Een goed begin is het halve werk. Dit word veel al gezegd. Dit geld ook voor aquascapen. Hierbij is het hebben van het juiste gereedschap ook zeer belangrijk. Goed gereedschap zal je op de lange duur veel moeite en dus ook stress besparen.

Denk hierbij aan het planten zoals “micranthemum monte carlo” een plantje met zeer kleine wortels wat vaak leid tot het moeilijk vast houden aan de aquarium bodem. Het gebruik van een pincet zal ervoor zorgen dat je de planten veel makkelijker kwijt kunt dan dat je het met je vinger zou proberen. Dit word zeker duidelijk als je eenmaal ervaring hebt met het aanleggen van een tapijt. De planten moeten dan redelijk dicht op elkaar geplant worden. Het risico wat je dan loopt is wanneer je één plantje de grond in steekt je aan de andere kant er een uit duwt. De pincet zorgt ervoor dat je een kleiner oppervlak van de grond verstoord. Hierdoor krijg je meer controle over de plant en de positie. Je kunt de plant (indien nodig) hierdoor ook dieper planten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over moeilijke plekje zoals tussen stenen. Een plek die met vingers in negen van de tien gevallen zo goed als onbereikbaar is.
front toolsDit is de reden dat veel premium merken zoals bijvoorbeeld JBL, Dupla, en ADA met hun eigen aquarium gereedschap komen. Ook steeds meer budget merken zoals Superfish komen binnen op de markt. Maar zit hier veel kwaliteit’s verschil tussen?
Dit hangt deels af van hoe je je gereedschap gebruikt. Hoe vaardig je al bent en hoe groot of klein je aquascape moet worden. Wat wij veelal zien is dat de budget merken voor de “one size fits all” methode kiezen. Hierdoor komen ze met één pincet en één schaar. Dit kan voor menig aquarium gebruiker meer dan genoeg zijn, maar als aquascaper is dit vaak niet toereikend.

De meest premium merken komen met meerdere soorten tools wat reikend is van drie tot vijf scharen. Ook bij de pincetten is er ruime  keuze. De keuze aan tools zorgt ervoor dat zelfs de meest onhandige aquariaan meer controle krijgt over het beplanten en snoeien van het aquarium.
spring scissorNeem bijvoorbeeld de veer schaar (spring scissor). Één van de kleinste scharen  in het assortiment. Deze schaar is heel erg gevoelig voor druk. Dit komt door het gebruik van een veer systeem. Om deze reden is juist deze schaar uitermate geschikt om zelfs het meest delicate mos te snoeien. Een leuke bijkomstigheid is dat deze schaar ook meestal het lichtste is waardoor je geen lamme arm krijgt
wave scissorEen andere soort schaar is een zogenaamde golf (wave) schaar. Dit is een schaar die een gegolfd profiel heeft. Door deze vorm is de schaar ideaal als het aankomt op het onderhoud van tapijt planten. De mooie groene “dekens” in menig aquarium. De schaar is gebogen waardoor de schaar niet geheel horizontaal gehouden hoeft te worden om effectief te kunnen knippen. Dit zorgt ervoor er veel preciezer geknipt kan worden.
corner scissorDan is er altijd natuurlijk nog de schaar met gebogen knip gedeelte. Deze schaar is vooral handig om in vervelende hoekjes te komen. Deze schaar is ook een zeer goed alternatief voor de standaard schaar. Het geeft je net wat meer precisie.
pincetBij pincetten gaat het voornamelijk bij het planten of dingen weghalen. Ik zou bijna altijd aanraden om tenminste een dunne aquarium pincet te hebben. Met deze pincet kun je bijna alles oppakken, je komt in de kleinte hoekjes, maar je kan tegelijk ook gewoon alles van de bodem halen. Je zult ook merken dat het planten zoals eerder gezegd een stuk makkelijker zal worden. In de meeste gevallen worden er drie pincetten geleverd; Rechte pincet, gebogen pincet en een dunne pincet.
sandflatnerAls laatste bij de tools wil ik graag de zand platmaker (sand flatner) behandelen. Menig mens vind hem geweldig en andere snappen niet waarom je hem wilt hebben. Deze tool is voornamelijk bedoelt om, zoals de naam al zegt, het zand plat te maken. Hiermee zorg je ervoor dat als onder andere je bodem vissen er een rommeltje van maken alles weer terug op zijn plek komt. Natuurlijk zijn er legio andere manieren om dit voor elkaar te krijgen maar in de meeste gevallen is deze tool zeker een uitkomst.