JBL kwam begin vorig jaar met haar eigen versie van het welbekende Aquasoil op de markt, namelijk JBL Pro Scape Plant Soil. Dit speciaal ontwikkelde product is bedoelt als Europees alternatief voor het vooral in Azië bekende ADA Aquasoil Amazonia.

Heb je een Aquasoil ook echt nodig in je aquarium? Dat hangt er geheel van af hoe je het aquarium gaat indelen. Ga je slechts een paar plantjes neerzetten, of je aquarium volstouwen met langzaam groeiende planten (Bucephalandra/Anubias etc)? Dan is het aan te raden om een ander soort grond te nemen. Ben je van plan een aquascape te maken of een dicht beplant aquarium, dan is een aquasoil echt iets voor jou!
JBL Plant SoilHet idee achter een Aquasoil is dat het de ideale water condities aanbiedt, waar veel planten om vragen. Aquasoils zijn daarom ook niet water neutraal. Dit houdt bij JBL ProScape Plant Soil in dat het water een iets zure pH waarde krijgt. Het staat dan gelijk aan wat veelal voorkomt in de tropische gebieden. Ook moeten de GH (totale hardheid) en KH (karbonaathardheid) waardes eraan geloven. Deze zullen door het gebruik van ProScape soil lager worden.
JBL Plant soil Nat vs DroogWanneer je voor het eerst Plant Soil van JBL gebruikt moet je er rekening mee houden dat je minimaal twee keer per week een waterwissel moet doen. Dit moet je de eerste twee tot drie weken volhouden. Waarom? JBL Plant Soil zit vol met grondstoffen en “lekt” de eerste 3 weken ammonia en deze grondstoffen in grote concentraties. Om dit tegen te gaan doe je deze waterwissels. Het lekken zal hiermee geleidelijk afnemen naar een punt waar de bacteriën en planten in het aquarium het overnemen. Hierna hoef je dus minder vaak een waterwissel te doen.

Een van de eerste testen die wij doen met Aquasoil is de water test. Dit houdt in; doe het in een glas of bakje en voeg water toe. Hoeveel deeltjes komen er vrij en verspreiden zich door het water? De vergelijking hierbij tussen JBL en ADA is verbazend. Waarbij ADA een grote blubber bende wordt blijft JBL zo goed als kristal helder. Dit komt misschien omdat het ADA soil poreuser lijkt te zijn. Dit is ook te merken als we beide soils proberen fijn te knijpen. Het JBL Plant Soil veert mee terwijl het ADA soil verkruimelt tot stof. Tijdens het transport heb je dus de kans dat een groot deel van het soil afbrokkelt. Dit kan op zich geen kwaad maar het zal wel even duren voor het water weer compleet helder wordt. Zoals eerder gezegt is dit bij het JBL soil niet het geval. Dat wil niet zeggen dat het handig is om gewoon een bak water over het plant soil te gieten. Het is altijd wijs om het Aquasoil zo min mogelijk te verstoren (welk merk het dan ook is). Mocht je het Aquasoil toch willen wassen, denk er dan wel aan dat er een heleboel voedingstoffen voor je planten door het putje gaan.

Water Test JBL Plant SoilZoals we het nu zien zal JBL Plant Soil een lange levensduur hebben. Waarbij de goedkopere Aquasoils vaak na een paar maanden uit elkaar vallen, lijkt het dat de elastisiteit van JBL Plant Soil het langer zal gaan volhouden en zijn totale levensduur van circa een tot twee jaar vol kan maken, waarna je maar een gedeelte van het soil zou moeten vervangen.

Wanneer de test resultaten van ons test aquarium binnen zijn zul je de eind beoordeling hieronder vinden. Voor nu zijn we zeer positief verrast.

Word vervolgd..