Rotala rotundifolia
Foto door: Aquasabi

Rotala Rotundifolia, ook wel bekend als dwerg Rotala, is één van de klassieke aquarium planten. De plant vind zijn oorsprong in Azië waar het zich overal heeft weten te nestelen. In 1960 werd de plant geïntroduceerd; dit werd gedaan onder de verkeerde naam, namelijk Rotala Indica. Deze plant verschilt best veel in vergelijking tot Rotundifolia. Deze vergissing brengt tot op de dag van vandaag nog steeds veel verwarring.
Het uiterlijk van Rotala Rotundifolia hangt erg af van de omstandigheden waarin de plant gehouden word. Dit maakt het moeilijker om te bepalen welk type het is.

rotala-rotundifolia-1-2-grow
Foto door: Aquasabi

In vergelijking met andere Rotala soorten is Rotundifolia redelijk makkelijk. De plant zal groeien onder normaal licht. Wanneer je de plant in al zijn glorie wil zien, heb je wel sterk licht nodig. Dan zal de plant zijn zeer aantrekkelijke rode gloed tonen. Als de plant genoeg licht tot zich kan nemen zal hij zelfs parallel aan de grond groeien. Voor de mooiste kleuren heb je een laag nitraat niveau, hoog fosfaat niveau en genoeg ijzer/micro voedingsstoffen nodig. Verschillende doseringen kunnen er toe leiden dat je kleuren van geel tot rood/roze ziet.

Bij het snoeien van de plant kun je de toppen gewoon weer terug planten. Hierdoor krijg je een steeds dichter bos. Oude planten kunnen eventueel ook vervangen worden door afgeknipte toppen. Denk er hierbij wel aan dat je alle oude wortels verwijderd.

Rotala rotundifolia vind zijn plek in het midden en de achtergrond van het aquarium. Vanwege de mooie kleur is het niet gek dat deze plant veel gebruikt wordt in aquaria van de Nederlandse stijl. Zoek je wat kleur in je aquarium? Dan is dit een goede optie. Bekijk ook het filmpje van Tropica hieronder om te zien hoe je de plant goed onderhoud.

Herkomst Azië
Groeisnelheid Langzaam tot Gemiddeld
Plaatsing Midden en achtergrond
Licht Middelmatig tot Veel
Co2 Laag tot veel
Moeilijkheidsgraad Makkelijk