Meten is weten, dit is iets wat we zo vaak bij Aquascapen.nl zeggen. Veel aquarianen weten echter niet hoe ze dit goed moeten doen. In dit artikel proberen wij uit te leggen hoe je het beste dit kunt testen.
Laten we beginnen bij het begin. Bijna iedere Co2 set heeft een soort bellenteller. Deze zijn gemaakt om te tellen hoeveel bellen per seconden er aan CO2 naar het aquarium gaan. Met deze bellenteller kun je dit dus naadloos afstellen naar je wensen en kun je zien dat er daadwerkelijk verschil in zit. Dit is bij grote verschillen makkelijk aan de diffuser in het aquarium te zien, maar het verschil tussen 2 en 3 bellen per seconde is niet te zien. Hiervoor is de bellenteller.
Toch is via de bellenteller de hoeveelheid CO2 in het aquarium niet duidelijk te meten. Het laat immers alleen zien wat er het aquarium wordt ingepompt. Niet wat wordt opgenomen. Voor het testen van CO2 in het aquarium is de permanente CO2 test ontwikkelt. Deze meet het totaal opgeloste CO2 in het aquariumwater. (dit geldt niet voor vloeibare CO2)
Permanente CO2 testen komen in verschillende soorten en maten, waarvan de meeste zijn gemaakt van glas of plastic. Sommige hiervan zijn ook nog esthetisch en aantrekkelijk, waardoor ze zelfs in een rimless aquarium aquascape passen.
De hoeveelheid Co2 wordt gemeten door middel van een indicatie vloeistof die gehouden wordt in een reservoir binnen de permanente co2 test. De indicatie vloeistof komt meestal in twee versies; de standaard versie van 20 mg Co2 per liter of de 30 mg Co2 per liter versie. De twee versies zijn verschillend vanwege de behoefte van het aquarium. De 20 mg versie is de standaard voor de meeste aquaria, echter aquaria die zwaar belicht zijn en snelgroeiende planten bevatten kunnen meer Co2 verwerken. Hierdoor is de 30 mg/L versie een betere oplossing.
De gemeten hoeveelheid Co2 wordt aangegeven door een kleur.
- Geel – Te veel Co2
- Intens groen – Precies genoeg Co2
- Blauw – Te weinig Co2
Het is belangrijk om de hoeveelheid Co2 af te stellen naar de behoefte van het aquarium. Licht en planten zijn hierbij de belangrijke factor. Hoe sterker de verlichting en hoe sneller groeien de planten, des te sneller de Co2 kan worden opgenomen. Stel je de Co2 verkeerd in en kunnen de planten de Co2 niet snel genoeg opnemen, dan zal de Co2 ophopen in het water en de permanente test geel kleuren. Te veel Co2 in het water is niet goed, net als dat wij teveel Co2 in de lucht niet overleven geldt dit hetzelfde voor onze vissen en zeker onze gewervelden.
Houd er rekening mee dat je de indicatorvloeistof ongeveer iedere 4 tot 6 weken moet vervangen om een nauwkeurige meting te krijgen.
Veel aquarianen maken gebruik van Co2 tabellen om te bepalen wat de ideale Co2 gehaltes zijn voor een aquarium. Echter deze tabellen zijn voornamelijk theoretisch. In de praktijk zijn er factoren die invloed hebben op de verhoudingen tussen Co2, pH en KH.