Aqua-Noa, het ziet er misschien uit als goedkope Chinese rommel op het eerste gezicht, maar dan kom je bedrogen uit. Het is een product wat uit Duitsland komt en ook dezelfde kwaliteit met zich meebrengt. Wij hebben de Aqua-Noa Co2 Filter diffuser getest. Deze diffuser zorgt voor een zogenaamde “in-line” diffusie. Dit houdt in: dat de Co2 rechtstreeks in de outflow van de externe filter wordt gepompt en hierdoor beter verspreid wordt.

aqua-noaDe Aqua-Noa diffuser wordt geleverd zonder poes-pas, dit heeft een aantal nadelen zoals; wat is de bovenkant? Hoe installeer je hem? Hoe werkt het? Op zich klinkt dit allemaal misschien logisch voor de doorgewinterde aquariaan maar ook een beginner die nog nooit zo’n apparaat  heeft vastgehouden, zou het moeten kunnen installeren zonder hulp.

Zoals bij de meeste van deze diffusers zijn ze bedoeld voor een drukfles en niet voor bio Co2. Bio Co2 zal vaak niet de druk kunnen opwekken die nodig is om de Co2 door het membraan te drukken. Nu merkten we wel op, dat er voor de Aqua-Noa veel minder druk nodig is om Co2 door het membraan te drukken, dan bijvoorbeeld hun concurrent UP-Aqua. Hij komt in twee maten namelijk 12-16mm en 16-22mm. Hiermee wordt dan natuurlijk de doorsnede van de filterpijp bedoeld. De diffuser komt compleet met ingebouwde bubble teller en een terugslagventiel.aqua-noaWij vonden de diffuser verdacht stil. Het was dat we de Co2 bellen eruit zagen komen, anders hadden we niet geweten of hij het wel deed. De vorm van deze diffuser heeft wel een klein nadeel. Als je hem niet in de perfect positie installeert blijft er wat Co2 in de doorstroom kamer hangen. Hierdoor wordt er af en toe een grotere bel Co2 door de slang geduwt. Dit kan op zich geen kwaad maar de eerste keer dat je het hoort, schrik je wel even als hij in een stille kamer staat. Een kleine verschuiving van de diffuser zorgt ervoor dat je dit probleem voorkomt.
aqua-noaDe prijs van de diffuser zit in dezelfde klasse als die van JBL en UP-Aqua. Maar de kwaliteit is wel degelijk een verschil. De kwaliteit is beter dan die van UP-Aqua en eerder gelijk aan de kwaliteit die we gewend zijn van JBL. Vooral als je een Co2 set hebt die niet zo heel veel druk levert is dit een goede optie. Met een prijs van circa 25 euro bij devisvoerwebwinkel is het zeker geen verkeerde koop als je alle techniek zoveel mogelijk buiten het aquarium wilt.