Een goudvis in een kom, het is zo Nederlands. We hebben er bijna allemaal wel een in ons leven  gehad. Het ziet er natuurlijk prachtig uit aan de buitenkant en het lijkt een ideaal thuis voor de goudvis. Veel zwemruimte en geen scherpe punten waaraan hij zich zou kunnen verwonden. Helaas is dit alles behalve de waarheid. Een vissenkom is eigenlijk de slechtste manier, om een goudvis te houden.

Het glas van een vissenkom ziet er vanaf de buitenkant heel mooi uit. Het vergroot de vis en zijn omgeving, wat een compleet andere beleving geeft. Maar heb je wel eens gedacht hoe het voor de vis eruit ziet? Alles wat de vis ziet is verstoort en dat zorgt voor stress. Bedenk eens hoe jij het zou vinden, als je jampot glazen als bril 24 uur per dag op zou hebben en steeds maar wazige schimmige dingen zou zien staan. Je zou doodsbang zijn of tenminste behoorlijk gestrest raken.

foto: Alex Currie
foto: Alex Currie

Een vissenkom is te klein. Verkijk je niet op hoe groot een goudvis kan worden en hoeveel ruimte en zorg dit met zich meebrengt. Er wordt nog steeds veel te vaak gezegd dat een vis groeit naar de lengte van het aquarium, maar dat is pure onzin. Goudvissen groeien gewoon door en kunnen behoorlijk lang worden. Dit geldt ook voor hun leeftijd, zij kunnen behoorlijk oud worden. Goudvissen tussen de 15 en 20 jaar zijn niet ongewoon. Een goudvis van 1 jaar oud wordt in Nederland al snel gezien als oud, maar is eigenlijk dus nog maar een jonkie. Zorg dat je rekening houd met de ruimte van het aquarium. Immers jij zou ook niet in een huis willen leven, ter grote van je bed.
goudvisOmdat een vissenkom zo klein is, is de vis er al snel op uitgekeken. Je kan niet veel decoratie kwijt in de kom, wat er al snel voor zal zorgen dat de vis zich zo verveeld zodat hij geen eens meer zin heeft om te zwemmen. Dit is iets wat veel gezien wordt. Het stil op 1 plek blijven zweven in de kom, en alleen nog te reageren op eten.

Goudvissen zijn rommelmakers. Ze eten heel graag en krijgen ook vaak teveel en wat erin gaat komt er ook weer uit. De traditionele vissenkom heeft geen filter en een filter is door de vorm moeilijk tot niet aan te sluiten. Hierdoor word de kom al snel, heel vies. Natuurlijk kun je de hele kom leeghalen en schoonmaken maar iedere keer dat je dit doet, is het een zeer stressvolle ervaring voor de vis.
goudvisEen vissenkom is meestal bol. Dit zorgt ervoor dat het wateroppervlak niet gelijk is aan de hoeveelheid water die eronder zit. Dit samen met de stilstand van het water aan de oppervlakte, zorgt ervoor dat er weinig zuurstof in het water komt. Natuurlijk kun je een bosje planten in de vissenkom maar dit brengt meteen twee problemen met zich mee. Planten hebben NPK nodig om Co2 om te kunnen zetten in O2. Zijn deze niet aanwezig, dan houd het al snel op. In de gemiddelde goudvissenkom, is de balans tussen deze drie stoffen vaak niet aanwezig. De plant zal zuurstof produceren maar niet in de hoeveelheden die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de vis gelukkig is. In aquaria wordt dit leed vaak voorkomen door het stimuleren van waterbeweging, met name het wateroppervlak is hierbij van belang.
goudvisEen vissenkom biedt maar een thuis voor 1 goudvis. De zwemruimte en leefruimte is dan al eigenlijk zwaar beperkt zoals we hierboven al hebben beschreven. Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
goudvisWil je een goudvis houden? Super, maar houd rekening met de volgende dingen:

  • 1 (kleine) goudvis heeft ongeveer 60 liter water nodig.
  • Een goudvis heeft voldoende zuurstof nodig.
  • Geef een goudvis nooit teveel te eten.
  • Een goudvis blijft groeien.
  • Een goudvis kan oud worden.
  • Het is een groepsdier.
  • Houd een goudvis liever niet bij andere tropische vissen.

Een goudvis past in een vissenkom maar het wordt dan wel overleven, in plaats van een fijn leven.