De Tijger Kuhli ook wel bekend als de reuze Kuhli is een leuk zoetwatervis dat zijn thuis vind in Azië. Zijn oorspronkelijke afkomst is: Sumatra, Singapore, West-Maleisie, Java, Borneo en Thailand. Deze Kuhli verblijft daar vooral in ondiep en langzaam vloeiend water. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld moerassen, uitsparingen van rivieren en gesloten meertjes. Dit leuke visje eist een zandbodem en heeft het liefst wat beschutting op de bodem in de vorm van bijvoorbeeld bladeren. Het is een groepsdier en zou dus ook niet alleen gehouden moeten worden.

kuhli
Foto: Waldo Nell
naam Pangio Kuhlii
NL-Naam Reuze Kuhli, Tijger Kuhli
Oorsprong Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand,
Java, Sumatra, Borneo
 lengte 11 cm
waterlaag bodem
volume 60 liter
gedraag Vredig
dieet Omnivoor (Alleseter)
verzorging Makkelijk – Medium
pH 5,5 – 6,8
temperatuur 23 – 29 graden C
licht Weinig
leeftijd 10 jaar
groep groep van minimaal 5 stuks
 plant-veiligheid Ja

Voeding

Alleseter die over het algemeen gewoon met de pot kan mee eten. Het is wel zo dat het voedsel de bodem moet kunnen bereiken aangezien de vis daar voornamelijk leeft. Mocht je levend voer willen geven, dan zijn vooral bloedwormen, tubifex en artemia favoriet.kuhli

Gedrag

Deze vis is zeer vredelievend en zal zijn soortgenoten, dan wel andere vissen, niet lastig vallen. Wel is en blijft het een jager. Babyvisjes en eieren zullen dus niet veilig zijn bij deze vis. (alles wat in zijn mond past gaat erin)

kuhli
In de natuur is het een groepsdier. Ze creëren vaak een klein territorium in een hoek, spleet of grot waar ze met z’n allen in gaan zitten. Kuhli’s voelen zich op deze wijze het veiligst. Het is dus aan te raden om altijd minimaal 5 van deze mooie vissen aan te schaffen.

Deze vis kan soms schuw zijn. Let er dus op bij de samenstelling van het aquarium dat ze te eten hebben. Grote dominante vissen zouden vermeden moeten worden.

kuhli
Foto: rwfoto

De Tijger Kulhi schoffelt door de bodem heen op zoek naar eten. Een groffe bodem (gravel) is hierom niet aan te raden. Kies het liefste voor zand. Op deze wijze kunnen ze makkelijker op jacht naar voedsel en zullen ze ook hun natuurlijke gedrag vertonen. Dit is leuk om te zien. Als je stukjes drijfhout, takjes of bladeren op de bodem hebt liggen maak je ze helemaal blij. Ze houden namelijk niet zo van fel licht.

Wanneer je goed voor dit visje zorgt zul je er een heleboel plezier van hebben. Ze zijn erg interessant om naar te kijken en doen iedere dag weer anders. Zorg je voor een goede omgeving dan zul je ze vaak zien in je aquarium.

kuhli
Foto: Hakon