gradation-chartEén van de bekendste garnalen in de aquarium hobby. Ook wel bekend als vuurgarnalen of rode sakura garnalen. Dit is een mutatie van hun originele groen-bruine wildkleur. Vaak bij de verkoop word vooral gelet op de gradatie. Deze gradatie bestaat vaak uit hoe rood de garnaal. Hoe mooier het rood, hoe hoger de gradatie. Hoe ouder de garnaal is, hoe intenser het rood van de garnaal zal worden. Deze vorm van “kwaliteit” meten is puur uiterlijk. Het gedrag en andere kenmerken van dit diertje blijven gelijk.

Deze garnaal kan overleven in de meeste waterwaardes. Dit is ook de reden dat vuurgarnalen (de laagste gradatie) worden aangeraden aan nieuwelingen in de hobby. Dankzij hun weerstand tegen verschillende aquarium omstandigheden en de snelheid van voortplanten is het makkelijker om van fouten te leren. Je wilt deze fouten namelijk niet maken als je overstapt naar de duurdere garnalen in de hobby.

Van nature is deze garnaal niet zo mooi super rood. De garnaal is door gekweekt specifiek op het rood. Als je gaat kweken zul je ook merken dat niet alle garnalen zo mooi rood zijn. Er zitten meestal wel een paar garnalen tussen die transparanter zijn met kleine rode puntjes. Deze zijn terug gegaan naar hun wildkleur. Natuurlijk betekent dit niet dat er iets mis is met de garnaal; het is puur cosmetisch. Mocht je specifiek op de rode kleur door willen kweken, dan is het wel slim om deze uit de groep te halen. Gemiddeld zal de zwangerschap van een vrouwtje tussen de 30 en 45 dagen duren. De eieren zijn knalgeel tot groenig en duidelijk te herkennen. Wanneer de garnalen eenmaal geboren zijn is het handig om je filter goed in de gaten te houden. Mocht je geen gebruik maken van een spons/lucht filter dan is een grote kans dat de garnalen je filter worden ingezogen. Het is verstandig om de mond van je filter hierom af te schermen met bijvoorbeeld een panty.

redsakura1
Foto door: Peter Pfeiffer

Het zijn ideale diertjes en goede opruimers. Kijk wel uit dat je geen grote vissen samen houd met ze. Deze zullen de garnalen snel als voedsel zien. Vissen als Corydoras soorten, Otocinclus en andere vredelievende bodemvissen zijn geen probleem.

sakuraeggs

Latijnse naam
Neocaridina Davidi var. Red
Nederlandse naam Vuurgarnaal / Rode Sakura
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Max grootte
4 cm (vrouwen groter dan mannen)
Temperatuur 16 – 29 °C (beste rond 22 °C
Max leeftijd
1-2 jaar
Eten Omnivoor
PH 6,5-8
Aquarium type vanaf Nano
Gedrag Vriendelijk

vuurgarnaal