Vroeger deden we alles met visdraad. Het middel om planten vast te maken op van alles en nog wat. Helaas zag dit er niet altijd even netjes uit. Het was bijna onmogelijk om de planten, nog vaker de mossen, precies stoppen waar jij dat zou willen. Je bent erg afhankelijk van waar je de planten aan kunt vastbinden. Dit kan je fantasie erg inperken. Gelukkig is dit verleden tijd. Dupla heeft precies om deze reden enige tijd geleden het product Plantfix Liquid op de markt gebracht.

Plantfix Liquid van Dupla zorgt dat binnen 10 seconden de plant muurvast zit op de plek waar jij het wilt. Dit is zeer handig voor moeilijk te bereiken plekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleine inhammen van Dragon steen of Seiryu steen. Ook drijfhout bied opeens compleet nieuwe mogelijkheden.

Je hebt maar 1-2 druppels plantfix liquid nodig om een plant of stuk mos vast te krijgen. Onze ervaring is dat je eerder teveel dan te weinig gebruikt. De lijm droogt snel en heeft behoorlijk wat grip ook al lijkt het misschien niet zo bij het aanbrengen. Het is belangrijk om de plant goed droog te maken voordat de lijm gebruikt word. Dit om ervoor te zorgen dat de lijm goed kan hechten.

Mocht je verkeerd gelijmd hebben of iet teveel hebben gebruikt dan heb je twee opties. Het snel proberen weg te halen met een doekje voor het opgedroogd is of wachten tot het inderdaad opdroogt. Als het opgedroogd is kun je het gemakkelijk afbreken. Als het aan de plant zit dan kun je dit meestal goed verwijderen. Bij onze tests konden we het verwijderen van Anubias en Bucephalandra rhizomes (wortelstok) zonder problemen. De rhizone werd hierbij niet beschadigd. De lijm liet letterlijk los op de bindingsplek.

Nadat de lijm droog is kun je in principe het meteen in het aquarium doen. Wij zouden echter aanraden even het in een bakje water te dompelen, waarna het alsnog in het aquarium gedaan kan worden. Dit omdat water ervoor zorgt dat de top laag van de lijm meteen indroogt. (Mocht hij nog niet goed droog zijn)

Vergeet nooit dat wat voor lijm product je ook gebruikt je het met verstand moet gebruiken. Lijm wat gebruikt kan worden in aquaria bevat altijd “cyanacrylaat”. Wees verstandig en verkies altijd lijm speciaal gemaakt voor aquaria zoals Dupla Plantfix. Voor de prijs hoef je het niet te laten liggen. Kwaliteit merken van de bouwmarkt als bijvoorbeeld “Bison superglue gel” zijn even duur of vaak duurder.

Dit product is onderzocht op het gebruik in aquaria en veilig voor zelfs garnalen. Na het ruim een half jaar in ons aquaria te hebben gehad kan ik zeggen dat het een succes is. Vergeet alleen niet dat het wit opdroogt. Immers, looks zijn alles in een aquascape.

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
7
Kosten
8
Verpakking
9
Werking
9
Vorig artikelUtaka – De aquarium speciaalzaak van Amersfoort
Volgend artikelAquatlantis brengt de Aquaview aquarium lijn uit.
dupla-plantfix-liquidDupla komt met een heel goed product op de markt. Het heeft maar één doel en dat doel wordt zeker behaald. Wel lopen we af en toe tegen een klein probleem aan. Zelfs als we niet drukken op de tube blijft lijm eruit lopen. Hierdoor gaat behoorlijk wat lijm verloren of lijmen we zelfs zonder het te weten de dop vast. Dit neem verder niet weg dat het product goed werkt en dat er maar weinig lijm nodig is om iets goed vast te zetten. Met een prijs van rond de 5,95 is Dupla veelal goedkoper dan zijn concurrenten zoals Seachem. Ook de prijs van de vergelijkbare (maar niet op aquaria geteste) Bison Superglue Gel is met 3,95 duurder. Je krijgt hier namelijk maar 1 tube van 3 gram terwijl Dupla er standaard 2 levert. De verpakking is simpel en wijst zich vanzelf. Geen gestoei met het openen maar gewoon meteen aan de slag. De werking is zeer goed. We hebben een steen en een stuk hout in ons aquarium waar Dupla op gebruikt is en een half jaar later zit alles nog muurvast. Ook de planten lijken er totaal geen vast van te hebben en groeien rustig door.