Pseudomugil Furcatus is een geel visje dat zeker opvalt wanneer hij goed verzorgt is. Zijn kleurrijke lichaam gepaard met de interessante vorm van zijn vinnen maken het een bijzonder leuk visje voor een natuur- of gezelschapsaquarium.

Foto: Zendenaquatics
naam Pseudomugil Furcatus
NL-Naam Pseudomugil Furcatus, Vorkstaart Regenboogvis
Oorsprong Oceanië
lengte 4,0 – 6,0 cm
waterlaag Midden – Boven
volume 50 liter
gedraag Vredig/Erg Actief
dieet Alleseter
verzorging Makkelijk
pH 7,0 – 8,0
temperatuur 24 – 28 graden C.
licht Gemiddeld
leeftijd 2 – 3 jaar
groep Groep (Minimaal 6 vissen)
plant-veiligheid Ja

Voeding

Pseudomugil Furcatus is een zeer makkelijke eter. Het enige vereiste is dat het in hun mond past. Deze mooie gele vissen kunnen prima leven op een dieet van hoogwaardig droogvoer.

Foto: Langenbach Photography

Aanvullen met bevroren- en/of levend voer zal de vissen ten goede komen. Met name artemia, cyclops en watervlooien zijn favoriet.

Foto: Garnelaxia

Gedrag

Deze kleine regenboogvisjes zijn uitermate actief en ook ideale dither vissen. De nieuwsgierige aard van dit leuke gele visje zorgt ervoor dat deze vaak op de voorgrond te vinden is. Wel is het belangrijk dat deze vis in een groep gehouden wordt, dit om ervoor te zorgen dat de vissen zich veilig voelen in het aquarium en hun mooie fel gele kleur behouden.

De groeps opbouw kan het beste bestaan uit meer vrouwen dan mannen. Bijvoorbeeld bij zes vissen; twee mannen en vier vrouwen. Een verhouding van 2 vrouwen per man is een goed uitgangspunt om vast te houden. Dit zorgt ervoor dat: man tot man agressie minimaal blijft, maar je nog steeds kunt genieten van de intense kleuren die de mannen opzetten om de vrouwtjes te lokken. Ook kan er af en toe een gevecht op dominantie ontstaan. Meestal loopt dit met een sisser af. Andere vissoorten vallen deze regenboogzalmen zelden tot nooit lastig.

Foto: Enipix

Om deze reden kun je Pseudomugil Furcatus makkelijk houden bij veel soorten gezelschapsvissen. Let er voornamelijk op dat je er geen grote vissen aan toevoegt die hen kunnen opeten. Ze blijven immers heel nieuwsgierig.