algeneter
Ancistrus. Foto: Martin Taylor

Ancistrus

Deze vis is een veel voorkomende algeneter in de aquarium hobby. Ze komen voor in verschillende kleuren van wittig en goud geel tot de donkere wildkleur. Ze hebben een redelijk dik lichaam en worden circa 10-15cm lang. Het onderscheid tussen man en vrouw is makkelijk te maken. Wanneer de vis volwassen wordt krijgt de mannen harde uitsteeksels op hun neus. Hierdoor krijgt de vissoort ook wel de bijnaam borstelneus algeneter.

De vis heeft veel groen voer nodig. Hieronder kun je alg tabletten en geblancheerde groenten verstaan. Krijgt de vis niet genoeg eten? Dan zal hij aan de planten beginnen. Ze zijn voornamelijk s’avonds actief. Overdag zoeken ze vooral een schuilplek op.

Foto: Stan Chung
Otocinclus Cocama. Foto: Stan Chung

Otocinclus sp.

Dit leuke kleine visje staat onder vele aquariumhouders bekend als “dwerg algeneter” . Dit is ook met een goede reden. De otocinclus wordt niet veel langer dan 4-5 cm. Wat hem uitermate geschikt maakt voor kleinere aquaria. Laat de lengte van dit visje je niet misleiden. Hij eet meer alg dan je denkt. Je doet dit visje wel een groot plezier door zijn dieet uit te vullen met groente of voeder tabletten. (dit is essentieel wanneer de alg opraakt in het aquarium.

De otocinclus is een groeps vis en moet gehouden worden in groepjes van 5 of meer. Je zult ze vaak bij elkaar zien hangen in de bladeren van je planten of aan het raam.

algeneter
Amano Garnaal. Foto: Dev

Amano garnaal (Japonica garnaal)

De Amano garnaal (vernoemd naar Takashi Amano, grondlegger van het aquascapen) is dé garnaal als het gaat om het eten van alg. Het zijn de grootste garnalen (naast waaierhanden) die je in je aquarium kunt krijgen met een onuitputtelijke eetlust.

Ze werken de hele dag en nacht door. Naast alg eten deze garnalen ook dode planten en voer resten. Je kunt het beste meer dan één garnaal aanschaffen. Ze werken namelijk het snelste in een groepje. Deze garnaal kan zich niet voortplanten in onze aquaria. Hij heeft brak water nodig om zich te kunnen voortplanten.

algeneter
Nerite slak

Nerite slak

Als het op slakken aankomt zijn Nerite slakken de algeneter koning. Ze zien er vaak mooi uit met verschillende patronen en groeien niet groter dan 2-3 cm. Door hun lengte zijn ze ook erg effectief in kleinere aquaria. De bekendste versie van deze soort slakken in waarschijnlijk de zebra slak. Herkenbaar aan zijn geel/zwart gestreept patroon. De slak gaat ongeveer het gehele aquarium rond van beneden tot boven. Deze slak is zeer effectief te gebruiken in combinatie met garnalen.

algeneter
Farlowella

Farlowella

Dit is een delicaat visje dat, afhankelijk van het sub ras, tussen de 10 en 20cm kan worden. Ze zijn kenmerkend aan hun dunne lichaam en licht tot donker bruine kleur. De vis eet de meeste soorten alg. Maar het is wel wijs dit aan te vullen met bodemtabletten zoals bijvoorbeeld die met spirulina.

Deze nette vis kan niet in ieder aquarium. Hij heeft en aquarium nodig van minimaal 70 liter met beplanting en hout. Ze houden het beste van volwassen aquaria’s waar de waterwaardes stabieler zijn. Hun passieve houding tegenover andere vissen maakt hun ideaal voor aquaria. Ze doen hun eigen ding en vallen andere vissen niet lastig. Dit zorgt er helaas wel voor dat ze niet bij vissen zoals cichliden of barbelen kunnen.

algeneter
Flying fox (Epalzeorhynchos kalopterus)

Flying fox (Epalzeorhynchos kalopterus)

Deze vis wordt vaak verward met de zwarte grondbarbeel (Crossocheilus Siamensis) en de siamese algeneter (Gyrinocheilus Aymonieri). Ze lijken op elkaar maar zijn absoluut niet hetzelfde. De flying fox voed zich voornamelijk met aangroei. Dit is voornamelijk alg maar ook micro organisme die op de stenen en het hout leven.

Deze vis is redelijk goed te houden met andere vissen samen. Met redelijk bedoelen we dat de vis met andere vissen samen gaat maar wel territoriaal kan worden naarmate hij ouder wordt. Met een maximale lengte van rond de 14 tot 16cm is het aan te raden deze vis niet te houden in kleinere aquaria dan 120cm lang. Het is een actieve zwemmer en zal naarmate hij ouder wordt steeds meer op de voorgrond verschijnen.

algeneter
Hoe je de echte flying fox kunt herkennen