Je zou toch zweren dat je meer vissen in je aquarium had zitten. Maar waar zijn ze toch? Je hebt ze sinds dat je ze in het aquarium hebt gedaan, niet meer gezien. Leeft hij nog wel? Hoe kan dit? Waarschijnlijk heb je last van een schuwe vis.

Veel vissen zijn gewend om in de natuur in grote scholen of groepen te zwemmen. Dit is ook niet zonder reden. Ze voelen zich zeker wanneer ze zich tussen grote hoeveelheden van hun soort genoten bevinden. Wanneer je een nieuwe vis aanschaft wordt je in de betere dierenwinkels hier altijd op gewezen. Immers zou bij een dierenwinkel het dierenwelzijn voorop moeten staan. Helaas heeft niet iedere aquariaan de ruimte of de financiële middelen om een grote school vissen te houden. Hierdoor voelen voornamelijk de wat kleinere vissen zich onzeker in het aquarium. Bang om aangevallen te worden door veelal roofdieren. Dit is natuurlijk iets wat niet leuk is voor zowel de vis als ons als aquarium fans. Wij kijken veel liever naar het visje dan dat hij nerveus in een hoekje verstopt zit.

Pseudomugil-furcatus
Pseudomugil furcatus, een nieuwsgierig visje wat van nature vooral in helder water voorkomt.

Wanneer je de school niet kan aanvullen naar een hoeveelheid die de vis meer zekerheid zal geven, zul je op zoek moeten gaan naar alternatieven. Misschien heb je wel eens gehoord van een zogenaamde “dither vis”. Deze vis is bedoelt om de andere vis gerust te stellen. Vissen die van nature zekerder zijn en niet zo schuw. Doordat zij rustig verder gaan me hun natuurlijke gedrag geven ze het signaal af aan de andere vissen dat het veilig is om rond te zwemmen. Natuurlijk moet je wel nadenken over wat voor vissen je gebruikt als “dither vis”. Het is natuurlijk niet verstandig om agressieve-, hyperactieve- of vinnebijtende vissen als “dither vis”  te gebruiken. Dan creëer je eigenlijk alleen maar meer problemen voor jezelf. Het beste kun je gebruik maken van langzame, kleine en vredige vissen. Hier zijn er genoeg van te vinden. Vraag eens bij de betere aquariumwinkel naar advies over welke vissen je het beste kunt gebruiken. Immers is het voor ieder aquarium specifiek wat je nodig hebt.