Spiderwood – Uniek hout met veel mogelijkheden

0
241
spiderwood

Spiderwood is inmiddels een bekend fenomeen in de hardscape wereld. Steeds meer grote namen in de Aquascape wereld gebruiken dit mooie hout voor het verrijken van hun aquarium. De grillige en wilde vormen zorgen ervoor dat ieder stuk hout uniek is en zijn eigen impact heeft op het aquarium. Dit hout is met name geschikt voor het nabootsen van wortel systemen. Iets wat bijna niet te doen is met andere hout soorten.

spiderwood
foto: Aquasabi

Het hout is vrij makkelijk te bewerken, omdat het hout meestal geen vreselijk dikke stukken heeft zoals bijvoorbeeld: ‘driftwood’,  wat vaak massief is. Door de vele uitsteeksels wordt er volop ruimte gecreëerd voor vissen en garnalen om zich er tussen te verstoppen. Ook is dit hout makkelijker te gebruiken voor Nano aquaria. Vanwege de omvang van het hout kun je met weinig hout toch al behoorlijk wat diepte creëren.

Nadelen

Natuurlijk heeft Spiderwood ook nadelen. Waarbij waarschijnlijk het grootste nadeel het drijfvermogen van het hout is. Het kan tot een maand duren voordat het hout eindelijk volledig zinkt en totaal niet meer zal drijven. Natuurlijk zal dit proces sneller gaan wanneer je het hout alvast laat inweken. Hierdoor wordt het drijfvermogen al minder waardoor je het makkelijker op zijn plek kunt houden. Voor aquascapers zou ik altijd aanraden het vast te zetten tussen de stenen van je aquascape. Dit kun je doen door stukken van het hout met steen te bedekken of het vast te lijmen met aquarium veilige lijm. Dan weet je zeker dat het niet zal gaan drijven. Let wel op dat je de lijm eerst goed laat drogen zodat je het volledige kleefvermogen benut.

Wanneer je het hout koopt in de winkel is het vaak een mooie goud bruine/beige kleur. Helaas zal deze kleur niet blijven. Wanneer het hout zich heeft vol getrokken met water zal de kleur veranderen naar een bruin tot donker bruine kleur. (afhankelijk van de verlichting)
spiderwoodNet als vele andere hout soorten zal je bij Spiderwood na verloop van tijd eenmalig een witte slijm laag op het hout vinden. Dit is een schimmel die op het hout groeit en zal na ongeveer 1-2 weken weg zijn. De meeste slakken, garnalen en otocinclus eten deze schimmel ook, mocht je wat extra hulp nodig hebben. Natuurlijk is, wanneer je het hout voorbewerkt, het ook met de hand te verwijderen.

Een woord van wijsheid. Houd er rekening mee dat als je Pleco’s in het aquarium houdt, ze het hout vrij snel hebben verpulvert. (afhankelijk van de grote ongeveer een jaar) Het is daarom handig vooruit te plannen met wat je bij het aquascape gaat houden.

Spiderwood in het gebruik

Spiderwood is een zeer veelzijdig soort hout in het gebruik. Het komt in allerlei vormen, soorten en maten voor. Met één stuk krijg je vaak al een heel mooi beeld, maar het wordt pas echt spannend als je stukken gaan combineren. In Europa is Spiderwood erg populair voor het maken van bomen. Dit omdat het alternatief (Amerikaanse Manzanita hout) vaak moeilijk te verkrijgen is. Door Spiderwood stukken samen te voegen tot één stuk, kun je vaak boomstronken tot gehele bomen simuleren. Wanneer je dit dan beplant met laag groeiende mossen en meerdere rhizome planten zoals Anubias en Java varens krijg je echt het effect van een boom.
spiderwoodEen ander veel komend gebruik is het namaken van Mangrove. Spiderwood is, als het er op aankomt, misschien wel het meest veelzijdige soort hout. Het enige wat je in het gebruik zou kunnen afremmen, is je eigen fantasie.

Voordelen en tips

In tegenstelling tot de andere hout soorten laat Spiderwood zo goed als geen Tannine los. Hierdoor krijg je bijna nooit die geel/bruine kleur in het water. Iets waar aquascapers natuurlijk alleen maar blij van worden. Het is wel aan te raden het Spiderwood voor te laten zinken. Koken is niet nodig. Dit kan zelfs funnest zijn voor het hout. Je kunt er wel wat gekookt water overheen gooien om het hout te steriliseren. Warm water versnelt ook het zink proces.

Spiderwood en Manzanita hout is verkrijgbaar bij Azaqua.