Panorama aquaria hebben in de afgelopen jaren een opmars doorgemaakt. Fluval gaat nog een stapje verder en vervangt het doorgaands horizontaal gebogen glas voor verticaal gebogen glas. Dit product is gelanceerd met de naam Fluval Flex.

fluval flexHet valt meteen op wanneer het aquarium de doos komt. Het glas is op een andere manier gebogen en ziet er imposant en stijlvol uit. Het aquarium komt in complete sets van 34 liter en 57 liter. Wij hebben de 57 liter versie getest, deze set bestaat uit het volgende:

  • Het aquarium met een volume van 57 liter (of 34L voor de kleinere maat)
  • LED verlichting (48 wit en 6 RGB)
  • Afstandsbediening voor de verlichting
  • Ingebouwde filter inclusief filter media (spons, koolstof en biomax filter media)
  • aanpasbare outflow pijpen

Fluval FlexDit aquarium wordt compleet (wij missen een verwarmingselement) afgeleverd klaar voor de start. In principe hoeft alleen de verpakking om de filtermedia verwijdert te worden en kan het aquarium worden gevuld met water.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de filter laat zich kennen door de gebogen voorruit, echter is dit niet het enige wat opvalt bij een nadere inspectie. De deksel is flinterdun om het volledige aanzicht naar de ruit te geleiden. Dit heeft als nadeel dat het aquarium niet volledige te vullen is met water. De deksel loops namelijk precies tot de bovenrand van het glas en heeft geen zwarte overrand. Om dit toch een beetje weg te werken is gekozen voor een honingraad patroon. Een patroon wat niet storend is en toch gek genoeg het wateroppervlak goed weet te verstoppen.
Fluval FlexFluval FlexWanneer het deksel bekeken wordt van de Fluval Flex zul je zien dat er een opening in zit zonder dat deze afgesloten kan worden. Deze opening is gemaakt als aangewezen voederopening en lekt (met dank aan een rand) geen licht naar buiten. Tevens is deze zelfde opening, handig te gebruiken voor het toevoegen van plantenvoeding.

Filter

De filterruimte bevindt zich achter in het aquarium en neemt hier een een groot deel van de ruimte in beslag. Het is verdeeld in drie compartimenten, waarvan de eerste bedoelt is voor de inflow, de tweede filter is voor media en de derde is bestemd voor de opvoerpomp die 500 liter water per uur verplaatst en er is ruimte voor een optionele verwarming.
Fluval FlexDe inflow van de filter gaat via twee roosters, die zowel boven aan de achterwand zitten als ongeveer 10 centimeter van de bodem. Hierdoor kan er vanaf twee plekken water worden aangezogen en ontstaan er twee stromingsgebieden. Let wel op, de roosters zijn vrij breed, Nano visjes en garnalen kunnen hier achter raken. Mocht je dit niet willen dan is eventueel een spons hiervoor hangen aan te raden. Tevens biedt het eerste filter compartiment nog ruimte voor extra filter media. Probeer deze alleen wel zo dun mogelijk te vullen. Door bijvoorbeeld het gebruik van poreuze media. Zo zorg je dat de stroming niet minder wordt.
Fluval FlexHet hoofd filter compartiment bestaat uit een groot stuk filterspons. Deze is gemaakt van fijne kwaliteit, waardoor ook kleine vuildeeltjes en eventuele bladeren worden opgevangen. Verder bevinden zich in de filterspons twee openingen. Hierin zitten twee filterzakken met filter media; actieve koolstof en poreuze biomedia. Door ze op deze plek te plaatsen zal het grootste deel van het water langs beide media gaan. Het water wordt hierdoor goed schoon gehouden mits de filter goed onderhouden wordt.
Fluval FlexHet laatste compartiment bestaat uit de opvoerpomp die het water weer terug het aquarium in zal pompen. Hiernaast is er de mogelijkheid, om een verwarmingselement toe te voegen evenals eventuele andere techniek die je liever wilt verstoppen.
Fluval FlexDe totale filter ruimte bedekt de volledige achterzijde. Dit is handig voor het filter volume, echter wat minder handig als je het aquarium met te weinig bovenruimte plaatst. De deksel zit los en hierdoor is er zo goed als geen verlichting wanneer er een kast boven zit. In de kleine Nederlandse woningen kan dit problemen meebrengen voor het onderhoud. Zeker als je onderin de filterruimte moet zijn om bijvoorbeeld een verdwaalde vis terug te vinden.Fluval FlexDe outflow van deze filter is een simpel toch briljant stukje techniek wat we graag bij meer aquaria met een ingebouwde filter zouden terugzien. De Fluval Flex maakt gebruik van een gespleten outflow die compleet naar eigen wens te draaien zijn. Hierdoor kun je de stroming compleet aanpassen naar jouw eigen hardscape voor optimale doorstroming.Fluval Flex

LED verlichting

Zoals de meeste aquaria tegenwoordig heeft ook de Fluval Flex LED verlichting. 48 witte LEDS en 6 RGB leds zorgen voor de verlichting van het aquarium. De verlichting is sterk genoeg om een helder aquarium te verzorgen. Wij zouden echter niet adviseren om licht intensieve planten in dit aquarium te plaatsen. Planten met een midden tot lage licht behoefte kunnen in dit aquarium prima vertoeven.
Fluval FlexDe standaard licht temperatuur is 7500K dit licht is wit van kleur wat enigszins naar blauw neigt. Natuurlijk is dit met behulp van de 6 RGB LEDS naar eigen wens een beetje bij te stellen. Natuurlijk is dimmen ook mogelijk. De verlichting heeft echter geen ingebouwde timer, een zonsopkomst en zonsondergang zijn dus niet te programmeren.

De Fluval Flex komt ingebouwd met verschillende kleuren licht evenals licht programma’s. Hierbij moet je denken aan kleurovergangen en bliksem. Gebruik deze laatste functie echter niet teveel, aangezien het bij sommige vissen stress kan oproepen.

De LED verlichting komt met een afstandsbediening waarvan de infrarood sensor zich bovenop het aquarium bevindt.

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
7.5
Kwaliteit
7.5
Kosten
7
Werking
7.5
Vorig artikelIAPLC inzendingen 2017 – De inzendingen per land.
Volgend artikelVIV – Glaswerk voor ieder klein budget
fluval-flexDe Fluval Flex is een kwalitatief goed aquarium wat zich prima leent voor de beginnende aquariaan. Het bied volop mogelijkheden in combinatie met een mooie stijl. Met een verkoopprijs van circa 124 euro staat het aquarium redelijk in de markt voor zijn klasse. Wil je genieten van een simpel aquarium met basisplanten en een knappe vormgeving dan is dit aquarium gemaakt voor jou.