Algen en aquaria zijn helaas bijna niet bij elkaar weg te halen. Dit is iets wat je zal moeten accepteren. Ieder aquarium heeft een klein beetje alg, zelfs als je alles perfect zou doen. Dit is prima aangezien het vaak niet schadelijk is voor flora en fauna. Wanneer het zich in grote maten gaat laten zien, dan is dat is een punt om je zorgen te moeten gaan maken. Net als de meeste dingen in het leven is het belangrijk een goede balans te vinden. Een biologisch evenwicht is één van de belangrijkste zaken in een aquarium en heeft grote invloed op alg.

Wat is alg?

Over het algemeen wordt ‘alg’, gespecificeerd als een organisme met aquariumplantachtige kenmerken zoals het deelnemen in fotosynthese en de mogelijkheid tot het leven onderwater. Daarin tegen heeft alg geen wortels, bladeren of steel. Het is een vrij simpel organisme.

Waarom groeit er alg in mijn aquarium?

Algen kunnen je aquarium op verschillende manieren binnen treden. Ze kunnen meeliften op nieuwe planten, steen, hout, bodem en zelfs het water. Wanneer het eenmaal binnen is in het aquarium, heeft het net als andere plantachtige drie dingen nodig om te overleven namelijk; water, verlichting en voedingsstoffen. Wanneer deze drie aanwezig zijn, zal de alg er alles aan doen om zo snel mogelijk door te groeien.

Is het hebben van alg in je aquarium slecht?

Het hebben van alg in je aquarium is absoluut niet slecht. Wanneer een beperkte hoeveelheid alg zich in het aquarium begint te nestellen, kun je dit zien als of er een biologisch evenwicht is gevonden. Wanneer alg de overhand begint te krijgen betekend het dat het ‘evenwicht uit balans is’. Voor de mensen die niet zo houden van testen, is het dus een extra waarschuwing dat je iets zal moeten gaan doen om geen schade te krijgen aan het plant of vissen leven binnen je aquarium. Alg kun je dus ook zien als een redder van je vissen, als je even verder kijkt dan het lelijke aanzicht.

algAlg heeft een voordeel, wat ook meteen zijn grootste nadeel is. Omdat aquarium alg in staat is fotosynthese te doen, heeft het de mogelijkheid om grote hoeveelheden met voedingsstoffen uit het water te halen. Met name de nitraten en ammonia, zijn de eerste stoffen waar de algen flink van gaan snoepen en dit zal zorgen voor een explosieve groei. Het nadeel hiervan is alleen dat de aquariumplanten dezelfde stoffen gebruiken als voeding. Hierdoor zal dus een concurrentie strijd ontstaan en als de planten langzame groeiers zijn, dan zullen ze dit bijna altijd verliezen. Op den duur kan het zelfs zo zijn dat de planten compleet overwoekert raken door alg.

De bron aanpakken niet de alg

Iets wat tegenwoordig steeds meer praktijk wordt is,  dat aquarianen een anti-alg product kopen. Deze producten zijn meestal in tablet of vloeibare vorm. Deze producten zijn veelal op chemische basis gemaakt en binden de stoffen waar algen zich mee voeden. Dit neemt echter niet weg, dat je de oorzaak hiermee niet aanpakt. Dit houd in dat als je stopt met met het toedienen van dit anti-alg middel, de alg net zo snel, al dan niet sneller terug komt. Denk er ook bij na dat je het aquarium vol met chemicalen vult als je deze middelen gebruikt. Dit kan op korte duur misschien een optie zijn maar op langere termijn, moet je je afvragen of je dit wilt. Wij als mensen zouden ook niet in een kamer vol chemicalien willen leven of lopen. Waarom zou je het een vis dan wel aan doen? Pak de bron aan, door dit te doen weet je zeker dat je een einde maakt aan de alg groei plus, je weet ook meteen waar het fout is gegaan.

Ik heb alg, wat doe ik fout?

Er zijn een aantal bronnen die bijdragen aan de snelle groei van alg in een aquarium. De grootste oorzaak is overvoeden en direct zonlicht. Waarbij de laatste bijna nooit de leidende factor zou moeten zijn. Bij de aanschaf van een aquarium krijg je meestal het advies deze niet in de vensterbank te zetten. Dit is naast dat het in de zomer veel te warm wordt in het aquarium de primaire reden. Je zou iedere week behoorlijk wat alg mogen krabben.

algTe veel voer,  is een fout die bijna iedereen in het begin maakt. De vuistregel is om niet meer te voeren dan dat de vissen kunnen opeten binnen 5 minuten. (verlegen bodemvissen uitgezonderd) Voor garnalen is het meestal 30-60 minuten. Afhankelijk van de hoeveelheid. Het is slim om alles wat daarna niet opgegeten is, weer uit het aquarium te verwijderen. Moet je dit te vaak doen? Dan weet je dat je teveel voert.

Wat kan je er nog meer aan doen?

