Aan deze Killi vis wordt nog altijd voorbij gelopen. Jammer, aangezien het een zeer mooi visje is. De Epiplatys Annulatus ofwel ringbandsnoekje staat bekend om zijn zwart/bruin met witte streep patroon. Zijn staart wordt gesierd door kleuren die net lijken op het vuurspoor van raket. Dit is waar zijn andere bijnaam vandaan komt. Het is een actief visje dat zijn leven aan het wateroppervlak doorbrengt. Hier jaagt hij op op kleine insecten zoals bijvoorbeeld fruitvliegjes en mieren die per ongeluk op het wateroppervlak terecht kwamen.

Ringbandsnoekje
Foto: Boaz Ng
naam Epiplatys Annulatus
NL-Naam Ringbandsnoekje, Clown Killi, Raket Killi
Oorsprong Guinea, Sierra Leone
lengte 3,5 cm
waterlaag Top
volume 60 liter
gedraag mild agressief
dieet Carnivoor
verzorging Medium – Moeilijk
pH 4 – 7
temperatuur 20 – 26 graden C
licht Gemiddeld
leeftijd Max 2-3 jaar
groep groep van minimaal 8-10 stuks
plant-veiligheid Ja

Voeding

Dit mooie visje is een jager, maar niet in de zin die wij veelal denken. Zijn prooi bestaat uit kleine insecten of geleedpotigen, die ongelukkig genoeg in de buurt van het wateroppervlak komen. Hierdoor zijn ze een carnivoor te noemen. In een aquarium zal de vis vaak ook droogvoer eten maar let er wel op dat er genoeg vlees in het voer zit. Anders kan het zijn dat het ringbandsnoekje het voedsel weigert.

ringbandsnoekje
Foto: Sumer Tiwari

Gedrag

Het is een apart visje om naar te kijken. Ze zwemmen letterlijk aan het wateroppervlak, waardoor ze zowel van boven als van de zijkant een kunstwerkje zijn om te zien. Naar andere vissen toe zijn ze veelal vriendelijk. Het beste kun je ze houden met vissen van hetzelfde formaat, zodat ze geen zware concurrentie hebben rond etenstijd.

ringbandsnoekje
Foto: Graham Beek

Onderling zijn de mannen redelijk competitief naar elkaar toe. Waarbij vechten om de hiƫrarchie niet ongewoon is.