Bucephalandra – De schat uit Borneo.

0
153
Bucephalandra

De Bucephalandra plantensoort is een semi-aquatische plant. Geroemd door zijn kleuren, stevigheid en vele soorten. Geen één is hetzelfde en misschien wat het knapste is, dat de Bucephalandra’s bloemen kunnen krijgen.

De Bucephalandra (uitgesproken: Boe-zé-faa-làn-draa) is een semi-aquatische plant. Dit betekend dat de plant gewend is half onder- en bovenwater te leven. Wanneer de plant gekocht wordt is hij meestal nog in zijn bovenwater vorm. De plant heeft dan tijd nodig om zijn onderwater vorm aan te nemen. Dit kan gepaard gaan met het wegsmelten van de bladeren. Wees gerust, er zullen weer nieuwe bladeren gaan aangroeien.

Bucephalandra
Foto: Claudia Truta

De groeisnelheid van deze plant is vergelijkbaar met die van een Anubias. Waarbij ‘langzaam’,  soms een understatement is. Wel heeft deze robuuste plant het voordeel, dat hij zich niet druk maakt om de hoeveelheid licht. Wat belangrijk is, om de plant goed vast te maken. Voor de beste groei kwaliteit kun je deze plant beter vastmaken aan een stuk hout of steen. Door dit te doen stel je de wortelstok (Rhizome) veilig. Wanneer de wortelstok namelijk onder de grond gaat zal deze gaan rotten.
bucephalandraBucephalandra’s komen alleen voor in de Malay Archipelago, met de grootste concentratie op Borneo (Indonesië). Hier groeit de plant voornamelijk aan de rand van snel groeiende rivieren. Borneo kent een tropisch klimaat en slechts twee seizoenen namelijk het droge- en regen seizoen. In het regenseizoen stijgt het waterniveau van de rivieren waardoor de Bucephalandra’s vaak onder water komen te staan.

Bucephalandra
Foto: Araceae of Sunda

Wanneer het droge seizoen aanbreekt zakt het waterpeil weer en staan de planten half tot geheel bovenwater. De planten hebben leren omgaan met de wisseling van het klimaat en kunnen boven en onderwater leven. Wat is dan het verschil? De bovenwater vorm is vaak een licht tot donkergroen van kleur. De onderwater vorm is, waar de echte magie gebeurt. De bladeren kunnen verschillende kleuren hebben van donkerpaars tot groen tot donker blauw met een parelmoerglans. Bij de meeste Bucephalandra soorten zijn de onderwater bladeren, te herkennen aan de kleine witte stippen op het blad.

Bucephalandra
Foto: Vasteq

Ook de bladeren zijn nooit hetzelfde denk aan de volgende variaties: ovaal, platte randen, golvende randen, plat, golvend en amandelvormig. De wortelstok komt ook in verschillende kleuren namelijk: rood, geel/oranje en groen. Allemaal in verschillende tinten van kleur. Als klap op de vuurpijl kan een Bucephalandra een bloem onderwater krijgen. In de kleur roze of wit zal deze bloem recht omhoog steken. Deze bloem gaat niet open maar zal na verloop van tijd afbreken of opgegeten worden.

Bucephalandra
Foto: Marcos Del Rio

Met circa 200 variaties zit er altijd wel een vorm bij, waar je voor valt. Echter doordat er zoveel soorten zijn, willen de benamingen nog wel eens door elkaar lopen. De meeste zijn vernoemt naar de rivier of regio waar ze gevonden zijn. Anderen krijgen hun naam door hun vorm of kleur. Helaas hebben velen nog steeds geen officiële naam waardoor kwekers veelal zelf de naam verzinnen. Hierdoor is het mogelijk dat je twee exact dezelfde planten hebt maar met een totaal andere naam.

Bucephalandra
Foto: Aquaflora

Deze mooie plant uit Borneo wordt onder aquascapers steeds populairder. Bedrijven zoals Dennerle, Aquafleur en Aquaflora hebben ook deze trend ontdekt en zijn deze planten zelf aan het verbouwen. Dit wordt gedaan om Borneo zoveel mogelijk te ontlasten. Door de populariteit van de plant wordt de natuur daar namelijk behoorlijk leeg geplukt. In het begin waren er eigenlijk alleen de “saaie”,  groene variaties van de plant te krijgen. Maar sinds kort zijn ook de wat kleurrijke varianten verkrijgbaar.
BucephalandraBucephalandra’s zijn niet goedkoop, ze groeien langzaam en vallen hierdoor veelal in de categorie van de Anubias als het aankomt op verkoop. Een prijs tussen de 5 en 10 euro voor een klein plantje is hierdoor niet uit te sluiten. Daardoor is deze plant, voorlopig meer bedoeld voor de echte aquariumplant fanaat.

Opzoek naar bucephalandra’s die je niet zo snel in de winkel tegenkomt? Neem eens een kijkje op bucephalandraeu.com. We hebben deze webshop ook gereviewt. Deze review vind je hier.