Als je een tijdje rond speurt op het internet kom je allerlei leuke en bijzondere producten tegen. Zo vonden we Liquido design een klein bedrijfje uit Italië. Dit bedrijf wordt gerund door Matteo, een metaalbewerker met een passie voor aquaria. Hij specialiseert zich in het vervaardigen van nano aquarium producten van hoge kwaliteit.

Vooralsnog is zijn markt vooral gefocussed op die van Italië en worden zijn handgemaakte producten verkocht via de aquariumspeciaalzaken daar. Waar specialiseert hij zich dan in? Hij vervaardigd externe nano filters, in-/outflow pijpen, skimmers en inline heaters. Alle gemaakt van hoogwaardig RVS. Zijn motto? Geen techniek in het aquarium.

Liquido Design
Foto: Liquido Design

De nano filters voor een gemiddeld nano aquarium zijn of alleen intern of een hang-on systeem. Volgens Matteo kon dit anders. Hij vond dat ook mensen met weinig ruimte een mooie filter verdienden. Dit is de reden dat hij deze filter heeft ontwikkeld die wel iets weg heeft van een miniatuur versie van een ADA Superjet filter. De filterbuis is van RVS gemaakt en netjes afgedicht tegen eventueel lekken. De pomp bevind zich buiten de filter. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor filter media en kan de mooie ronde vorm aangehouden worden. Met een geluidsniveau van circa 30 dB is deze pomp fluisterstil. De pomp draait op 12 volt en verplaatst hiermee 240 liter per uur.

Liquido Design
Foto: Liquido Design

De in-/Outflow pijpen zijn ook gemaakt van RVS. De inflow is misschien niet zo heel bijzonder, buiten dat hij wat korter is waardoor hij zeer geschikt is voor kleinere aquaria. Wees gerust ze zijn wel beschikbaar in meerdere maten. De outflow daarentegen is iets compleet anders. De driehoekige inkeping aan het einde van de buis zorgt dat het water diffuus wordt uitgespoten.

Liquido DesignLiquido DesignMatteo is ook een van de weinige bedrijven die inline heaters maakt. Het enige andere bekende bedrijf die wij kennen is Hydor. Daarentegen zijn die van Liquido design anders. Deze zijn namelijk te verkrijgen in vier verschillende wattages namelijk; 50, 100, 150 en 200 Watt. Deze is makkelijk aan te sluiten op de nano filters van Liquido design. Het water wordt dan verwarmd terwijl het door de filter buis gaat. Er hoeft dus weer een stukje minder techniek in het aquarium geplaatst te worden.

Liquido Design
Foto: Liquido Design

Als laatste is er de skimmer. Ook de skimmer mag een stukje kunst zijn. Niet iedereen wil die brokken plastic in zijn aquarium zien. De skimmer van Liquido design is visueel wat fijner. Het metalen frame laat zich makkelijk in de hoek wegwerken en heeft door zijn open vorm een groot aanzuig oppervlak. Zijn hoogte van slechts 8 cm zorgt ervoor dat hij ook in grotere aquaria niet erg zal opvallen. Een groot hekel punt van veel aquarianen blijft zuignappen. Bij deze skimmer is dit niet het geval. In plaats van zuignappen wordt er gebruik gemaakt van twee magneten als verbinding. Het is nu alleen afwachten of dit geen extra vibratie met zich mee brengt.

Liquido Design
Foto: Liquido Design

We zijn zeer onder de indruk van deze handgemaakte producten. We hebben ze alleen nog op foto’s gezien en uitleg gehad, maar dit heeft een goede indruk achtergelaten. We hopen dat we dit jaar de kans zullen krijgen de producten te kunnen testen en wie weet? Misschien zijn ze binnenkort ook in Nederland te verkrijgen.

Liquido designVoor meer informatie kunt u een kijkje nemen op zijn facebook pagina.