Micmol valt in de categorie met merken die in Nederland nog niet erg veel naamsbekendheid hebben. In de rest van de wereld, voornamelijk Azië en Amerika, ligt dit geheel anders. Met de lancering van hun Aqua Air Series eind vorig jaar, hebben we de kans gegrepen om de producten van Micmol eens onder de loep te nemen.Micmol Aqua Air

Algemeen

Wij hebben de Micmol Aqua Air G2 getest, de tweede generatie van de Aqua Air serie. Wij hebben de Aqua Air 600 (de 60 cm editie) van de lamp getest. Deze lamp heeft een vermogen van 48W en een gewicht van circa 2 kilo. De afmetingen van de lamp zijn 560x126x11mm. Dit is uitsluitend de lamp body, de poten die de lamp omhoog houden niet.
De uitschuifbare poten zorgen ervoor dat de lamp bruikbaar is voor een aquarium met een minimum lengte van 585mm en een maximum lengte van 1085mm.

Micmol Aqua Air

Wat meteen opvalt aan het aquarium, is het dunne oppervlak. Met een lamp body hoogte van slechts 1,1cm maakt het dat de lamp niet te storend is in het algehele aanzicht. Omdat de lamp op een hoogte van 5,6 cm boven het glas hangt, is er genoeg ruimte voor onderhoud. Dit komt met name ook door het feit dat de lamp niet het gehele glas bestrijkt zoals bijvoorbeeld de FLAT ONE wel doet.

Licht & mogelijkheden

De Micmcol Aqua Air komt in twee variaties; een zout- en zoetwater versie. Wij hebben natuurlijk gekozen voor de zoetwater versie deze heeft de volgende LED opzet:

  • 56 witte LEDS (kanaal 1)
  • 40 witte LEDS (kanaal 2)
  • 16 Royaal blauw LEDS (kanaal 2)
  • 4 blauwe LEDS (kanaal 3)
  • 4 Warm Witte LEDS (kanaal 3)
  • 4 UV LEDS (kanaal 3)
  • 2 Rode LEDS (kanaal 3)
  • 2 Groene LEDS (kanaal 3)

Micmol Aqua Air Zoals te zien is zijn er 3 LED kanalen. Deze drie kanalen zijn afzonderlijk van elkaar af te stellen en dragen de naam van wat het kanaal eigenlijk inhoudt namelijk: wit, blauw en speciaal. Door deze licht kanalen te combineren zijn verschillende lichtstanden te creëren die samen een complete dag vormen.

Micmol Aqua AirHiernaast is ook een wenselijk optisch licht te creëren, wanneer planten van minder belang zijn en je liever wat warmer of juist kouder licht wilt, kun je doormiddel van de blauwe leds deze harder of zachter te zetten, het licht naar wens te mixen.Micmol Aqua AirAqua Air Controller

Het brein van de Micmol Aqua Air zit in de controller, deze stuurt de verlichting aan en voert de bovengenoemde verlichtings opties uit. Het apparaatje hangt los van de lamp en is verbonden via de stroomkabel. Hierdoor wordt er geen extra ruimte gebruikt en blijft de lamp flinterdun. De controller is gemaakt in een ronde vorm en beschikt over een klein schermpje. Denk hierbij aan hetzelfde type scherm als een horloge/rekenmachine. Het is simpel zwart op een grijze achtergrond, zonder verdere poespas. Teven beschikt de Aqua Air Controller over een tweetal knoppen. Deze zijn volledig touch waardoor de controller spatwater dicht is.
Micmol Aqua AirHet geheel ziet er netjes uit en de knoppen werken met de lichtste aanraking. Het is echter wel even uitvinden hoe dit nu precies werkt. Zonder de handleiding, vrezen we dat er de nodige frustraties zullen ontstaan. Vanwege de twee knoppen hebben deze ook meerdere functies, het is hierdoor niet zo gek dat wanneer de lamp voor het eerst gebruikt wordt de nodige fouten gemaakt worden. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, wordt het een redelijk makkelijke klus. Er zit meer functionaliteit in het apparaat, dan twee knoppen voor doen.

Micmol Aqua AirWij vroegen ons wel af waarom er niet voor is gekozen om een andere vorm van input te maken. Tegenwoordig is het niet gek meer om licht patronen via een app op de telefoon in te voeren. Een simpele bluetooth module zou niet zoveel moeten kosten om dit niet rendabel te maken. Dit is een fenomeen wat we ook terug zien komen bij andere lampen zoals bijvoorbeeld de FLAT ONE en Comboray G2. Misschien is het iets wat we terug zullen zien bij een eventuele derde generatie van de Micmol Aqua Air.

Middensegment

De Micmol Aqua Air is gemaakt voor het middensegment van de aquarium gebruikers. Het moet een gat vullen tussen budget en high end. Qua uiterlijk en afwerking levert de Aqua Air zeker het gevoel dat je een high end product in handen hebt. Ook de features blijven niet achter. Het is wel de vraag of er niet wat meer tijd in gebruiksvriendelijkheid had moeten worden gestoken. Zonder gebruiksaanwijzing is het moeilijk om met dit product goed aan de slag te gaan. De Micmol Aqua Air 60 (voor aquaria van 60cm) is te koop voor circa 150 euro.
Micmol Aqua Air