Planaria is één van de meest voorkomende soort ongedierte in een aquarium. Vooral bij garnalen aquaria zijn ze een veel voorkomend probleem. Hier onder leggen we uit, wat ze zijn en wat je er tegen kunt doen.

planariaPlanaria is een type platworm met een roze tot witachtige kleur. Met een lengte van 0,3 tot 1 cm is deze worm niet erg groot maar groot genoeg om op te vallen. Ze beschikken over twee ogen die bovenop hun driehoekige lichaam bevestigd zitten. Al met al is het een klein wezentje die het weet te presteren om zelfs door de kleinste kiertjes te kruipen. Mede dankzij het feit dat ze hun lichaam kunnen intrekken en uittrekken zijn ze moeilijk te vangen. Wanneer ze zich bedreigd of geïrriteerd voelen zullen ze zich oprollen tot een klein balletje en verdwijnen in de bodem.
planariaPlanaria zijn veel voorkomend in de aquarium hobby. Vooral garnalen houders zien ze vaak. De hoofdreden dat ze de kop op steken ‘ teveel voeren’,  dit maakt het aquarium een ideaal thuis voor een planaria. Garnalen eten vele malen minder dan vissen. Zorg dat het overtollig voer wordt opgevangen of verwijdert na ongeveer 3 uur.
planariaHet verwijderen van planaria is een vak apart. Net als sommige andere wormsoorten is het zo, dat als je de worm in tweeën knipt je eindigd met twee planaria wormen. Pletten zal dus bijna hetzelfde effect hebben. De enige manier om van ze af te komen is ze fysiek te verwijderen uit het aquarium. Hier zijn verschillende manieren voor: een netje, afzuigen met een slangetje, veilige chemicaliën of een val. Natuurlijk is ‘niet teveel voeren’,  nog altijd het beste tegengif. Dit is namelijk de preventieve oplossing.

Wij zijn een groot voorstander voor het gebruik van een val. Immers zijn chemicaliën vaak niet bevorderlijk voor de gezondheid van onze dieren en planten. Ze handmatig verwijderen is vaak extreem lastig en is met een aquascape layout vaak onmogelijk. Daarom is een val in de meeste situaties je beste optie.
planariaAls je het internet afspeurt op zoek naar een val kom je al snel de vallen van: planaria-trap.com tegen. Een simpele maar super effectieve manier voor het vangen van planaria. Het principe van de val is vergelijkbaar aan dat van een fuik. De wormen kunnen makkelijk hun weg naar binnen vinden maar de weg naar buiten niet. Hierdoor kun je na verloop van tijd ze gemakkelijk uit het aquarium verwijderen.

De val bestaat in principe uit 3 delen.
planariaDe trechter is de doorgang voor de planaria wormen om naar binnen te gaan. Door een lang soort rietje worden ze dieper de val in geleid.
planariaDe glazen buis is waarin de wormen worden opgevangen na hun reis door het rietje. Door het gebruik van een rubberen kurk is de buis afgesloten en kunnen de wormen dus niet ontsnappen. Natuurlijk is er de opening van het rietje maar deze wordt bijna nooit gevonden. Dit, aangezien de wormen een voorkeur hebben om over een harde ondergrond te bewegen, in tegenstelling tot los rond zwemmen. Het is de bedoeling om voer in het glazen buisje te stoppen om de wormen te lokken. Zorg dat de trechter de grond raakt, dit om het de wormen extra makkelijk te maken.
planariaHet laatste onderdeel is een beugel die om het glazen buisje zit. Deze is verbonden met een vislijn aan een zuignap. Hierdoor is het makkelijk om de val weer boven het wateroppervlak te krijgen, zonder dat je handen nat worden.

planaria
de oude versie

Het is een makkelijke en effectieve manier voor het vangen van ongedierte. Er is een grote kans dat je per ongeluk ook ander ongedierte meeneemt. Momenteel zijn er twee soorten versies van deze val. De oude versie beschikt nog niet over de trechter. Met deze versie loop je de kans dat er per ongeluk baby garnalen mee naar binnen lopen.

planariaBij de nieuwste versie is dit niet meer mogelijk. Deze wordt geleverd met een stop die je op de trechter kunt doen. Deze laat uitsluitend ruimte over voor ongedierte. Baby garnalen kunnen dan dus niet meer per ongeluk worden mee gevangen.
planaria