Net als met vele andere dieren; zoals papegaaien en in sommige opzichten katten & honden, zijn vissen ook dieren waar je een langere tijd aan vast zit. Ook hebben vele soorten vissen speciale verzorging nodig die niet iedereen hen kan bieden. Hier volgen 10 vissen die je als beginnende aquariaan niet in je aquarium zou moeten willen.

Phractocephalus Hemioliopterus – Roodstaartmeerval

Deze prachtige meerval vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Bekend om zijn rode staartvin en geroemd door menig Zuid-Amerika biotoop fan. In de winkel kom je ze veelal tegen vanaf een cm of zes. Ook wij vinden ze er op dat moment zeer schattig uitzien.
Phractocephalus Hemioliopterus - RoodstaartmeervalEchter wordt er vaak niet bij verteld dat dit een monster van een vis zal worden. Met een gemiddelde lengte van 150cm en een gewicht van ruim 80 kilo is dit een vis die niet in het gemiddelde huis aquarium zou moeten zwemmen. Het is een uiterst snelle groeier en heeft een even grote honger.
Phractocephalus Hemioliopterus - RoodstaartmeervalHet is geen moeilijke eter en zal letterlijk alles wat in zijn mond past proberen op te eten. Of het nu vissenvoer is of een van zijn aquarium genoten.

Phractocephalus Hemioliopterus - Roodstaartmeerval
Foto: A. Cassano

De minimale maten voor het aquarium van deze vis zouden moeten zijn: 4 meter lang, 2,5 meter diep en 1,2 meter hoog. Een grote filter en ruime waterwissels zijn ook geen gekke luxe. Houd ook rekening met het kostenplaatje voor zijn dieet. Dit kan rap oplopen. Gelukkig kun je wel wat geld besparen op de inrichting, aangezien hij deze snel zal slopen is deze niet nodig.
Phractocephalus Hemioliopterus - Roodstaartmeerval

Hypostomus Plecostomus – De normale pleco

Er is veel verwarring over wat nu een “Pleco” is, maar ga ervanuit dat als het over een “Pleco” gepraat wordt er vaak gerefereerd wordt aan de Hypostomus Plecostomus. De andere worden vaak gerefereerd aan hun L-nummer. De naam komt uit het Grieks en betekent letterlijk “onder mond zuigmond” het klinkt niet erg mooi maar het is zeker wel een duidelijke beschrijving.
Hypostomus PlecostomusIn de winkel worden ze verkocht vanaf een cm of vijf. Een goede dierenwinkel zal erbij vertellen dat deze vis 30 cm kan worden. Ook staan Hypostomus Plecostomus bekend als rommelmakers. Ze zijn geen nette eters en zijn in principe omnivoren. Wel zal er rekening gehouden moeten worden met hun maat. Ze groeien rap en dit brengt problemen met zich mee. Planten zijn niet veilig bij deze vis, zowel als voedsel als het per ongelijk omduwen. Dit maakt het ook lastig om ze in een goed aquarium te houden. Wil je deze vis een goed onderdak geven dan zul je al snel moeten denken aan een 500 liter aquarium met een hoogte van minimaal 40 cm en een diepte van 50cm zodat hij zich vrij kan bewegen.
Hypostomus PlecostomusMet soortgenoten zullen deze vissen vechten om territoria. Kleine vissen zullen genegeerd worden. Een tunnel of leghol in combinatie met een goed stuk hout zou onderdeel moeten zijn van de aquarium inrichting.

