Co2 is essentieel voor een beplant aquarium. Planten zijn er gek op, vissen en ander aquariumleven zijn minder fan. Om deze reden is Co2 meten van groot belang wanneer je een aquarium goed op orde wilt houden. Vergeet dus nooit je Co2 check.

Flora en fauna gaan perfect samen en leven veelal in een symbiotische relatie. Je wilt dus ervoor zorgen dat beide een goed leven leiden. Dieren vergeten de meeste aquarianen niet te voeren maar bij de planten schiet het soms te kort. Veel planten hebben baat bij een goede Co2 verhouding. Echter teveel Co2 is weer gevaarlijk voor de fauna binnen een aquarium. Het zoeken van een balans hierin, kan voor sommige aquarianen nog best wat problemen opleveren. Wachten op de symptomen die een te kort of overvloed aan Co2 aangeven komt niet altijd ten goede van het aquarium, evenals dat een schommeling in Co2 een hoop problemen met zich mee brengt.
Co2 CheckAqua Rebell heeft daarom de Co2 check ontwikkeld. Een Flesje van 250 ml die gebruikt kan worden om de vloeistof van een Co2 checker bij te vullen. Met dit product wordt testen een fluitje van een cent. Je vult de Co2 tester met ongeveer 2 ml aan meetvloeistof, deze stof bestaat uit Bromothymol en heeft standaard de kleur blauw. Wanneer de pH waardes veranderen, verandert ook de kleur van de test vloeistof. Bij een pH van circa 6.6 heb je de ideale hoeveelheid van 20 mg Co2 per liter bereikt en is de kleur licht groen. Nu is het de kunst om je Co2 apparatuur zo af te stellen, dat hij op zijn hoogtepunt tot die lichtgroene waarde gaat en niet door kleurt naar geel. (teveel Co2)
Co2 checkerDe meetvloeistof van Aqua Rebell is zeker niet nieuw op de markt aangezien bij de meeste Co2 testers dit wordt meegegeven. Wel zijn ze één van de weinige die de vloeistof in een 250ml fles aanbieden. Handig als je de Co2 meter van meerdere aquaria moet verversen.

Co2 Checker
Komt in 20mg/l en 30 mg/l

Is deze manier van testen ideaal? Daar zijn de meningen over verdeeld. Net als met druppel testen loop je altijd het gevaar dat je ogen de kleur anders interpreteren dan dat hij werkelijk is. Aquarianen die kleurenblind zijn, kunnen ook tegen grote problemen aanlopen met deze manier van meten.

Wel is het zo dat het momenteel de meest voorkomende manier van Co2 meten is en met een beetje moeite krijg je 9 van de 10 keer de indicatie die je nodig hebt. Meten is weten.

Aqua rebell Co2 Check is verkrijgbaar bij Azaqua.