Lavasteen, wie kent het niet? Het rood bruine gesteente wat in bijna iedere dierenwinkel volop verkrijgbaar is. Maar het is  een veelal ondergewaardeerd  gesteente,  terwijl het een groot aantal voordelen met zich mee brengt.

Wat is lavasteen?


Lavasteen is zoals het al zegt afgekoeld lava wat de vorm van poreus gesteente heeft aangenomen. Dit gesteente is veelal bruin gekleurd met een heldere rode tint er doorheen. Afhankelijk van de oorsprong van het steen zijn er ook andere soorten lavasteen te verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn een diep zwarte lavasteen, grijs bruine lavasteen en een grijze soort lavasteen. De kleur van de lavasteen heeft te maken met de bodem waar het Magma uit is gekomen. De samenstelling van de grond bepaald de kleur.

Waarvoor gebruik je lavasteen?


Lavasteen heeft een tal van gebruiken binnen onze aquarium hobby. Het grootste en meest bekende is het gebruik als hardscape. Hierbij kunnen we het gebruiken om de sfeer neer te zetten van een rots partij. Om dit goed over te brengen is het aan te raden om naar grillige stenen te zoeken met zo min mogelijk grote gaten.

Lavasteen
Foto: Betsy Sellars

De grootte van de gaten in de lavasteen bepalen hoe poreus het gesteente is. Hoe poreuzer het gesteente is hoe lichter het gesteente is in gewicht. Al deze gaten en tunnels in het gesteente brengen voordelen met zich mee. Het bied de ruimte voor bacterie groei. Dit is ook de reden waarom lavasteen vaak word aangeraden als biomedia in vijvers en grote aquarium biologen. Het is namelijk niks anders dan de grove versie van onze biomedia zoals bijvoorbeeld bioringen of bioballen.De poreuze structuur van lavasteen maakt het mogelijk voor tapijt planten zoals bijvoorbeeld Micramenthum Monte Carlo zich te hechten aan het lavasteen en de meest mooie effecten te geven. Natuurlijk is het ook mogelijk om mos hier goed op te laten groeien.

Hai Xue
Foto door: Hai Xue

Omdat lavasteen vaak redelijk goedkoop in prijs, licht in gewicht en poreus is, wordt het ook veel als vulsteen gebruikt. Dit houd in dat het gebruikt word om de ruimte achter je hardscape wat op te vullen. Vooral als je een grote helling maakt kan dit behoorlijk wat geld besparen op de kosten van aquasoil.

Lavasteen
Foto: Olly O

Lavasteen zit boordevol mineralen en sporenelementen. Dus het kan zeker geen kwaad om dit gebruiken als vul materiaal in je aquarium. Het is ook een techniek die Takashi Amano vaak beoefende.

Nadelen van lavasteen


Natuurlijk is lavasteen ook niet perfect. De positieve poreuze textuur kan namelijk ook in ons nadeel werken. Wanneer er grote gaten zitten aan de oppervlakte is dit een uitnodiging voor vuil om zich te gaan nestelen. Wanneer dit vuil niet verwijdert wordt loop je de kans dat alg de kop kan opsteken.lavasteen