Ada (Aqua design Amano) staat bekend als een van de premium merken als het aankomt op aquascape hardware. Het is dan ook niet erg vreemd dat de hun LED verlichting erg populair is bij menig aquarium fanaat. De ADA Aquasky was geïntroduceerd als vervanger voor de ADA Solar Mini serie. De laatste kleine lampen serie die gebruik maakte van fluoriserent licht. Wij hebben de ADA Aquasky 601 getest.

ADA AquaskyAlgemene informatie

Licht Behuizing afmetingen W570×D68×H10mm
Standaard afmetingen W600×D94×H120mm
Spanning  AC100〜240V 50/60Hz
Energieverbruik  30W
Stroomverbruik 900mA ±5%
Lichtopbrengst  2,520〜2,850lm
Kleur temperatuur  Ongeveer 7,000K
LED  0.4W / each x 63
LED levensduur  meer dan 30,000 branduren
Gebruik Temperatuur  0〜35℃

De ADA Aquasky 601 is gemaakt voor een aquaria tot 60cm en past in principe op alle open glazen aquaria met een rand dikte van 5-6mm. Voor optimaal gebruik moet je echter denken aan de volgende maten: W60×D30×H18 cm (glas 5mm), W60×D30×H36 cm (glas 6mm) W60×D30×H45 cm (glas 6mm). Dit zijn dan ook de formaten van de ADA Cube garden lijn.

ADA AquaskyStijl & Techniek

Stijl staat bij ADA hoog in het vaandel en de ADA Aquasky is daarbij absoluut geen uitzondering. Het framewerk is gemaakt van een hoge kwaliteit transparant plexiglas (Acrylaat). Een kant is versierd met het ADA logo. Aan de onderkant van de zijkanten zijn twee holtes gemaakt. Deze zijn te gebruiken als handvatten bij het plaatsen van de lamp. De hoogte van het frame is 10 cm hierdoor is de lamp gemiddelt altijd 11-12 cm boven het wateroppervlakte. Dit zorgt voor een prima hoogte om ook onderhoud te kunnen plegen. Het frame is makkelijk heen en weer te schuiven mocht extra ruimte nodig zijn.
De lamp behuizing is gemaakt van mat geborsteld aluminium met een simple onderplaat van dun plexiglas. Hierdoor hebben de LEDS weinig tot geen licht obstructie. In tegenstelling tot veel andere premium LED systemen word de ADA Aquasky passief gekoeld. Na circa acht uur aan te hebben gestaan was de bovenkant nogsteeds aan te raken. Hij is warm maar hij lijkt genoeg te koelen.

ADA AquaskyLicht kwaliteit

 Deze LED lamp beschikt over volledig “witte” kleur LEDs, waar andere soms gebruik maken van een mix van rood, blauw en wit. Door het gebruik van witte LEDs zijn oogt het licht een stuk natuurlijker. Verkijk je er niet op hoeveel licht deze lamp kan produceren. Ondanks de smalle strook met LEDs komt er een hoeveelheid licht uit waar je met recht “u” tegen durft te zeggen. Door deze hoeveelheid licht zorgt het ervoor dat je aquarium extra mooi aanwezig is in de kamer. Zeker wanneer hij ’s avonds gebruikt wordt op een rimless aquarium is het gewoon genieten. Het zet letterlijk de spotlight op je kunstwerk.

ADA AquaskyPlanten groeien goed onder de belichting. Zelfs de moeilijke laag groeiers zoals Glossostigma elatinoides en Hemianthus callitrichoides “cuba” lijken te genieten van het licht. De planten groeien snel en vormen een mooi groen tapijt.

ADA AquaskyOok de assimilatie gaat vlot door de gelijkmatige spreiding van het licht. De steeds meer verouderde TL verlichting (T5 en T8) maakte altijd gebruik van 360 graden verlichting. Hierdoor ging circa 50% van het licht verloren. Zelfs met reflectors was de verlichting nogsteeds niet optimaal. De ADA Aquasky stuurt het licht recht naar beneden met een spreiding van tussen de 90-120 graden. Hierdoor krijgt het aquarium de verlichting die het nodig heeft zonder teveel licht en stroom te verliezen.

ADA AquaskyPrijs

Met een prijs van circa 230 euro is de ADA Aquasky een dure investering op het eerste gezicht. Als je uit gaat zoeken hoe dat nu echt in elkaar steekt zal je zien dat het eigenlijk wel meevalt. De ADA Aquasky is bedoeld voor 30.000 branduren. Er vanuit gaande dat de lamp circa acht uur per dag aanstaat zou dat betekenen dat de lamp 10 jaar meegaat. Dit betekend dus circa 23 euro per jaar. Met het ieder jaar vervangen van 2 of meerdere T5 of T8 TL balken ben je al duurder uit en dan hebben we het nog niet eens over de stroombesparing gehad.

ADA AquaskyOp- en aanmerkingen

De ADA Aquasky komt vanuit de fabriek met een stekker gemaakt voor japanse stopcontacten. Voor de Europese markt wordt een verlengstuk meegeleverd waardoor hij ook geschikt is voor Nederlandse stopcontacten. Hierdoor wordt de stekker kop dus wel iets langer en dikker.

ADA AquaskyWat misschien wel opmerkelijk is, is dat de lamp niet dimbaar is. Dit is toch raar om te zien bij een lamp van deze kwaliteit en merknaam. We zijn erachter gekomen dat dit voornamelijk te maken heeft met de adapter. Deze kan het dimmen niet aan, wanneer deze vervangen zou worden kan de lamp in theorie dimbaar gemaakt worden. Wij hebben dit echter zelf niet getest.