Iedereen kent ze wel, mosbollen. Mooie pluizige groene ballen die in bijna iedere aquarium winkel tegenwoordig te koop zijn. Ze zijn zeer decoratief en garnalen zijn er dol op om ze uitpluizen. Maar wat nou, als ik je vertel dat het helemaal geen mosbol is?

MarimoDe mosbol is beter bekend als Marimo (毬藻) wat Japans is voor zeewier bal. In tegenstelling tot de naam is deze ook totaal niet gemaakt van mos. Het is een type groen alg (Chlorophyta) die voornamelijk voorkomt in meren in het noordelijk halfrond. De Marimo (Aegagropila Linnaei) is een zeldzame groei vorm van deze soort. De ballen kom je alleen tegen in IJsland, Schotland, Japan, Estland en Australie. Wel worden er nog steeds nieuwe plekken ontdekt. Helaas omdat ze er zo aantrekkelijk uit zien is de hoeveelheid Marimo’s in de loop der jaren sterk afgenomen. Dit heeft zulke erge vormen aangenomen dat in 1920 Japan heeft besloten ze als een beschermde soort aan te geven. In 2006 heeft IJsland hetzelfde gedaan. Wees gerust, de ballen die wij in ons aquarium hebben zijn geheel legaal. Aangezien de populariteit en dus de vraag voor Marimo’s is gebleven, is er inmiddels een hele markt ontstaan om bollen met de hand te maken van de niet beschermde alternatieve groeivormen van de Chlorophyta. Deze groeien in mooie vlakke stukken en lenen zich hierdoor uitstekend voor het maken van bollen. groenshrimpmarinoEen Marimo groeit niet erg snel met ongeveer 0,5cm per jaar. Maar ze kunnen redelijk groot worden. De Marimo’s gevonden in het Akan meer (Japan) zijn zo’n 30 cm. Natuurlijk omdat de Marimo’s in ons aquarium handgemaakt zijn is de diameter zeer relatief.

marimoOnthoud wel dat de bal dus gevult is met meerdere laagjes “groene alg”. Als je hem open zou breken dan zit er aan de binnenkant dus ook alg. Deze zou zich kunnen gaan verspreiden door het gehele aquarium. Laat je de bal zoals hij is dan is het een prima decoratie. De garnalen zullen er van genieten.