Carassius Auratus – De goudvis

Ja, je leest het goed. De goudvis is geen ideale vis voor beginners. We zijn er allemaal mee opgegroeid en velen hebben als kind een goudvis in een vissenkom gehad. Helaas weten alleen de werknemers van de dierenwinkel hoe vaak deze vis vervangen wordt, omdat de originele goudvis vaak snel te overlijden komt. Hoe komt dit? Vaak slechte verzorging. Begrijp ons niet verkeerd, ouders proberen vaak goed voor het diertje te zorgen door de vissenkom schoon te maken, maar het gaat al fout bij de vissenkom. We zijn opgegroeid met het idee dat een goudvis in een vissenkom hoort, echter is sinds 1832 het bekend dat vissen beter leven in een aquarium met rechte wanden.
goudvisEen ander feit is dat een goudvis eigenlijk in een vijver thuishoort. Waarom? Een goudvis op zichzelf heeft minimaal 60 liter water nodig om comfortabel te kunnen leven. Het tweede feit is dat goudvissen groepsdieren zijn en dus niet alleen gehouden kunnen worden. Om goudvissen te houden heb je dus al 120 liter water nodig. Vissenkommen van 120 liter worden niet gemaakt. De vissenkom is meer een mode item, het staat mooi op de tafel. Dat de vis erin lijdt is helaas voor vele eigenaren niet van belang. Goudvissen worden circa 25 jaar oud en kunnen makkelijk zo lang als je onderarm worden.goudvisDeze vis staat ook bekend als een rommelmaker. Goudvissen zijn rommelige eters en hun spijsvertering systeeem is alles behalve efficiënt. Een externe filter is hierdoor eigenlijk een must-have en dan het liefste een filter gemaakt voor dubbel de aquariumgrootte dat je hebt.

Goudvissen zijn super mooie dieren om te houden met vaak een leuke persoonlijkheid, wees er alleen van bewust dat het geen makkelijke vis is om voor te zorgen. Een goudvis die 1 jaar oud is en komt te overlijden is eigenlijk nog maar een baby.

Balantiocheilos Melanopterus – Haai barbeel

“Stoer”, “Cool”, “ik wil een haai”. Dat zijn veelal de eerste dingen die je in de dierenwinkel hoort wanneer ze de haai barbeel zien. Een vis die nou niet bepaald moeilijk te krijgen is aangezien veel dierenwinkels deze vis verkopen. Echter wordt er vaak niet bij verteld dat deze vis kan opgroeien tot een lengte van 30 cm en houden moeten worden in een groep. Ook heeft deze vis het natuurlijke gedrag om uit het water te springen. Het is een interessante vis om te houden maar met een aquarium wens van minimaal 400 liter is deze vis niet bepaald geschikt voor beginners.De haai barbeel valt in de categorie; eerst onderzoek doen voordat je een vis koopt. Een vis zou ook nooit een impuls aankoop moeten zijn.
haaibarbeel

Helostoma Temminckii – Zoenvis, Zoen goerami

Populair vanwege hun “zoen” gedrag en hun licht roze kleur. Geliefd vanwege hun actieve houding. Deze zoenvis kan al snel een impulsaankoop worden. Zeker voor aquarianen die al eerder naar goerami soorten hebben gekeken. Misschien wordt het al een minder goed idee als je hoort dat deze vissen 25 cm lang worden.
zoenvisHet aandoenlijke zoen gedrag is misschien ook niet zo passievol als het eruit ziet. Het is namelijk de manier hoe deze goerami’s vechten. De monden worden tegen elkaar gedrukt en ze duwen elkaar rond in het aquarium om te bepalen wie er de sterkste is. Helaas zijn deze Goerami’s behoorlijk territoriaal en zullen ook hun territorium verdedigen tegen andere soorten vissen. (ook als deze er per ongeluk door zwemmen) Ze kunnen hiermee vissen letterlijk de dood in jagen, door ze dag en nacht achterna te zitten. Hun dieet maakt het houden in een beplant aquarium bijna onmogelijk. Het zijn echte omnivoren (alleseters) en vinden het lekker om op de planten te knabbelen. Dit alles doet ertoe dat een klein aquarium geen optie is voor dit type vis. Wil je deze vissen houden dan is een minimum van 300 liter het geen waarop je moet richten. Wil je andere vissen erbij houden dan moet je denken aan snelle vissen, die niet te klein zijn en van zich af kunnen bijten.