De merknaam Microbe-lift zegt je misschien niet heel veel. Maar aan de andere kant van de Atlantische oceaan, heeft dit bedrijf toch een grote naam binnen de aquarium en vijver markt. Binnen Nederland zijn hun producten voor de vijver al te krijgen. Die voor het aquarium helaas nog niet. Gelukkig hebben we via Duitsland een aantal flesjes weten te bemachtigen om deze te kunnen testen.

bloom & growMicrobe-lift heeft een hele lijn opgezet voor planten groei onder de naam “Bloom & Grow” wat letterlijk bloeien en groeien betekend. De set hiervan bestaat uit:

De All-in-one plantenvoeding van microbe-lift is de algemene plantenvoeding. Dit houdt in dat het zo gemaakt is, dat het de meest essentiële voedingsstoffen aan het water toevoegt voor de planten. Dit is uitgebalanceerd om ervoor te zorgen, dat de meest gangbare aquarium planten meer dan genoeg voeding binnen krijgen om te groeien.

bloom & growHet product is ontwikkelt om zowel de macro als micro voedingsstoffen aan te vullen. Naast dit voegt het ook nog vitaminen toe aan het water. Heel belangrijk is om te weten, dat dit product fosfaat en nitraat vrij is, om extra water belasting te voorkomen.

Tijdens ons eigen gebruik zijn we er achter gekomen, dat dit product doet wat het zegt. Het voedt de planten en stimuleert de groei. De vloeistof is roze van kleur en kleurt het water verder niet bij en is zo goed als geurloos. Het product is te vergelijken aan Provito van Easy-Life, een product wat op de Nederlandse markt heel bekend is. Let wel op dat dit product is bedoelt voor algemene voeding. Heb je veel eisende planten zoals de meeste rode planten, dan is het belangrijk dat je de voeding aanvult. De lijst met aanvulling’s producten vind je boven aan deze review.

Iets waar wij wel tegen aanliepen, had vooral met de verpakking te maken. Aangezien het product voornamelijk bedoelt is voor de Amerikaanse markt, hebben zij de hoofdverhoudings maat ook  in Amerikaanse maten gemaakt. Dit heeft als nadeel, dat de aangegeven metrieke maten, niet de meest handige zijn om mee te rekenen. Ze houden het bijvoorbeeld op 5 ml op 113 liter.
Dat is dus 0,44 ml per 10 liter. Nu kun je het natuurlijk naar beneden of naar boven afronden maar voor precisie werk is dit wel een klein probleempje. Dit is iets wat we bij alle flesjes van Microbe-lift terug zagen.

Voor de Nederlanders die geen Engels lezen is er nog een probleempje, aangezien de gehele uitleg in het Engels is. We gaan er vanuit dat als dit product zijn intrede in Nederland zou maken, de etiketten gewoon worden mee aangepast.

We kunnen niet anders concluderen dan dat dit gewoon, een kwalitatief goed product is. De verpakking heeft wat kleine aanpassingen nodig maar niets wat direct schadelijk is voor het aquarium.

Bloom & Grow Bio-Carbon

bloom & growIs de eerste aanvulling van Bloom & Grow. Dit is Bio-carbon een product wat ongeveer dezelfde werking heeft als het toevoegen van Co2 aan het aquarium. Waarom zou je dit willen gebruiken? Omdat Co2 de groei van planten drastisch verhoogd. Immers is Co2 een essentieel onderdeel van de fotosynthese cirkel. Planten nemen dit tot zich op voor de productie van O2 (zuurstof).

Als we dit product een cijfer moeten geven op effectiviteit, dan krijgt het toch zeker een 11. We raden wel aan voorzichtig te doseren en heel goed de instructies te lezen. Liever minder dan meer. De dosering op de fles is voor om de dag. Nou onze aquaria hadden genoeg voor een dag of vier, voordat we ook maar iets van vermindering ondekten.

Wij hebben het ook getest in een aquarium met garnalen op de normale dosering. In dit aquarium zaten zowel Neocaridina- als Caridina garnalen. Er was geen sterfte als gevolg van het gebruik van dit product over een langere periode. We kunnen dus aangeven dat bij normaal gebruik dit product niet schadelijk is voor garnalen.

Bloom & Grow Iron

bloom & growIJzer is een belangrijk onderdeel voor de groei van planten. Met name rode aquariumplanten hebben veel ijzer nodig. Dit zorgt voor een mooie intens rode kleur. Op de verpakking staat dat het hoog geconcentreerd is, en dit kunnen we alleen maar beamen. Met een klein beetje van dit product kom je al een heel eind. Let wel op, het product kan het water wat geel/bruinig maken. Dit zal meestal binnen een uur wegtrekken. Soms duurt het iets langer soms wat korter. Maak je niet meteen druk, het gaat echt weg.

Bloom & Grow Nitrogen

bloom & growStikstof is een product dat bij aquaria waar genoeg vissen in zitten, nooit een tekort aan is. Bij aquascapes kan dit een ander verhaal zijn. Wanneer je niet genoeg vissen hebt die met hun afvalstoffen het stikstofpijl omhoog houden is het verstandig om dit extra toe te voegen. Zoals we in ons NPK verhaal hebben uitgelegd is het namelijk een essentiele stof voor plantengroei.

Microbe-lift levert zo’n product. De vloeistof in het product is transparant/licht blauw en kleurt het water verder niet bij. Net als bij fosfaat is het wel aan te raden goed op te letten bij het doseren. Liever minder dan te veel. Het product is zeer effectief en fosfaat vrij. Weet alleen wel zeker hoeveel je nodig hebt. Het is erg geconcentreerd en je aquarium waardes lopen snel op.

Bloom & Grow Phosphorus

bloom & growNet als stikstof, is fosfaat een van de hoofd voedingsstoffen voor een aquarium. Ook is het net als fosfaat, een stof waar je extra goed op moet letten in verband met de gezondheid van de vissen. Een overdosis fosfaat, kan slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van de vissen. Deze versie van fosfaat toevoeging bevat geen nitraat.

Het kan zijn, dat wij de oude verpakking (witte flesjes) hebben gehad maar de maatbekertjes zaten hier niet bij. Dit is toch jammer aangezien het een precisie werkje is, vooral bij stoffen als fosfaat. Mocht deze er dus niet bij zitten dan is het wel handig in de winkel om te vragen naar iets voor het afmeten.

Bloom & Grow Potassium

bloom & growAls laatste op de lijst hebben we Potassium of te wel kalium. Dit is een product van Microbe-lift dat iedere aquariaan eigenlijk wel heeft van één of ander merk. Er is altijd een tekort in het aquarium, wanneer je veel planten hebt en het doseren is redelijk veilig voor dier en garnaal.

De vloeistof is transparant. Wederom miste we net als bij de fosfaat van Bloom & Grow, de maatbeker. Over dit product valt niet veel te zeggen buiten dat het gewoon werkt. Het is puur kalium zonder bijproducten zoals nitraat en fosfaat. We hadden ook niet anders verwacht.

Conclusie

Microbe-lift heeft een nette line-up met planten producten, met een paar uitblinkers zoals bijvoorbeeld de vloeibare Co2. Het is nu maar afwachten of het merk langzaam zijn intrede zal maken in Nederland op de aquarium markt.