De Otocinclus vittatus, ook bekend als de Dwergalgeneter, is een geliefde toevoeging aan menig aquarium vanwege zijn kleine gestalte, rustige aard en nuttige eigenschappen voor het verwijderen van algen. Deze vreedzame vis, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, wordt vaak gewaardeerd vanwege zijn vermogen om algen van aquariumplanten en oppervlakken te schrapen, waardoor het een populaire keuze is onder aquarianen die een natuurlijke en efficiënte methode zoeken om hun tank schoon te houden.

Otocinclus
Foto: Gary Kinghorn
naam Otocinclus Vittatus, Macrotocinclus vittatus, LDA 023
NL-Naam Dwergalgeneter, Dwergzuignapmeerval
Oorsprong Zuid-Amerika
lengte ±3-5 cm
waterlaag Midden, bodem
volume 45 liter
gedraag Erg Vredig/Rustig
dieet Algeneter/Vegetarier
verzorging Gemiddeld
pH 5,5 – 7,5
temperatuur 24 – 27 graden C.
licht Laag – Gemiddeld
leeftijd 3 – 5 jaar
groep Groep
plant-veiligheid Ja

Uiterlijk

De Otocinclus vittatus heeft een slanke, gestroomlijnde lichaamsvorm met een zilverachtige tot olijfkleurige tint. Langs de zijkanten van zijn lichaam strekt zich een opvallende donkere lengtestreep uit, die vaak wordt benadrukt door lichtere strepen erboven en eronder. Hun bek is ontworpen als een zuignap, wat hen helpt vast te houden aan oppervlakken tijdens het voeden.

Otocinclus
Foto: Patrick Hopf

Grootte

Volwassen Otocinclus vittatus worden meestal niet groter dan 5 centimeter lang. Deze kleine gestalte maakt ze geschikt voor zelfs de kleinere aquaria.

Gedrag

Over het algemeen zijn Otocinclus vittatus rustige, vreedzame vissen die graag in groepen van hun eigen soort zwemmen. Ze hebben de neiging om overdag actief te zijn, waarbij ze constant bezig zijn met het zoeken naar algen om te eten. ‘s Nachts kunnen ze wat minder actief zijn en rusten op beschutte plaatsen in het aquarium.

Otocinclus
Foto: Dguarch

Dieet

De Otocinclus vittatus is een herbivoor en voedt zich hoofdzakelijk met algen. In een aquarium kunnen ze worden gevoed met algenwafels, gekookte (geblancheerde) groenten zoals courgette of komkommer, evenals commercieel bereid algenvoer. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende voedselbronnen, aangezien ze constant moeten kunnen grazen om aan hun dieetbehoeften te voldoen.

Aquariumvereisten

Een aquarium voor Otocinclus vittatus moet goed worden gefilterd en regelmatig worden schoongemaakt om een ​​gezonde leefomgeving te behouden. Ze gedijen goed in een beplant aquarium met veel schuilplaatsen en zacht substraat. Omdat ze graag in groepen leven, is het ideaal om minstens vier tot zes Otocinclus vittatus samen te houden.

Foto: Cairina Creatures

Verzorging

Het is belangrijk om de waterparameters zoals temperatuur, pH en hardheid regelmatig te controleren en te handhaven binnen de aanbevolen grenzen voor de soort. Regelmatige waterverversingen en het verwijderen van overtollig voedsel en afval zijn essentieel om de waterkwaliteit op peil te houden. Zorg er ook voor dat het aquarium goed geventileerd is om voldoende zuurstof te bieden.

Compatibiliteit

Over het algemeen zijn Otocinclus vittatus zeer vreedzame vissen die goed samengaan met de meeste andere niet-agressieve soorten. Ze kunnen worden gehouden met andere kleine vissen zoals tetra’s, guppies en rasbora’s, evenals met vreedzame bodembewoners zoals Corydoras-soorten. Vermijd echter het houden van hen met agressieve of roofzuchtige vissen die hun kleine gestalte kunnen bedreigen.