoals eerder aangegeven wordt de filter compleet afgeleverd. Dit houdt in inclusief in- en outflow, slangen, zuignappen en filter media. De filtermedia bij de de Filtron 1000 van Ocean Free bestaat uit 3DM Nuggets, twee BioTrap sponsen, 3DM beads, 1 filter watten pad, 1 Carbon pad. Genoeg voor een goede start voor menig aquarium. Natuurlijk is het van belang, de media aan te passen naar gelang de wensen van het aquarium te veranderen. Niet ieder aquarium heeft namelijk dezelfde behoeften.

De 3DM Nuggets en beads klinken misschien niet bekend. Dit kan kloppen, want deze zijn een product van Ocean Free zelf. Ze zijn speciaal gemaakt voor de nieuwe filter manieren met extreme filtrage in gedachten. Ze zijn extra poreus in tegenstelling tot de gemiddelde bio-media. Iets wat ook zeker aan te voelen is wanneer je de 3DM nuggets en beads in je handen vasthoudt. Dit is ideaal voor de groei van bacteriën die helpen bij de stikstofkringloop binnen een aquarium. Dit is voor de meeste aquaria (dan wel niet alle aquaria) het belangrijkste filter stadia.

De echte kracht van de Ocean Free Filtron 1000 zit hem echter in de gepatenteerde hydra-pure techniek.

Hydra-pure

Door de jaren heen zijn de aquarium filter technieken hard vooruit gegaan en zijn er nieuwe producten zoals bijvoorbeeld de Twinstar op de markt gekomen. Een product wat vooral bij aquascapers geroemd wordt om zijn werking tegen alg. Deze producten werken op een elektrolyse principe waarbij actieve zuurstof vrijkomt. De vorm die geproduceerd wordt heet “Hydroxyl radical” of OH-.

filtronDe Hydra-pure techniek heeft de zelfde soort techniek en brengt het nog een stap verder. Door een combinatie van elektrolyse en hun eigen Cata-pure media (een speciaal geprepareerde actieve koolstof) worden veelal vervelende stoffen gebonden en onschadelijk gemaakt. Hierbij moet je denken aan Ammonia (NH3) en Nitriet (NO2). Voor zoutwater aquarium houders is het misschien ook leuk om te weten dat het proteïne (eiwit) aanpakt. Als laatste zorgt de Cata-pure media ervoor dat zwavelachtige producten worden opgenomen hierdoor bestaat er ook geen kans meer op vervelende geurtjes.

Het is ook handig te melden dat de filter, zonder problemen in een beplant aquarium gebruikt kan worden. Zelfs in een aquascape zullen je planten geen problemen ondervinden bij het normaal gebruik van deze filter. Er vindt eerder een stimulatie van planten groei plaats. Het is wel aan te raden dit product niet te combineren met een Twinstar of gelijkwaardig product. De Hydra-pure mogelijkheid is makkelijk aan en uit te zetten via een knop bovenop de filter, waardoor de filter dus ook de mogelijkheid biedt om als gewone filter te dienen. Bijvoorbeeld in het geval van medicatie.

In- & Outflow

De kleinste versie van de Filtron serie heeft 16/22 aansluitingen. Dit is over het algemeen al de dikste filter slang in de doorsnee aquarium winkel en dus een fixe opvulling voor een kleiner aquarium. Hiermee lijkt Ocean Free toch echt te mikken op de grotere aquaria van het 80 tot 300 liter aquarium bereik. Standaard wordt een rijk assortiment aan in- en outflow mogelijkheden aangeboden. Een standaard inflow met beschermkorf die uitschuifbaar is naar gelang van de diepte van het aquarium. Als bonus is het mogelijk om op de buis een skimmer aan te sluiten. Als outflow heb je de keuze uit een standaard spraybar met verlengstuk en een “jet” outflow die roteerbaar is.

filtronNet als wij tegenwoordig gewend zijn van de grote filter merken heeft ook de Ocean Free Filtron 1000 een loskoppelbaar connector systeem waarvan de aansluitingen 360 graden te draaien zijn. Door het simpel overhalen van een hendel is het koppelsysteem af te sluiten, waardoor er geen water meer door de slang kan lopen, het koppelstuk kan dan van de filterbehuizing gehaald worden voor eventueel onderhoud.

filtronMocht je ook de slangen willen schoonmaken dan is het opnieuw opstarten van de filter een fluitje van een cent. De filter heeft een makkelijk bedienbaar “prime systeem”. Het is een kwestie van de slangen goed hangen, de hendel op en neer halen, waarna de filter vanzelf vol loopt.

Gebruik

Het is een fijne filter in het gebruik, de installatie was simpel en wij gaan er vanuit dat ook zonder gebruiksaanwijzing de meeste aquarianen er mee om kunnen gaan. Vooral de kracht van het prime systeem is verbluffend. Een halve trek aan het handvat is in de meeste gevallen al genoeg om het proces te beginnen.

filtronHet is aan te raden bij deze filter, de filter media met rust te laten en niet te verwisselen voor andere media. Het systeem werkte bij onze test namelijk het beste met de standaard opstelling. De flow is goed, en wanneer je de meegeleverde slangen gebruikt en ze niet verkleint bijvoorbeeld naar 12/16 zul je de motor ook niet horen. Als je dit wel doet, zal je zeker problemen bemerken met de filter, een luid gebrom en een warme filterkop zijn de eerste tekenen. Wij testen dit, zodat jij het niet hoeft te doen.

Gebruik je alles zoals het bedoelt is dan zul je een hele stille en krachtige filter hebben die zelfs op een slaapkamer nog goed te doen is. De filter is fluisterstil en zolang de slangen onderhouden worden blijft dit ook zo.filtronDe cata-pure media, die verstopt zit naast de filterkop kan echter soms wel een probleem opleveren. Het zit dicht op elkaar gepropt in een houder en door de dichtheid kan er soms wat rommel in blijven hangen, waardoor hij dicht slipt.

De overige media, met name de 3DM nuggets verdienen ook nog wat extra lof. Zelfs in redelijk vuile omstandigheden slippen ze niet dicht, terwijl ze wel gewoon blijven vulgeren als woonplaats voor die o, zo belangrijke bacteriën.

De waterkwaliteit bij deze filter is niet anders dan uitmuntend te noemen. De filter loopt lekker door en laat ook zeker goed zijn hydra-pure kracht zien. Plantengroei stimuleert, algen groei neemt af of blijft stabiel en de waterwaardes blijven op orde. Zoals wij al eerder gezegd hebben bij de review van de Hydra Nano, is deze filter geen vrijbrief om onderhoud over te slaan, maar voor de beginnende aquariaan maakt deze filter een groter aquarium houden een fluitje van een cent.

REVIEW SAMENVATTING
De Hydra-Pure technologie zorgt dat deze filter ook grotere aquaria makkelijker stabiel houdt. Vind je het fijn om net een extra handje te krijgen bij het onderhoud, wil je kwaliteit en genieten van goede filter media? Dan is de Ocean Free Filtron wat voor jou.
DUURZAAMHEID
8
KWALITEIT
9
KOSTEN
6
WERKING
9.5
POSITIEF
Hydra Pure
Inclusief filter media
Hoge bouw kwaliteit
Start-up systeem
NEGATIEF
Prijzig
16/22 Kleinste slang maat
8.1
TOTALE SCORE