Vissen hebben zuurstof nodig. Dit is een gegeven en zal ook nooit veranderen. Het is daarentegen niet voor iedereen mogelijk om echte planten in het aquarium te houden als zuurstofvoorziening voor vissen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale biotopen of aquarianen die planten gewoon niet kunnen onderhouden en kiezen voor kunstplanten. Men gaat dan al snel op zoek naar andere manieren van zuurstof toevoeging. Een luchtpomp is hierbij een ideale uitkomst. Voor de aquariaan die opzoek is naar een kleine luchtpomp heeft Collar (Aqualighter) de aPump. Volgens hun de stilste luchtpomp op de markt. Wij hebben hem 2 maanden getest.

apumpWanneer je het doosje ziet waar de luchtpomp in zit vraag je je af of de aPump wel überhaupt lucht het aquarium in kan blazen. Wanneer je het product uitpakt en het ziet ga je je dit alleen maar meer afvragen. Met een formaat van 8x5x2,5cm is het product klein te noemen. Kleiner dan de gemiddelde alternatieven zoals die van bijvoorbeeld Eheim of JBL.
apumpDe achterkant van de aPump bevat een zuignap. Het is dan ook het idee van Collar (Aqualighter) om het product aan de aquariumruit vast te plakken. Aangezien de deze luchtpomp gemaakt is voor aquaria tussen de 10 en 100 liter hebben we ook het vastmaken op verschillende aquaria getest. Dit in verband met eventuele vibratie waardoor een buzzend geluid ontstaat. Hieronder de resultaten:

10 liter aquarium – Veel vibratie
20 liter aquarium – Veel vibratie
60 liter aquarium – Veel vibratie
180 liter aquarium – middelmatig vibratie

In alle gevallen kwam er best wel wat vibratie van het glas af. De luchtpomp was stiller wanneer hij niet bevestigd was. Dit uiteindelijk hoe wij hem gebruikte. Op een dik stuk stof kan de luchtpomp bijna al zijn vibratie kwijt waardoor er bijna geen extra geluid vanaf komt.
apumpDe pomp zelf, “de motor”, maakt weinig geluid. Aqualighter stelt dat de pomp minder dan 35db gehaald moet worden. Bij 30-35db moet je denken aan fluisteren. Hieronder is een audio track met het geluid wat je kunt verwachten. Vanaf een meter of drie is hij niet meer te horen.

Naast andere luchtpompen is het verschil duidelijk te merken. Echter maakt de pomp nog altijd genoeg herrie om hem niet op je slaapkamer te willen als je een lichte slaper bent.

De pomp zelf is verder netjes afgewerkt en voelt niet goedkoop aan. Het blijft opmerkelijk dat zo’n klein apparaatje toch nog behoorlijk wat lucht weet door te pompen. Door zijn maat is de aPump natuurlijk ook makkelijker weg te werken waardoor je hem helemaal niet meer hoeft te zien.
apumpDe luchtpomp wordt standaard geleverd met luchtslang en een luchtsteen. We misde wel een terugslagventiel. Deze wordt niet standaard meegeleverd en zul je apart moeten aanschaffen.
apumpDe luchtsteen was voor ons iets te poreus. Hierdoor kwamen er te grote bellen uit. Deze hadden we snel verwisselt met een luchtsteen van JBL. De pomp leek het vrij weinig uit te maken en blies gewoon lekker door, maar dan met kleinere bubbeltjes. Dit is natuurlijk compleet smaak afhankelijk, maar wel handig om te weten als je toch in de winkel staat.

RECENSIES OVERZICHT
Duurzaamheid
7
Kwaliteit
7
Kosten
6
Werking
8
Vorig artikelTijger Kuhli – Pangio Kuhlii
Volgend artikelRasbora Galaxy – Celestichthys margaritatus
apumpAqualighter doet met zijn aPump een goede zet in de luchtpomp markt. Vooral voor de aquariaan met weinig ruimte is het een leuke optie aangezien de aPump zich makkelijk laat wegwerken. Vibratie blijft, net als bij andere luchtpompen, een struikelblok en zal rekening mee gehouden moeten worden. Mocht je niet van grote bellen houden dan is het aan te raden meteen een andere luchtsteen te kopen bij aanschaf.