JBL heeft zijn zinnen gezet op de aquariumlijm markt. Om deze reden zijn ze begonnen met het uitbreiden van de Haru serie. Tot dit jaar bestond de Haru lijn slechts uit een product. Nu zijn er nog twee aan toegevoegd. Namelijk JBL Haru Rapid en Haru universal.

JBL Haru Universal

Dit product is de aanvuller op de standaard versie van Haru die al een behoorlijke tijd beschikbaar is. De oude versie van JBL Haru kwam in een tube van 80 ml en is zwart van kleur. Nu is er aan de siliconen lijm niet veel veranderd het is nog altijd het welbekende zwarte goedje, maar de nieuwe verpakking is wel en wat een vooruitgang. De tube van JBL Haru had de problemen dat deze nog wel eens wilde scheuren wanneer de tube vaak gebogen werd. Bij de verpakking van JBL Haru Universal hoef je je hier niet meer druk over te maken. Het komt nu in een fles die onder druk staat. (die ons overig veel aan de fles van Hobby doet denken) Door een simpel draai en druk systeem is het gebruik maken van deze 200 ml fles een heel stuk makkelijker. Misschien wel het grootste voordeel is dat het moeilijker is voor de siliconenlijm om uit te drogen in de opening van spuitmond. Hierdoor is het product langer te bewaren.
haru

JBL Haru Rapid

Dit product is nieuw in de Haru familie en is vooral gemikt op de aquascapers. Ook terrarium en zoutwater liefhebbers kunnen veilig dit product gebruiken. Het is veilig voor het lijmen van zowel planten als koralen. Hiermee is het het antwoord op de lijm alternatieven van bijvoorbeeld: Seachem, Aquarium Münster en Dupla. De lijm komt in 1 maat namelijk een tube van 20 gram en is net als de lijm van de concurrent transparant van kleur. Echter wanneer het opdroogt wordt het wit.
We hebben aardig wat met deze lijm vastgemaakt. Planten en mos op hout vast zetten gaat heel gemakkelijk. Op stenen heeft de lijm wat meer moeite om zijn grip te houden. Ook wanneer de steen licht opgeschuurd is. Dit is jammer maar niet onoverkoombaar. Voornamelijk bij het gebruik van planten merk je dit probleem pas. Mossen zijn niet echt problematisch in verband met hun gespreide oppervlak. JBL Haru Rapid doet zeker niet onder voor de lijm van de concurrent. Het is meer een geval van prijs/kwantiteit verhouding in de winkel bij jou in de buurt. Je zult er tenminste geen verkeerde koop mee hebben.Haru