Farlowella sp., ook wel bekend als de naaldvis, is een fascinerende en unieke vis die behoort tot de familie Loricariidae, ook wel bekend als de pantsermeervallen. Deze vissen zijn inheems in Zuid-Amerika, voornamelijk in de Amazone en Orinoco riviersystemen, waar ze worden aangetroffen in langzaam stromende wateren met veel vegetatie.

Foto: Samuel
naam Farlowella Sp.
NL-Naam Naaldvis, Naaldmeerval, Farlowella Sp.
Oorsprong Zuid-Amerika
lengte ±15 cm
waterlaag Midden, bodem
volume 80 liter
gedraag Erg Vredig/Rustig
dieet Vegetarier/Algeneter
verzorging Gemiddeld
pH 6,0 – 7,0
temperatuur 24 – 27 graden C.
licht Laag – Gemiddeld
leeftijd 5 – 10 jaar
groep Solitair of Groep
plant-veiligheid Ja

Uiterlijk

Farlowella sp. staat bekend om zijn opvallende uiterlijk. Het heeft een lang, slank lichaam dat lijkt op een tak of een stengel van een plant, waardoor het een uitstekende camouflage heeft tussen waterplanten. De kleur van de naaldvis varieert van lichtbruin tot grijs, waardoor het nog beter kan opgaan in zijn natuurlijke omgeving. Het meest opvallende kenmerk is echter de lange, dunne snuit die lijkt op een naald, vandaar de naam “naaldvis”.

Foto: NcFishes

Grootte

Farlowella sp. kan behoorlijk groot worden voor een algeneter. Volwassen exemplaren kunnen tussen de 15 en 20 centimeter lang worden, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden in het aquarium en de genetica van de vis.

Gedrag

Deze vissen zijn over het algemeen vreedzaam en rustig van aard. Ze spenderen veel tijd aan het grazen op algen die groeien op oppervlakken zoals rotsen, planten en aquariumglas. Vanwege hun schuwe aard zijn ze voornamelijk ‘s nachts actief en brengen ze overdag vaak door in rustige, beschutte plekken.

Foto: LandedInMyEyes

Dieet

Farlowella sp. is een herbivoor en voedt zich hoofdzakelijk met algen. In het aquarium kunnen ze worden gevoerd met een gevarieerd dieet dat bestaat uit groenvoer zoals spirulina, courgette, komkommer en algenwafels. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende voedselbronnen, omdat een gebrek aan algen kan leiden tot honger en mogelijk tot kannibalisme tussen naaldvissen.

Aquariumvereisten

Om Farlowella sp. gezond te houden, is een goed ingericht aquarium essentieel. Ze hebben veel vegetatie nodig om zich te verschuilen en zich veilig te voelen. Een zanderige bodem is ideaal, omdat ze graag graven en zich daar ook graag ingraven. Het water moet schoon en goed gefilterd zijn, met weinig tot geen stroming, aangezien deze vissen niet goed gedijen in sterke stromingen.

Foto: LandedInMyEyes

Verzorging

Over het algemeen zijn naaldvissen relatief gemakkelijk te verzorgen zolang de waterparameters stabiel blijven. Regelmatige waterverversingen en het onderhoud van de waterkwaliteit zijn essentieel om hun welzijn te garanderen.

Compatibiliteit

Farlowella sp. is over het algemeen compatibel met de meeste vreedzame gemeenschapsvissen die geen agressie vertonen naar bodembewoners. Ze kunnen echter territoriaal zijn ten opzichte van hun eigen soort en daarom is het aan te raden om ze in een ruim aquarium te houden met voldoende schuilplaatsen.