Diatoms – Bruin alg, toch net even anders dan groene alg.

0
216
diatoms

Diatoms, (Diatomeeën, Diatomen of kiezelwieren in het Nederlands) is een soort fotosynthetische alg. Ze zijn veel voorkomend in bijna iedere biotoop zowel zoet- als zoutwater. Zoetwater aquarianen zullen ze vooral kennen van de bruine vlekken op het mos of in/op de bodem.

diatoms
Diatom – Foto gemaakt door Nualgi

Diatoms zijn voornamelijk opgebouwd uit een Silica (SiO2) en water. Hierdoor zijn Diatoms bijna overal te vinden waar water of vocht aanwezig is. Denk hierbij aan oceanen, meren, beekjes, rivieren, mossen, bodem en zelfs boomschors. Met een geschatte 20.000 tot 2 miljoen verschillende soorten Diatomen is er voor iedere omstandigheid een speciaal aangepaste soort.

diatoms
Foto: EricL

Het aantal soorten Diatomen is een brede schatting doordat wetenschappers nog niet een 100% waterdichte definitie hebben van wat nu echt een Diatom is. Hierdoor worden er nog veel nieuwe soorten ontdekt en beschreven in wetenschappelijke publicaties.

Veel aquarianen zien deze vorm van alg als een vervuiling. Toch heeft dit kleine wezentje zeker wel een nuttige functie. Zoals eerder gezegd is het een fotosynthetische alg, dit betekend dat het bijdraagt aan de productie van zuurstof. Een grove schatting geeft aan dat ongeveer 20-40% van de zuurstof op de aarde gemaakt wordt door deze diatomen.
DiatomsDiatomen komen in aquaria vaak voor in de vorm van bruine vlekken op het glas, planten of decoratie. Door de bruine kleur worden ze vaak bruin alg genoemd. Het is makkelijk voor bruinalg zich te ontwikkelen. Ze maken hun eigen voedsel door middel van synthese. Ze gebruiken (zon)licht om dit proces op te starten. Echter in tegenstelling tot normale algen hebben diatomen meer dan alleen licht nodig om energie te maken.
De benodigdheden voor Diatomen zijn:

  • Licht
  • Silicaten (bevinden zich veel in steen en zand in de vorm van Silica)
  • Nitraat
  • Stilstaand water
  • Mineraal rijk water (hard water)

Algen hebben licht nodig om te kunnen groeien, hiermee vergelijken ze zich met planten. Ook hun consumptie van nitraten als energiebron zorgen ervoor dat deze vergelijking eer wordt aangedaan. Hierbij is dan ook het grootste verschil te vinden met Diatomen. Diatomen zijn niet makkelijk te verdrijven door bijvoorbeeld licht of nitraat uit het aquarium te verwijderen. Wanneer deze niet aanwezig zijn zullen de diatomen overschakelen naar de consumptie silicaten. Wanneer je aan diatomen denkt is het misschien handig om het gehele woord “alg” te vergeten.

Bij Diatomen is voorkomen beter dan genezen. Het is belangrijk dat je adequate filtrage hebt en ook rekening houd met de hoeveelheid afval in het aquarium.

Naast de benodigde filtrage is stroming erg belangrijk. Bij grotere aquaria is het daarom interessant om gebruik te maken van kleine opvoerpompen (powerheads) of wavemakers. Aangezien Diatomen niet kunnen zwemmen krijgen ze geen kans zich te verankeren en te beginnen met groeien. Evenals dat een betere circulatie bijdraagt aan het filteren van een groter wateroppervlak in plaats van slechts een portie.

Zit het aquarium al vol Diatomen dan kan schoonmaken van de ornamenten geen kwaad. Het is wel belangrijk om deze ornamenten eerst uit het aquarium te verwijderen en deze dus nooit binnen het aquarium schoon te maken. Doe je dit wel dan laten de Diatomen los en kiezen een nieuwe plek om zich te verankeren. Je lost het probleem hier dus niet mee op. Het belangrijkste is dat je het blijft volhouden. Naarmate het aquarium ouder word zal de hoeveelheid Diatomen ook verminderen.