Macro voedingstoffen (NPK) voor beplanten aquaria worden vaak onderschat. Dit terwijl ze juist essentieel zijn voor de groei van aquariumplanten. Hieronder vind je de kern uitleg per stof. Vergeet niet dat de letters NPK komen van de Engelse namen. In het Nederlands kunnen de letters dus verschillen.

Stikstof ofwel Nitrogen/N word aan het aquarium toegevoegd door middel van ammonia, nitriet en nitraat. Deze stoffen komen in ieder aquarium voor maar over het algemeen is dit de eerste voedingsstof die moet worden toegevoegd aan een zwaar beplant aquarium.

Het is over het algemeen aan te raden om te zorgen dat het nitraat gehalte rond de 10-20ppm blijft. Het nitraat zal er dan voor zorgen dat er genoeg stikstof voor de planten aanwezig is. Een stikstof tekort is vaak af te leiden aan kleine gele of licht gekleurde nieuwe blaadjes.

Wij raden de volgende merken aan:


 

Fosfor wat ook wel bekend staat als Phosphorus of P.   In het aquarium komt het meestal voor in de vorm van PO4 (Fosfaat). Het is verstandig om voorzichtig om te gaan met PO4, aangezien dit snel schade kan aanbrengen aan het onderwater leven. Dit is de reden waarom we de hoeveelheid fosfaat in het aquarium laag houden en in het algemeen dit ook zelden extra toevoegen. We kunnen met erg weinig fosfaat rond komen en PO4 komt voor in al het vissenvoer wat blijft liggen. Dit is meer dan genoeg als supplement voor de planten.

Heb je een aquarium met lage tot medium belichting dan raden wij niet aan om fosfor te gaan doseren. Je loopt namelijk dan al snel tegen problemen aan zoals alg en de gezondheid van de vissen/garnalen. Dit komt omdat de planten de hoeveelheid fosfaat niet snel genoeg kunnen verwerken en er dus een ophoping ontstaat.

In aquaria met veel licht zul je merken dat het fosfaat wel snel opraakt. In dit geval is het wel raadzaam om extra P.  toe te voegen. Anders kun je tegen problemen aan lopen zoals tekorten en alg.

Een fosfaat tekort kun je merken aan het geel worden van bestaande blaadjes. Dit kan verward worden met een stikstof tekort.

Wij raden de volgende merken aan:


 

Kalium, ook wel K of Potassium op veel verpakkingen, is een belangrijke voedingsstof voor planten. Het is naast N (Nitrogen/Stikstof) en P (Phosphate/Fosfaat) de belangrijkste voedingsstof voor de groei van aquariumplanten. In de meeste gevallen nemen de planten zoveel kalium op uit het water dat er altijd een tekort is.

Daarom is het aan te raden om een gemiddeld kalium niveau in het aquarium te hebben, tussen de 10-20 ppm . Meer kan eventueel wel toegediend worden, zolang het met verstand gebruikt wordt, kun je niet snel te veel doseren. De kans op schade aan flora en fauna is zeer klein. Kalium tekort is vooral terug te zien aan gele randen en kleine gaatjes in de bladeren, zeker in de nieuwe groei.

Wij raden de volgende merken aan:

Het niet toevoegen van NPK macroelementen kan de gezonde groei in een aquarium hard afremmen. Denk hier overna de volgende keer als je ijzer toevoegd aan je aquarium. Vergeet niet “meten is weten”.