Het hoogtepunt van de Nederlandse aquariumbeurzen was er weer! Het Vivarium 2016.  Deze editie beloofde weer een gezellig weekend te worden, vol met allemaal moois. Net als alle andere jaren was het vanaf de vroege morgen alweer snel dringen geblazen en stond de hal stampvol enthousiaste liefhebbers van vis, reptiel en insect. Toen om stipt 10 uur de deuren open gingen kon het feest beginnen.

Algemene indruk

Net als alle andere jaren was de beursvloer weer ruim opgezet. Dit bleek later op de dag ook zeker nodig te zijn, met alle mensen die zich door de routes probeerde een weg te banen. Waar je ook rondkeek, er was altijd wel wat te beleven. Op de begane grond waren het vooral de grotere bedrijven die er gevestigd zaten. Deze hadden hun eigen kleine expo/winkel ruimte om in te richten. Dit werd naar hartenlust gedaan en velen hadden er ook wel wat moois van gemaakt. Beneden waren de Biotoop contest en de Dutch shrimp contest te vinden. Twee wedstrijden waar een hoop belangstellenden op af kwamen. Er werd rustig gekeken, uitleg gegeven en gezond gediscussieerd over wat nou het “mooiste”, “beste” of “leukste” was. Over het algemeen kunnen we zeggen dat ook dit jaar het Vivarium weer goed was aangepakt. Alles was ruim opgezet maar na verloop van de dag merkte je daar eigenlijk niks meer van, door alle bezoekers die op het evenement afkwamen.
vivarium 2016

Insecten

Als het op insecten aankwam, kon je zeker je hart ophalen zowel beneden als boven. Of het nu ging om bidsprinkhanen van Bugsexpress.nl, mieren van Ant’s kingdom of zelfs de meest mooie kevers van Keverskweken.nl. Voor de mensen die boven goed hebben opgelet, kwamen we zelfs hele mooie reuze slakken tegen. Niet het snelste huisdier, maar de slak van de Snailcorner met het kerst mutsje op had toch zeker wat aandoenlijks. Had je meer trek in wat gevaarlijkers dan kon je altijd nog je geluk proberen bij de schorpioenen. Aan de drukte bij die kraam te zien was er tenminste genoeg animo voor.insects1

Reptielen

Het Vivarium zou het Vivarium niet zijn als ook de reptielen en slangen niet goed vertegenwoordigd waren. Er was volop keuze uit verschillende soorten reptielen waaronder; slangen, kikkers, salamanders, axolotls, schildpadden, gekko’s en nog veel meer.
Voor de echte daredevils was er zelfs de mogelijkheid om sommige reptielen even vast te kunnen houden. Super leuk voor de stoere kinderen (en stiekem ook ouders) die mee waren naar het Vivarium. Had je nog voer nodig voor je eigen reptiel? Ook geen punt er waren genoeg standjes die je voor je reptiel een goed avondmaal konden leveren.vivarium 2016

Zoutwater

Sind het succes van afgelopen jaren met de introductie van zoutwater aquaria op de beurs, is dit type standjes alleen maar explosief gegroeid. Steeds meer aquarianen maken de overstap naar zoutwater of willen zich laten informeren over de mogelijkheden. Natuurlijk kon je ook gewoon je ogen uitkijken bij alle mooi gekleurde koralen die je kon aanschaffen op de verschillende standjes. Verder was er van alles te zien op het gebied van techniek.

Zoetwater

Net als andere jaren was het zoetwater aquarium in overvloed vertegenwoordigd. Biotopen, techniek, vissen, garnalen, voeders en nog veel meer. Allerlei verschillende bedrijven waren vertegenwoordigd. Groot en klein, online en offline. Er was een scala aan keuze en als je een beetje vergeleek, kon je zelfs op de beurs nog meer korting scoren. Keuzes uit hout was er op de beurs genoeg. De aquascapers die nog een stukje nodig hadden, konden lekker hun gang gaan. Inspiratie was er ook genoeg met een leuk aantal ingerichte aquaria. Zowel biotopen als aquascapes waren op de beursvloer te vinden. Hierdoor kon je lekker inspiratie opdoen voor je overging tot de aankoop van de benodigde producten.

