Bacopa Caroliniana is een plantje dat al jaren in de aquariumhobby te verkrijgen is. Oorspronkelijk komt deze plant uit de moerassen van zuidoost Amerika. In de loop der jaren zijn er steeds meer verschillende soorten gecultiveerd, waaronder een klein bladerige vorm en gevarieerde vorm. Deze laatste is niet zo heel anders dan de normale versie. De bladeren hebben een ovale vorm en bevinden zich volledig om te steel.

Leuk feitje, wanneer de bladeren van deze plant worden geplet komt de geur van citroen vrij.

De steel van de plant zelf groeit niet heel erg snel. Wel wil de plant graag veel licht hebben. Plant hem dus niet in de schaduw. Plantenvoeding en CO2 worden op prijs gesteld. Ze zullen voor een iets snellere groei zorgen maar zijn niet persé nodig.

bacopa caroliniana rozeWanneer de plant gehouden word met weinig tot geen nitraat in het water, zal de plant een licht bruine tot bruine kleur aannemen. Wanneer het fosfaat niveau in het aquarium laag tot geen is, zal de plant een beetje roze kleuren. De plant is dus ook meteen een mooie indicator voor de water waardes. Deze plant kan zowel onder als boven water groeien. Zorg er wel voor dat hij aan de rand van het water staat.

Bovenwater zal de plant een tapijt gaan vormen. Onderwater doet de plant dit niet. Je zult de plant moeten snoeien en de geknipte delen herplanten. Deze plant komt het mooist tot zijn recht bij het planten in groepjes. In de meeste aquaria is het aan te raden deze plant in het midden te zetten. In grote aquaria kan de plant ook eventueel op de voorgrond staan. Let dan wel op dat hij niet direct tegen de voorruit aan staat.

Bacopa bovenwater
Bacopa bovenwater
Herkomst Noord en Centraal Amerika, Mexico
Groeisnelheid Gemiddeld
Plaatsing Midden tot achter (20-60 cm hoog)
Licht Veel
Co2 Laag
Moeilijkheidsgraad Makkelijk