Het creëren van een mooi vol bos aquariumplanten wordt vaak gezien als heel moeilijk. Nu is het zeker een kunst om dit goed te doen. Maar met een klein beetje advies kom je al een heel eind. Om deze reden hebben wij een korte animaties gemaakt die laten zien hoe je het beste te werk kunt gaan om een mooi dichtbegroeid bos te kunnen creëren.

snoeienKnip de steel net boven de bladeren van de vorige top af. Deze kun je eventueel herplanten. Hierna zul je met een paar dagen zien dat er nieuw aangroei komt in op de plek waar de plant afgeknipt is. Door dit steeds weer te doen krijg je nieuwe vertakkingen en wordt het bos steeds dichter.

Epifyten

Epifyten zijn planten die groeien vanuit een wortelstok (Rhizome). Voorbeelden van deze plant zijn Anubias, Microsorum en Bucephalandra. Deze planten kun je makkelijk “snoeien”. Het is niet echt snoeien wat je doet, maar eigenlijk is het opdelen. Haal de plant uit het water en met een scherp mes, snij een stuk van de wortelstok af. Zorg ervoor dat beide kanten van de wortelstok tenminste 3 tot 4 gezonde bladeren heeft. Je zult zien dat beide stukken rustig verder zullen groeien.

Mossen

Bij mossen zijn er veel verschillende soorten. Iedere soort heeft een manier die beter is voor die subsoort. De meest gangbare soorten zijn Christmas mos, Java mos en Weeping mos. Je kunt er voor kiezen om het mos te knippen in een vorm die jij graag wilt. Of door een laagje te verwijderen. De meeste mos soorten groeien laagje op laagje op laagje, waardoor deze makkelijk te verwijderen is.

De verwijderde laagjes kun je weer herplanten deze stukjes mos groeien vanzelf verder.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die zich vermenigvuldigen door middel van uitlopers. De beste voorbeelden hiervan zijn Glossostigma Elatinoides, Micranthemum Monte Carlo en Hemianthus Callitrichoides Cuba. Wil je de plant horizontaal inkorten dan kun je gewoon de uitlopers verwijderen die je niet wilt. Groeit hij te hoog? Dan kun je de bodembedekker net als een gazon “grasmaaien”. Dit houd in dat je de bovenste laag, evenredig aan de bodem snoeit. Hoe gelijkmatiger je dit doet hoe mooier het eindresultaat.