In vitro planten, een nieuw type planten op de aquarium markt die bezig zijn met een snelle opmars. Al ruim bekend bij de aquascapers, maar nu ook steeds vaker gebruikt door de gewone aquariaan. Maar wat is in vitro?

In vitro planten zijn planten gekweekt in laboratorium omstandigheden. Dit houdt in dat de planten in een steriele omgeving gekweekt worden. Het voordeel van dit proces is dat alles van A tot Z volledig onder controle ligt.in vitroDe planten worden verstrekt in een gel of vloeibare mix, dit bevat alle benodigde voedingsstoffen voor de kleine plantjes om op te groeien. Omdat de baby plantjes hun hele opgroei in een steriele omgeving hebben gezeten zijn ze schoner dan de reguliere planten.

Denk hierbij aan:

•    Vrij van slakken en ander ongedierte
•    Vrij van pesticiden
•    Vrij van schimmels
•    Vrij van algen

De meeste In Vitro planten komen in drie maten (afhankelijk van het merk) maar ze zijn altijd verpakt in kuipjes. Deze kuipjes hebben meestal een diameter van 5 cm, 8 cm of 10 cm. De prijs is een stukje duurder dan reguliere planten, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Ook kun je uit een In Vitro kuipje meer halen dan dat je uit een reguliere pot krijgt.

in vitroEen In Vitro kuipje met Glossostigma kan gelijk staan aan tot 2,5 regulier potje van deze zelfde plant. Dan valt de prijs achteraf wel mee. Tevens zijn de planten vaak sterker, wanneer je de planten uit de gel verwijdert hoef je namelijk de wortels niet te beschadigen waardoor ze een betere start kunnen maken.

De planten zijn misschien kleiner dan dat je gewend bent van de potjes maar geeft deze planten 14 tot 30 dagen de tijd, en je zult blij verrast zijn over de kwaliteit.