Het was voor de webshop eigenaren de uitgesproken kans, om hun klanten persoonlijk te kunnen ontmoeten.
vivarium 2016vivarium 2016vivarium 2016vivarium 2016

Aquascaping

Ook voor de aquascapers was er volop te beleven. Naast de echte Nederlandse aquascape winkels zoals de Diebo en Azaqua was er ook de Duitse aquascaper/webwinkel ADM aanwezig. Verder waren er ook workshops te volgens van grootheden zoals: Felipe Oliveira die bekend staat als de meester van de treescapes. Werkzaam voor Aquaflora liet deze Portugese aquascaper zijn kunsten zien op het workshop podium. Het resultaat mocht er zeker zijn.
vivarium 2016vivarium 2016Ook was er tegen het einde van de dag een lezing van Jurijs Jutjajevs (Duitsland), die ons vertelde over het laatste werk van de grootmeester van het aquascapen Takashi Amano. Florestas Submersas (onderwater bos) is het grootste aquascape ter wereld met een lengte van 40 meter en het laatste werk wat Amano heeft kunnen maken voor zijn overlijden. Mocht je het werk in Lissabon nog willen bezoeken? Dan moet je opschieten. Het zal volgend jaar tussen maart en september naar grote waarschijnlijkheid worden gesloten en afgebroken.
Vivarium 2016Voor de echte aquascapers onder ons zal misschien nog een gast zijn opgevallen. Dave Chow, een aquascaper van formaat die in de aquascaping community toch heel bekend is. Misschien ken je hem van gezicht niet maar je zult zijn werken ongetwijfeld gezien hebben. Deze Chinese aquascaper gaf op de zaterdag een workshop aquascaping bij het EAPLC2016 in Duitsland en heeft daarna ook het Vivarium vereerd met een bezoek.

vivarium 2016
Dave Chow

De laatste speciale gasten die we tegenkwamen op de beursvloer, waren de heren van Twinstar. Ook deze kwamen samen met hun distributeurs in Europa een kijkje nemen, hoe Twinstar vertegenwoordigd werd op de Nederlandse beurs.

Kwekers

Voor de aquarianen die al eerder naar het Vivarium zijn geweest staat het ook bekend als de plek om vissen te kopen rechtstreeks van hobbykwekers. Dit zorgt vaak voor betere kwaliteit vissen of wat moeilijker te verkrijgen vissen. Deze kun je dan voor een leuke prijs aanschaffen. Deze waren weer volop aanwezig met vooral de guppies, L-nummers en corydoras, de favoriet onder de vissen. Bij de garnalen was het vooral de caridina garnalen en de tijger garnalen. Voornamelijk bij de garnalen was rondkijken goed voor de portemonnee. De prijzen liepen zeer uiteen en de hoogste prijs was niet altijd de mooiste kwaliteit.

Velen wisten al snel, waar zij hun favoriete vissen konden halen en er was vaak een rij voor het vissen vangen. Leuke prijzen, mooie vissen en een gezellige sfeer. Wat wil je nog meer?
Vivarium 2016

Jammer

Wat wel erg jammer was om te zien, was dat sommige winkels het Vivarium gebruikten om van hun “oude rommel” af te komen. Er stonden soms dozen van apparaten tussen, waar het stof dik op stond en het apparaat niet eens meer gemaakt wordt. Ook waren er redelijk wat bedrijven waar de beursprijzen ver te zoeken waren. Hier werd gewoon voor de winkelprijs verkocht. Dit zijn toch zaken die je niet zou verwachten op een evenement als dit, waar je juist je bedrijf van zijn beste kant kan laten zien.

Conclusie

De organisatie van het Vivarium 2016 kan weer trots zijn op het evenement, wat ze dit jaar weer hebben neergezet. Net als de vorige edities was het weer een groot succes en laat het evenementen zoals het Aquavaria (watergala) ver achter zich. Het Vivarium blijft groeien en we hopen dat we ieder jaar weer mogen genieten van een gezellig en druk bezocht aqua-/terrarium evenement in het midden van het land.
vivarium 2016 vivarium 2016vivarium 2016