Waterwisselingen zijn essentieel in een aquascape. Mede om alg groei te voorkomen. Door een 20%-50% waterwisseling iedere week zorg je ervoor dat de overtollige voedingsstoffen geloost worden. Hierna kun je nieuwe voedingsstoffen zelf vloeibaar herdoseren. Daardoor heb je altijd zelf de hoeveelheid voedingsstoffen in het water in de hand.

algMeten is weten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Het is echt belangrijk om te weten hoe je aquarium ervoor staat, voordat je ook maar iets aan je aquarium verandert. Een basis begrip van hoe water reageert is zeker meegenomen. Probeer je water als het gaat, om alg te testen op fosfaat en nitraat. Als deze hoog zijn heb je vaak de boosdoener gevonden voor de alg groei.

algAls je alg constateerd ruim het direct op. Hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans is dat het zich verspreid. Zolang jij de alg geen plek geeft om zich aan vast te klemmen, blijf je de alg altijd een stapje voor. Bladeren die onder de alg zit kun je afknippen en vergeet niet het aquarium glas goed schoon te houden, zowel de voorkant, de zijkanten en achterkant. Heb je een aquarium van plexiglas? Kijk dan goed uit waar je het glas mee schoonmaakt, je maakt bij plexiglas veel sneller krassen dan normaal glas.

Het is slim om op te letten dat je aquarium niet te vol is. Zorg dat je vissen de ruimte hebben, want een aquarium is al snel overbevolkt. Hoe meer vissen er in je aquarium zitten, hoe meer afval stoffen deze zullen produceren. Dit is weer voeding voor de alg.

algBen je op zoek naar vissen? Kijk dan of je niet een paar leuke algeneters kunt nemen. Voor iedere maat aquarium is er wel één te vinden. Vissen die alg eten kun je hier vinden.

Een nieuw aquarium

Het is belangrijk te onthouden, dat het in een aquarium niet alleen om de vissen draait. Wil je genieten van planten in je aquarium die mooi zijn, dan zul je net als in de tuin, er toch voor moeten zorgen. Hierdoor probeer je de planten het naar de zin te maken en eigenlijk een hightech ecosysteem te maken. Licht, co2 en voedingsstoffen zullen je planten voeden, maar zoals we al eerder hebben besproken vertonen algen ook plantachtig gedrag. Ze zullen er alles aan doen om ook mee te kunnen genieten. Helemaal als je aquarium uit balans is. Ze sprokkelen alle resten bij elkaar en voeren zichzelf hiermee, waardoor zij gaan uitbreiden en de planten zullen “verhongeren”.

In de winkel wordt dan vaak gezegd dat je snel groeiende planten moet kopen, om dit tegen te gaan. Maar wat bedoelen ze hier mee? Vaak gaat het hier om zogenaamde stengelplanten (stem plants). Dit soort planten zijn herkenbaar aan hun lange stengels waar de bladeren aan vast groeien. In de meeste gevallen worden de planten ook redelijk hoog. Deze planten zijn in staat om overgebleven voedingsstoffen in een hoog tempo op te nemen. En op deze manier blijft er minder over voor de algen en kun je verder genieten van je aquarium maar dan zonder algen.

Boven alles: vergeet nooit te luisteren naar je planten. Wanneer ze niet blij zijn in het aquarium zullen ze dit doormiddel van hun bladeren vaak aantonen. Gele en bruine bladeren maar ook gaten laten zien dat er iets aan de hand is. Wees er dan op tijd bij. Op deze manier kun je nog heel lang van je aquarium genieten.

Veel voorkomende alg soorten in een aquarium

algBruin alg is vooral bekend van de bruine laag die het kan vormen op de voorkant van het gravel. Dit type alg is redelijk normaal en komt in bijna ieder nieuw aquarium voor. Het is makkelijk met de hand te verwijderen en zal naarmate het aquarium ouder wordt steeds minder terug komen.

algBaard alg is een van de meest irritante algen om je aquarium weer uit te krijgen. Het is een hardnekkige alg, een soort die muur en muurvast zit. Het begint meestal op de punten van plant bladeren maar kan zich snel verspreiden naar de rest van de plant en het hardscape. Om deze vorm van alg te verwijderen is een stabiele toevoer van CO2 de beste optie.

algDraad alg is makkelijk te herkennen aan lange slierten groene draad,  die door je aquarium heen zwabberen. Ook deze vorm van alg is redelijk hardnekkig om te verwijderen. Wederom is het ontbreken van co2 vaak de boosdoener hier. Deze vorm van alg kun je echter alleen bestrijden doormiddel van lichtvermindering, waterwissels, voedingstoffen en co2. De sporen die deze alg gebruikt om zich te verspreiden, blijven namelijk in het aquarium en zijn met het blote oog niet te zien.

algEen groene waas in je aquarium? Dan heb je waarschijnlijk last van zweefalg. Het makkelijkste om deze te bestrijden is een 50% waterwissel, je verlichting niet langer dan 8 uur aan te hebben. Wat snelgroeiende stengelplanten en voeddingstoffen toevoegen. Op deze manier zullen de planten de concurrentie aangaan met de alg voor voedingstoffen en de alg zal uiteindelijk verhongeren en afsterven. Deze manier kan wel enkele dagen duren.

alg

De witte waas. Dit is geen alg vorm ook al denken mensen dit vaak. Het is een explosieve groei van goedaardige aquarium bacteriën. Meestal is het vooral te zien in nieuwe, net opgestarte, aquaria. Het beste is om het aquarium met rust te laten. Het zal na enkele dagen vanzelf weer verdwijnen.

algGroene vlek alg (green spot algae) is: een hardnekkige alg die zich bevestigd op harde plekken zoals het aquarium glas en de hardscape. Het is een ontiegelijke stugge alg en is alleen mechanisch te verwijderen. Dit houd in dat je zal moeten schrapen of schrobben om het weg te krijgen. Een schuurspons en een algenkrabber zijn hierbij essentieel. In de meestal gevallen komt deze vorm van alg naar voren als er een tekort is aan fosfaat.