Is groen je lievelingskleur? Kijk dan eens naar de felgekleurde Rasbora Kubotai! Heldergroen van kleur en een actieve schoolzwemmer maken dit een opvallende visje in ieder aquarium.

Rasbora Kubotai
Foto: Ruinemans
naam Microdevario Kubotai
NL-Naam Rasbora Kubotai, Groene Rasbora, neon yellow rasbora
Oorsprong Thailand
lengte 1,5 – 2,0 cm
waterlaag Midden
volume 60 liter
gedraag Vredig/verlegen
dieet Alleseter
verzorging Gemiddeld – Moeilijk
pH 4 – 7,0
temperatuur 20 – 27 graden C
licht Gemiddeld
leeftijd onbekend
groep School van minimaal 10 stuks
plant-veiligheid Ja

Voeding

In de natuur voedt dit mooie visje zich voornamelijk op kleine geleedpotigen, algen en dierlijk plankton. Het is handig om deze informatie in je op te nemen wanneer je het dieet van deze vis in het aquarium gaat samenstellen. Het is aan te raden om een uitgebreid dieet te voeren waar zowel vlees als plantaardige voeding in zit. Voer je liever levend voer? Dan is het vooral op watervlooien en artemia. (Ingevroren voedsel kan natuurlijk ook)

Rasbora Kubotai
Foto: Joel Carnat

Gedrag

Zoals de meeste kleinere vissen is ook de Rasbora Kubotai een ware scholenvis. In de natuur zwemmen ze meestal in groepen van 20-50 vissen. Om deze reden is het aan te raden altijd een groep van minimaal 10 in het aquarium te houden. Door het houden van een adekwate groep grootte, blijft de gezondheid van de vissen beter in stand. Stress zal minder aanwezig zijn en de vissen zullen hun natuurlijke gedrag mooier vertonen.

Rasbora Kubotai
Foto: Aquatic Arts

In groepen zullen de mannen sneller paringsgedrag vertonen. Mannen zullen hierbij hun mooiste kleuren laten zien om indruk te maken op de vrouwelijke Rasbora Kubotai. Mannelijke Rasbora Kubotai zijn veelal kleiner dan de vrouwen, maar daarentegen wel intenser van kleur.

Het kweken van deze vis is mogelijk in een aquarium. De vissen leggen kleine eitjes tussen de planten. Hierna zijn de eieren en jongeren of zichzelf aangewezen. De vissen zijn bepaald geen model ouders. De eieren hebben ongeveer 72 uur nodig om uit te komen. Na een dag of 3-4 zullen de babyvisjes zelfstandig zwemmen.