Söchting Oxydator, misschien heb je ze wel eens in de winkel zien staan maar snapte je niet waarvoor het was. Of heb je ze zien staan in een aquarium maar deed het niks.Ook al zie je het niet, het apparaat is wel degelijk actief. De Söchting Oxydator wordt voornamelijk gebruikt  door Duitse garnalenkwekers voor het verrijken van het aquarium met zuurstof. De hoofdvraag is nu; Is dit wat voor mij?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we misschien even duidelijker uitleggen hoe dit apparaat werkt en het verschil met een traditionele luchtpomp. Een traditionele lucht pomp, zuigt lucht uit de omgeving en duwt dit via een diffuser het water in. Het belangrijkste hier is het verschil tussen lucht en zuurstof.

Lucht bevat zuurstof maar is nooit 100% zuurstof. Lucht bestaat gemiddeld uit 20.95% zuurstof, 78.09% stikstof, 0.93% argon en 0.04% koolstofdioxide. Natuurlijk kunnen er ook andere stoffen en gassen in de lucht zitten. Dit is afhankelijk van je locatie op de aarde en de omstandigheden in je huis. Gebruik je bijvoorbeeld gif in een spray vorm (anti-vlooienmiddel) of deodorant in een spray, dan loop je zeer grote kans dat je dit ook je aquarium in pompt met alle gevolgen van dien. Deze gifstoffen zullen zich namelijk ook in het aquariumwater mixen. Je zal niet de eerste zijn, die garnalen hier aan kwijt raakt.

Söchting OxydatorEen Söchting Oxydator werkt op een compleet andere manier. Door gebruik te maken van een oxydator vloeistof en een speciale keramische katalysator zorgt dit slimme product voor zuurstof. Bij dit proces komt zowel actieve zuurstof vrij als pure zuurstof. De pure zuurstof wordt vrijwel direct opgenomen door het water. Hierdoor zul je vrijwel geen belletjes zien en lijkt het of het product niks doet. Zoals eerder gezegd komt er ook actieve zuurstof vrij. Dit staat beter bekend als: O3 of ozone. Deze heeft een extra zuurstof deeltje, wat zich zal binden aan vervuilende stoffen in het water en ze daarmee onschadelijk maakt. Dit kan een zeer groot voordeel zijn bij aquaria met gevoelig dieren. Om deze reden zie je dat vooral veel garnalen kwekers deze oxydators maar al te graag gebruiken.

Söchting OxydatorNatuurlijk heeft een oxydator ook nadelen. Het grootste probleem dat de Söchting Oxydator heeft is dat het op een vloeistof werkt. Deze kan opraken waardoor, als je niet oplet en bijvult, de zuurstoftoevoer op gegeven moment ophoud.

Een ander voordeel voor veel aquariumhouders is dat dit product geen bewegende delen heeft en hierdoor geen geluid maakt. Ideaal voor als je aquarium op je slaapkamer staat.

De Söchting Oxydator komt in verschillende maten. De kleinste versie is geschikt voor aquaria tot 60 liter. Een volle oxydator gaat ongeveer 2-4 weken mee voordat hij bijgevuld moet worden. De duur hangt af van het zuurstofgehalte in het water en de warmte.