Een kleurvol echtpaar in je aquarium met een eigenwijze persoonlijkheid? Dan is de Apistogramma Ramirezi wat voor jouw! Deze mooie regenboog kleurige vis trekt de aandacht met zijn kleur en gedrag.

naam Mikrogeophagus ramirezi
NL-Naam Apistogramma ramirezi, Antennebaars
Oorsprong Venezuela, Colombia
lengte 4,0 cm
waterlaag Bodem/midden
volume 60 liter
gedraag Territoriaal
dieet Omnivoor
verzorging Moeilijk
pH 4,0 – 7,0
temperatuur 22 – 30 graden C
licht Gemiddeld
groep Koppel
plant-veiligheid Ja

Voeding

De Apistogramma Ramirezi zeeft in de natuur de bodem, op zoek naar voedsel waarna hij de rommel uitspuugt. In een aquarium zal dit gedrag zich voortzetten aangevuld door levend voer zoals: bloedwormen, Artemia en watervlooien. Voor droogvoer valt de keuze voor zinkend granulaat of uiteen vallende tabletten. Let er vooral op dat het in de kleine mond van de vis zal moeten passen.

Apistogramma Ramirezi
Foto: Jérome-Picard

Gedrag

De Apistogramma ramirezi is een aanwezige vis in kleur. Echter kan deze vis toch best verlegen gedrag vertonen. De vis is niet heel geschikt voor gezelschapsaquaria, maar heeft wel een dither vis nodig, om zich op zijn gemak te voelen. De beste keus valt dan vooral op kleine scholende vissen zoals bijvoorbeeld: Kardinaal Tetra of Galaxy Rasbora.

Apistogramma Ramirezi
Foto: Jozsef Baksai

Een andere reden waarom de Apistogramma ramirezi niet in een gezelschapsaquarium thuis hoort is de waterkwaliteit. De vis vereist een hoge waterkwaliteit.

Apistogramma Ramirezi
Foto: Yags Murayenko

De vis is redelijk territoriaal, vooral wanneer ze een partner hebben. Houd hier rekening mee wanneer je aquariumgenoten voor deze vis uitzoekt. Er moet altijd genoeg ruimte zijn voor hun eigen territorium. Wanneer dit er niet is, zijn vechtpartijen onontkoombaar.